រំលងទៅមាតិកាមេ
ដោះស្រាយសម្រាប់ x
Tick mark Image
ក្រាហ្វ

បញ្ហាស្រដៀងគ្នាពី Web Search

ចែករំលែក

2x^{2}+7x+3=9
ប្រើលក្ខណៈបំបែក​ដើម្បីគុណ x+3 នឹង 2x+1 ហើយបន្សំដូចតួ។
2x^{2}+7x+3-9=0
ដក 9 ពីជ្រុងទាំងពីរ។
2x^{2}+7x-6=0
ដក​ 9 ពី 3 ដើម្បីបាន -6។
x=\frac{-7±\sqrt{7^{2}-4\times 2\left(-6\right)}}{2\times 2}
សមីការរនេះមានទម្រង់ស្ដង់ដារ៖ ax^{2}+bx+c=0។ ជំនួស 2 សម្រាប់ a, 7 សម្រាប់ b និង -6 សម្រាប់ c នៅក្នុងរូបមន្តកាដ្រាទីក, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}។
x=\frac{-7±\sqrt{49-4\times 2\left(-6\right)}}{2\times 2}
ការ៉េ 7។
x=\frac{-7±\sqrt{49-8\left(-6\right)}}{2\times 2}
គុណ -4 ដង 2។
x=\frac{-7±\sqrt{49+48}}{2\times 2}
គុណ -8 ដង -6។
x=\frac{-7±\sqrt{97}}{2\times 2}
បូក 49 ជាមួយ 48។
x=\frac{-7±\sqrt{97}}{4}
គុណ 2 ដង 2។
x=\frac{\sqrt{97}-7}{4}
ឥឡូវដោះស្រាយសមីការរ x=\frac{-7±\sqrt{97}}{4} នៅពេល ± គឺជាសញ្ញាបូក។ បូក -7 ជាមួយ \sqrt{97}។
x=\frac{-\sqrt{97}-7}{4}
ឥឡូវដោះស្រាយសមីការរ x=\frac{-7±\sqrt{97}}{4} នៅពេល ± គឺជាសញ្ញាដក។ ដក \sqrt{97} ពី -7។
x=\frac{\sqrt{97}-7}{4} x=\frac{-\sqrt{97}-7}{4}
សមីការរឥឡូវនេះត្រូវបានដោះស្រាយ។
2x^{2}+7x+3=9
ប្រើលក្ខណៈបំបែក​ដើម្បីគុណ x+3 នឹង 2x+1 ហើយបន្សំដូចតួ។
2x^{2}+7x=9-3
ដក 3 ពីជ្រុងទាំងពីរ។
2x^{2}+7x=6
ដក​ 3 ពី 9 ដើម្បីបាន 6។
\frac{2x^{2}+7x}{2}=\frac{6}{2}
ចែកជ្រុងទាំងពីនឹង 2។
x^{2}+\frac{7}{2}x=\frac{6}{2}
ការចែកនឹង 2 មិនធ្វើប្រមាណវិធីគុណនឹង 2 ឡើងវិញ។
x^{2}+\frac{7}{2}x=3
ចែក 6 នឹង 2។
x^{2}+\frac{7}{2}x+\left(\frac{7}{4}\right)^{2}=3+\left(\frac{7}{4}\right)^{2}
ចែក \frac{7}{2} ដែលជាមេគុណនៃតួ x នឹង 2 ដើម្បីបាន \frac{7}{4}។ បន្ទាប់មក​បូកការ៉េនៃ \frac{7}{4} ជាមួយ​ជ្រុងទាំងពីរនៃសមីការរ។ ជំហាននេះធ្វើឲ្យជ្រុងខាងឆ្វេងនៃសមីការរក្លាយជាការេប្រាកដមួយ។
x^{2}+\frac{7}{2}x+\frac{49}{16}=3+\frac{49}{16}
លើក \frac{7}{4} ជាការ៉េដោយលើកជាការ៉េទាំងភាគយក និងភាគបែងនៃប្រភាគ។
x^{2}+\frac{7}{2}x+\frac{49}{16}=\frac{97}{16}
បូក 3 ជាមួយ \frac{49}{16}។
\left(x+\frac{7}{4}\right)^{2}=\frac{97}{16}
ដាក់ជាកត្តា x^{2}+\frac{7}{2}x+\frac{49}{16} ។ ជាទូទៅ នៅពេល x^{2}+bx+c គឺជាការ៉េប្រាកដ វាតែងតែអាចត្រូវបានដាក់ជាកត្តាជា \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}។
\sqrt{\left(x+\frac{7}{4}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{97}{16}}
យក​ឬសការ៉េនៃជ្រុងទាំងពីរនៃសមីការ។
x+\frac{7}{4}=\frac{\sqrt{97}}{4} x+\frac{7}{4}=-\frac{\sqrt{97}}{4}
ផ្ទៀងផ្ទាត់។
x=\frac{\sqrt{97}-7}{4} x=\frac{-\sqrt{97}-7}{4}
ដក \frac{7}{4} ពីជ្រុងទាំងពីរនៃសមីការរ។