ដាក់ជាកត្តា
16\left(1-t\right)\left(t-3\right)
វាយតម្លៃ
16\left(1-t\right)\left(t-3\right)
ចែករំលែក
ចម្លង ទៅ ក្តារ បន្ទះ ឃ្លីប
16\left(-t^{2}+4t-3\right)
ដាក់ជាកត្តា 16។
a+b=4 ab=-\left(-3\right)=3
ពិនិត្យ -t^{2}+4t-3។ ដាក់ជាកត្តានូវកន្សោមដោយដាក់ជាក្រុម។ ដំបូង កន្សោមត្រូវតែសរសេរឡើងវិញជា -t^{2}+at+bt-3។ ដើម្បីរក a និង b សូមបង្កើតប្រព័ន្ធដែលត្រូវដោះស្រាយ។
a=3 b=1
ដោយសារ ab ជាចំនួនវិជ្ជមាន a និង b មានសញ្ញាដូចគ្នា។ ដោយសារ a+b ជាចំនួនវិជ្ជមាន a ហើយ b ជាចំនួនវិជ្ជមានទាំងពីរ។ មានតែគូដូច្នេះប៉ុណ្ណោះគឺជាចម្លើយរបស់ប្រព័ន្ធ។
\left(-t^{2}+3t\right)+\left(t-3\right)
សរសេរ -t^{2}+4t-3 ឡើងវិញជា \left(-t^{2}+3t\right)+\left(t-3\right)។
-t\left(t-3\right)+t-3
ដាក់ជាកត្តា -t នៅក្នុង -t^{2}+3t។
\left(t-3\right)\left(-t+1\right)
ដាក់ជាកត្តាលក្ខណៈធម្មតា t-3 ដោយប្រើលក្ខណៈបំបែក។
16\left(t-3\right)\left(-t+1\right)
សរសេរកន្សោមដែលបានដាក់ជាកត្តាពេញលេញឡើងវិញ។
-16t^{2}+64t-48=0
ពហុធាកាដ្រាទីកអាចត្រូវបានដាក់ជាកត្តាដោយប្រើការបម្លែង ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right) ដែល x_{1} និង x_{2} គឺជាចម្លើយនៃសមីការរកាដ្រាទីក ax^{2}+bx+c=0។
t=\frac{-64±\sqrt{64^{2}-4\left(-16\right)\left(-48\right)}}{2\left(-16\right)}
គ្រប់សមីការរដែលមានទម្រង់ ax^{2}+bx+c=0 អាចត្រូវបានដោះស្រាយដោយការប្រើរូបមន្តកាដ្រាទីក៖ \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}។ រូបមន្តកាដ្រាទីកផ្ដល់នូវចម្លើយពីរ ចម្លើយមួយគឺនៅពេល ± ជាផលបូក និងចម្លើយមួយទៀតនៅពេលវាជាផលដក។
t=\frac{-64±\sqrt{4096-4\left(-16\right)\left(-48\right)}}{2\left(-16\right)}
ការ៉េ 64។
t=\frac{-64±\sqrt{4096+64\left(-48\right)}}{2\left(-16\right)}
គុណ -4 ដង -16។
t=\frac{-64±\sqrt{4096-3072}}{2\left(-16\right)}
គុណ 64 ដង -48។
t=\frac{-64±\sqrt{1024}}{2\left(-16\right)}
បូក 4096 ជាមួយ -3072។
t=\frac{-64±32}{2\left(-16\right)}
យកឬសការ៉េនៃ 1024។
t=\frac{-64±32}{-32}
គុណ 2 ដង -16។
t=-\frac{32}{-32}
ឥឡូវដោះស្រាយសមីការរ t=\frac{-64±32}{-32} នៅពេល ± គឺជាសញ្ញាបូក។ បូក -64 ជាមួយ 32។
t=1
ចែក -32 នឹង -32។
t=-\frac{96}{-32}
ឥឡូវដោះស្រាយសមីការរ t=\frac{-64±32}{-32} នៅពេល ± គឺជាសញ្ញាដក។ ដក 32 ពី -64។
t=3
ចែក -96 នឹង -32។
-16t^{2}+64t-48=-16\left(t-1\right)\left(t-3\right)
ដាក់កន្សោមដើមដាក់ជាកត្តាដោយប្រើ ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right)។ ជំនួស 1 សម្រាប់ x_{1} និង 3 សម្រាប់ x_{2}។
ឧទាហរណ៏
សមីការ Quadratic
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
ត្រីកោណមាត្រ
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
សមីការ Linear
y = 3x + 4
គណិតវិទ្យា
699 * 533
ម៉ាទ្រីស
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
សមីការដំណាលគ្នា
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
ភាពខុសគ្នា
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
សមាហរណកម្ម
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
ដែន កំណត់
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}