រំលងទៅមាតិកាមេ
ដោះស្រាយសម្រាប់ y, x
Tick mark Image
ក្រាហ្វ

បញ្ហាស្រដៀងគ្នាពី Web Search

ចែករំលែក

y+4x-6=0,-y+3x=7
ដើម្បីដោះស្រាយគូនៃសមីការដោយការប្រើការ​ជំនួស ដំបូងត្រូវដោះស្រាយសមីការមួយសម្រាប់អថេរមួយ។ បន្ទាប់មកជំនួសលទ្ធផលសម្រាប់អថេរនោះនៅក្នុងសមីការផ្សេងទៀត។
y+4x-6=0
ជ្រើសរើសសមីការរមួយ ហើយដោះស្រាយសមីការរសម្រាប់ y ដោយការញែក y នៅផ្នែកខាងឆ្វេងនៃសញ្ញាស្មើ។
y+4x=6
បូក 6 ជាមួយជ្រុងទាំងពីរនៃសមីការរ។
y=-4x+6
ដក 4x ពីជ្រុងទាំងពីរនៃសមីការរ។
-\left(-4x+6\right)+3x=7
ជំនួស -4x+6 សម្រាប់ y នៅក្នុងសមីការរផ្សេងទៀត -y+3x=7។
4x-6+3x=7
គុណ -1 ដង -4x+6។
7x-6=7
បូក 4x ជាមួយ 3x។
7x=13
បូក 6 ជាមួយជ្រុងទាំងពីរនៃសមីការរ។
x=\frac{13}{7}
ចែកជ្រុងទាំងពីនឹង 7។
y=-4\times \frac{13}{7}+6
ជំនួស \frac{13}{7} សម្រាប់ x ក្នុង y=-4x+6។ ពីព្រោះលទ្ធផលសមីការរមានអថេរតែមួយដែលអ្នកអាចដោះស្រាយសម្រាប់ y ដោយផ្ទាល់។
y=-\frac{52}{7}+6
គុណ -4 ដង \frac{13}{7}។
y=-\frac{10}{7}
បូក 6 ជាមួយ -\frac{52}{7}។
y=-\frac{10}{7},x=\frac{13}{7}
ប្រព័ន្ធឥឡូវនេះត្រូវបានដោះស្រាយ។
y+4x-6=0,-y+3x=7
ដាក់សមីការនៅក្នុងទម្រង់ស្ដង់ដារ បន្ទាប់មក​ប្រើម៉ាទ្រីសដើម្បីដោះស្រាយប្រព័ន្ធសមីការ។
\left(\begin{matrix}1&4\\-1&3\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}6\\7\end{matrix}\right)
សរសេរសមីការជាទម្រង់ម៉ាទ្រីស។
inverse(\left(\begin{matrix}1&4\\-1&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}1&4\\-1&3\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&4\\-1&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}6\\7\end{matrix}\right)
ការគុណសមីការរខាងឆ្វេងតាមម៉ាទ្រីសច្រាសនៃ \left(\begin{matrix}1&4\\-1&3\end{matrix}\right)។
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&4\\-1&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}6\\7\end{matrix}\right)
ផលគុណនៃម៉ាទ្រីស និងចម្រាសរបស់វាគឺជាម៉ាទ្រីសឯកតា។
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&4\\-1&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}6\\7\end{matrix}\right)
គុណ​ម៉ាទ្រីស​នៅខាងឆ្វេងនៃសញ្ញាស្មើ។
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{3}{3-4\left(-1\right)}&-\frac{4}{3-4\left(-1\right)}\\-\frac{-1}{3-4\left(-1\right)}&\frac{1}{3-4\left(-1\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}6\\7\end{matrix}\right)
សម្រាប់ម៉ាទ្រីស 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right)ម៉ាទ្រីសបញ្ច្រាសគឺ \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right) ដូច្នេះសមីការរម៉ាទ្រីសអាចត្រូវបានសរសេរឡើងវិញជាចំណោទផលគុណម៉ាទ្រីស។
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{3}{7}&-\frac{4}{7}\\\frac{1}{7}&\frac{1}{7}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}6\\7\end{matrix}\right)
ធ្វើនព្វន្ត។
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{3}{7}\times 6-\frac{4}{7}\times 7\\\frac{1}{7}\times 6+\frac{1}{7}\times 7\end{matrix}\right)
គុណម៉ាទ្រីស។
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{10}{7}\\\frac{13}{7}\end{matrix}\right)
ធ្វើនព្វន្ត។
y=-\frac{10}{7},x=\frac{13}{7}
ទាញយកធាតុម៉ាទ្រីស y និង x។
y+4x-6=0,-y+3x=7
ដើម្បី​ដោះស្រាយដោយការ សម្រួល មេគុណមួយនៃអថេរត្រូវតែដូចគ្នានៅក្នុងសមីការទាំងពីរដូច្នេះអថេរនឹងលុបចេញនៅពេលសមីការមួយត្រូវបានដកពីសមីការផ្សេងទៀត។
-y-4x-\left(-6\right)=0,-y+3x=7
ដើម្បីធ្វើឲ្យ y និង -y ស្មើគ្នា ត្រូវគុណតួទាំងអស់នៅលើជ្រុងនីមួយៗនៃសមីការរទីមួយដោយ -1 និងតួទាំងអស់នៅលើជ្រុងនីមួយៗនៃសមីការរទីពីដោយ 1។
-y-4x+6=0,-y+3x=7
ផ្ទៀងផ្ទាត់។
-y+y-4x-3x+6=-7
ដក -y+3x=7 ពី -y-4x+6=0 ដោយការដក​តួដូចគ្នានៅលើជ្រុងម្ខាងទៀតនៃសញ្ញាស្មើ។
-4x-3x+6=-7
បូក -y ជាមួយ y។ ការលុបតួ -y និង y បន្សល់នូវសមីការរដែលមានចំនួនអថេរតែមួយគត់ដែលអាចដោះស្រាយបាន។
-7x+6=-7
បូក -4x ជាមួយ -3x។
-7x=-13
ដក 6 ពីជ្រុងទាំងពីរនៃសមីការរ។
x=\frac{13}{7}
ចែកជ្រុងទាំងពីនឹង -7។
-y+3\times \frac{13}{7}=7
ជំនួស \frac{13}{7} សម្រាប់ x ក្នុង -y+3x=7។ ពីព្រោះលទ្ធផលសមីការរមានអថេរតែមួយដែលអ្នកអាចដោះស្រាយសម្រាប់ y ដោយផ្ទាល់។
-y+\frac{39}{7}=7
គុណ 3 ដង \frac{13}{7}។
-y=\frac{10}{7}
ដក \frac{39}{7} ពីជ្រុងទាំងពីរនៃសមីការរ។
y=-\frac{10}{7}
ចែកជ្រុងទាំងពីនឹង -1។
y=-\frac{10}{7},x=\frac{13}{7}
ប្រព័ន្ធឥឡូវនេះត្រូវបានដោះស្រាយ។