ដោះស្រាយសម្រាប់ x
x=\frac{5}{13}+\frac{14}{13}i-iy
ដោះស្រាយសម្រាប់ y
y=ix+\left(\frac{14}{13}-\frac{5}{13}i\right)
ចែករំលែក
ចម្លង ទៅ ក្តារ បន្ទះ ឃ្លីប
x+yi=\frac{4+i}{2-3i}
ចែកជ្រុងទាំងពីនឹង 2-3i។
x+yi=\frac{\left(4+i\right)\left(2+3i\right)}{\left(2-3i\right)\left(2+3i\right)}
គុណទាំងភាគយក និងភាគបែងនៃ \frac{4+i}{2-3i} ជាមួយនឹងកុំផ្លិចឆ្លាស់នៃភាគបែង 2+3i។
x+yi=\frac{5+14i}{13}
ធ្វើផលគុណនៅក្នុង \frac{\left(4+i\right)\left(2+3i\right)}{\left(2-3i\right)\left(2+3i\right)}។
x+yi=\frac{5}{13}+\frac{14}{13}i
ចែក 5+14i នឹង 13 ដើម្បីបាន\frac{5}{13}+\frac{14}{13}i។
x=\frac{5}{13}+\frac{14}{13}i-yi
ដក yi ពីជ្រុងទាំងពីរ។
x=\frac{5}{13}+\frac{14}{13}i-iy
គុណ -1 និង i ដើម្បីបាន -i។
x+yi=\frac{4+i}{2-3i}
ចែកជ្រុងទាំងពីនឹង 2-3i។
x+yi=\frac{\left(4+i\right)\left(2+3i\right)}{\left(2-3i\right)\left(2+3i\right)}
គុណទាំងភាគយក និងភាគបែងនៃ \frac{4+i}{2-3i} ជាមួយនឹងកុំផ្លិចឆ្លាស់នៃភាគបែង 2+3i។
x+yi=\frac{5+14i}{13}
ធ្វើផលគុណនៅក្នុង \frac{\left(4+i\right)\left(2+3i\right)}{\left(2-3i\right)\left(2+3i\right)}។
x+yi=\frac{5}{13}+\frac{14}{13}i
ចែក 5+14i នឹង 13 ដើម្បីបាន\frac{5}{13}+\frac{14}{13}i។
yi=\frac{5}{13}+\frac{14}{13}i-x
ដក x ពីជ្រុងទាំងពីរ។
iy=\frac{5}{13}+\frac{14}{13}i-x
សមីការឥឡូវនេះស្ថិតនៅក្នុងទម្រង់ស្ដង់ដារ។
\frac{iy}{i}=\frac{\frac{5}{13}+\frac{14}{13}i-x}{i}
ចែកជ្រុងទាំងពីនឹង i។
y=\frac{\frac{5}{13}+\frac{14}{13}i-x}{i}
ការចែកនឹង i មិនធ្វើប្រមាណវិធីគុណនឹង i ឡើងវិញ។
y=ix+\left(\frac{14}{13}-\frac{5}{13}i\right)
ចែក \frac{5}{13}+\frac{14}{13}i-x នឹង i។
ឧទាហរណ៏
សមីការ Quadratic
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
ត្រីកោណមាត្រ
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
សមីការ Linear
y = 3x + 4
គណិតវិទ្យា
699 * 533
ម៉ាទ្រីស
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
សមីការដំណាលគ្នា
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
ភាពខុសគ្នា
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
សមាហរណកម្ម
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
ដែន កំណត់
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}