ដោះស្រាយសម្រាប់ x
x = \frac{\sqrt{41} - 3}{2} \approx 1.701562119
x=\frac{-\sqrt{41}-3}{2}\approx -4.701562119
ក្រាហ្វ
លំហាត់
Quadratic Equation
បញ្ហា 5 ស្រដៀង គ្នា៖
- \frac { 1 } { 2 } x ^ { 2 } - \frac { 3 } { 2 } x + 4 = 0
ចែករំលែក
ចម្លង ទៅ ក្តារ បន្ទះ ឃ្លីប
-\frac{1}{2}x^{2}-\frac{3}{2}x+4=0
គ្រប់សមីការរដែលមានទម្រង់ ax^{2}+bx+c=0 អាចត្រូវបានដោះស្រាយដោយការប្រើរូបមន្តកាដ្រាទីក៖ \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}។ រូបមន្តកាដ្រាទីកផ្ដល់នូវចម្លើយពីរ ចម្លើយមួយគឺនៅពេល ± ជាផលបូក និងចម្លើយមួយទៀតនៅពេលវាជាផលដក។
x=\frac{-\left(-\frac{3}{2}\right)±\sqrt{\left(-\frac{3}{2}\right)^{2}-4\left(-\frac{1}{2}\right)\times 4}}{2\left(-\frac{1}{2}\right)}
សមីការរនេះមានទម្រង់ស្ដង់ដារ៖ ax^{2}+bx+c=0។ ជំនួស -\frac{1}{2} សម្រាប់ a, -\frac{3}{2} សម្រាប់ b និង 4 សម្រាប់ c នៅក្នុងរូបមន្តកាដ្រាទីក, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}។
x=\frac{-\left(-\frac{3}{2}\right)±\sqrt{\frac{9}{4}-4\left(-\frac{1}{2}\right)\times 4}}{2\left(-\frac{1}{2}\right)}
លើក -\frac{3}{2} ជាការ៉េដោយលើកជាការ៉េទាំងភាគយក និងភាគបែងនៃប្រភាគ។
x=\frac{-\left(-\frac{3}{2}\right)±\sqrt{\frac{9}{4}+2\times 4}}{2\left(-\frac{1}{2}\right)}
គុណ -4 ដង -\frac{1}{2}។
x=\frac{-\left(-\frac{3}{2}\right)±\sqrt{\frac{9}{4}+8}}{2\left(-\frac{1}{2}\right)}
គុណ 2 ដង 4។
x=\frac{-\left(-\frac{3}{2}\right)±\sqrt{\frac{41}{4}}}{2\left(-\frac{1}{2}\right)}
បូក \frac{9}{4} ជាមួយ 8។
x=\frac{-\left(-\frac{3}{2}\right)±\frac{\sqrt{41}}{2}}{2\left(-\frac{1}{2}\right)}
យកឬសការ៉េនៃ \frac{41}{4}។
x=\frac{\frac{3}{2}±\frac{\sqrt{41}}{2}}{2\left(-\frac{1}{2}\right)}
ភាពផ្ទុយគ្នានៃ -\frac{3}{2} គឺ \frac{3}{2}។
x=\frac{\frac{3}{2}±\frac{\sqrt{41}}{2}}{-1}
គុណ 2 ដង -\frac{1}{2}។
x=\frac{\sqrt{41}+3}{-2}
ឥឡូវដោះស្រាយសមីការរ x=\frac{\frac{3}{2}±\frac{\sqrt{41}}{2}}{-1} នៅពេល ± គឺជាសញ្ញាបូក។ បូក \frac{3}{2} ជាមួយ \frac{\sqrt{41}}{2}។
x=\frac{-\sqrt{41}-3}{2}
ចែក \frac{3+\sqrt{41}}{2} នឹង -1។
x=\frac{3-\sqrt{41}}{-2}
ឥឡូវដោះស្រាយសមីការរ x=\frac{\frac{3}{2}±\frac{\sqrt{41}}{2}}{-1} នៅពេល ± គឺជាសញ្ញាដក។ ដក \frac{\sqrt{41}}{2} ពី \frac{3}{2}។
x=\frac{\sqrt{41}-3}{2}
ចែក \frac{3-\sqrt{41}}{2} នឹង -1។
x=\frac{-\sqrt{41}-3}{2} x=\frac{\sqrt{41}-3}{2}
សមីការរឥឡូវនេះត្រូវបានដោះស្រាយ។
-\frac{1}{2}x^{2}-\frac{3}{2}x+4=0
សមីការរកាដ្រាទីកដូចសមីការរមួយនេះអាចត្រូវបានដោះស្រាយដោយការបំពេញការ៉េ សមីការរត្រូវតែដំបូងស្ថិតនៅក្នុងទម្រង់ x^{2}+bx=c។
-\frac{1}{2}x^{2}-\frac{3}{2}x+4-4=-4
ដក 4 ពីជ្រុងទាំងពីរនៃសមីការរ។
-\frac{1}{2}x^{2}-\frac{3}{2}x=-4
ការដក 4 ពីខ្លួនឯងនៅសល់ 0។
\frac{-\frac{1}{2}x^{2}-\frac{3}{2}x}{-\frac{1}{2}}=-\frac{4}{-\frac{1}{2}}
គុណជ្រុងទាំងពីរនឹង -2។
x^{2}+\left(-\frac{\frac{3}{2}}{-\frac{1}{2}}\right)x=-\frac{4}{-\frac{1}{2}}
ការចែកនឹង -\frac{1}{2} មិនធ្វើប្រមាណវិធីគុណនឹង -\frac{1}{2} ឡើងវិញ។
x^{2}+3x=-\frac{4}{-\frac{1}{2}}
ចែក -\frac{3}{2} នឹង -\frac{1}{2} ដោយការគុណ -\frac{3}{2} នឹងប្រភាគផ្ទុយគ្នានៃ -\frac{1}{2}.
x^{2}+3x=8
ចែក -4 នឹង -\frac{1}{2} ដោយការគុណ -4 នឹងប្រភាគផ្ទុយគ្នានៃ -\frac{1}{2}.
x^{2}+3x+\left(\frac{3}{2}\right)^{2}=8+\left(\frac{3}{2}\right)^{2}
ចែក 3 ដែលជាមេគុណនៃតួ x នឹង 2 ដើម្បីបាន \frac{3}{2}។ បន្ទាប់មកបូកការ៉េនៃ \frac{3}{2} ជាមួយជ្រុងទាំងពីរនៃសមីការរ។ ជំហាននេះធ្វើឲ្យជ្រុងខាងឆ្វេងនៃសមីការរក្លាយជាការេប្រាកដមួយ។
x^{2}+3x+\frac{9}{4}=8+\frac{9}{4}
លើក \frac{3}{2} ជាការ៉េដោយលើកជាការ៉េទាំងភាគយក និងភាគបែងនៃប្រភាគ។
x^{2}+3x+\frac{9}{4}=\frac{41}{4}
បូក 8 ជាមួយ \frac{9}{4}។
\left(x+\frac{3}{2}\right)^{2}=\frac{41}{4}
ដាក់ជាកត្តា x^{2}+3x+\frac{9}{4} ។ ជាទូទៅ នៅពេល x^{2}+bx+c គឺជាការ៉េប្រាកដ វាតែងតែអាចត្រូវបានដាក់ជាកត្តាជា \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}។
\sqrt{\left(x+\frac{3}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{41}{4}}
យកឬសការ៉េនៃជ្រុងទាំងពីរនៃសមីការ។
x+\frac{3}{2}=\frac{\sqrt{41}}{2} x+\frac{3}{2}=-\frac{\sqrt{41}}{2}
ផ្ទៀងផ្ទាត់។
x=\frac{\sqrt{41}-3}{2} x=\frac{-\sqrt{41}-3}{2}
ដក \frac{3}{2} ពីជ្រុងទាំងពីរនៃសមីការរ។
ឧទាហរណ៏
សមីការ Quadratic
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
ត្រីកោណមាត្រ
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
សមីការ Linear
y = 3x + 4
គណិតវិទ្យា
699 * 533
ម៉ាទ្រីស
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
សមីការដំណាលគ្នា
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
ភាពខុសគ្នា
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
សមាហរណកម្ម
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
ដែន កំណត់
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}