រំលងទៅមាតិកាមេ
ដោះស្រាយសម្រាប់ x, y
Tick mark Image
ក្រាហ្វ

បញ្ហាស្រដៀងគ្នាពី Web Search

ចែករំលែក

3x+4y=1,4x+y=2
ដើម្បីដោះស្រាយគូនៃសមីការដោយការប្រើការ​ជំនួស ដំបូងត្រូវដោះស្រាយសមីការមួយសម្រាប់អថេរមួយ។ បន្ទាប់មកជំនួសលទ្ធផលសម្រាប់អថេរនោះនៅក្នុងសមីការផ្សេងទៀត។
3x+4y=1
ជ្រើសរើសសមីការរមួយ ហើយដោះស្រាយសមីការរសម្រាប់ x ដោយការញែក x នៅផ្នែកខាងឆ្វេងនៃសញ្ញាស្មើ។
3x=-4y+1
ដក 4y ពីជ្រុងទាំងពីរនៃសមីការរ។
x=\frac{1}{3}\left(-4y+1\right)
ចែកជ្រុងទាំងពីនឹង 3។
x=-\frac{4}{3}y+\frac{1}{3}
គុណ \frac{1}{3} ដង -4y+1។
4\left(-\frac{4}{3}y+\frac{1}{3}\right)+y=2
ជំនួស \frac{-4y+1}{3} សម្រាប់ x នៅក្នុងសមីការរផ្សេងទៀត 4x+y=2។
-\frac{16}{3}y+\frac{4}{3}+y=2
គុណ 4 ដង \frac{-4y+1}{3}។
-\frac{13}{3}y+\frac{4}{3}=2
បូក -\frac{16y}{3} ជាមួយ y។
-\frac{13}{3}y=\frac{2}{3}
ដក \frac{4}{3} ពីជ្រុងទាំងពីរនៃសមីការរ។
y=-\frac{2}{13}
ចែក​ជ្រុងទាំងពីរនៃសមីការរដោយ -\frac{13}{3} ដែលដូចគ្នានឹងការធ្វើប្រមាណវិធីគុណ​ជ្រុងទាំងពីរដោយប្រភាគផ្ទុយគ្នា។
x=-\frac{4}{3}\left(-\frac{2}{13}\right)+\frac{1}{3}
ជំនួស -\frac{2}{13} សម្រាប់ y ក្នុង x=-\frac{4}{3}y+\frac{1}{3}។ ពីព្រោះលទ្ធផលសមីការរមានអថេរតែមួយដែលអ្នកអាចដោះស្រាយសម្រាប់ x ដោយផ្ទាល់។
x=\frac{8}{39}+\frac{1}{3}
គុណ -\frac{4}{3} ដង -\frac{2}{13} ដោយការគុណភាគយក​ចំនួនដងនៃភាគយក និងភាគបែងចំនួនដងនៃភាគបែង។ បន្ទាប់មកបន្ថយប្រភាគទៅតួទាបបំផុត បើអាចធ្វើបាន។
x=\frac{7}{13}
បូក \frac{1}{3} ជាមួយ \frac{8}{39} ដោយការរកភាគបែងរួម និងបូកភាគយក។ បន្ទាប់មក​បន្ថយប្រភាគទៅតួតូចបំផុតបើអាចធ្វើបាន។
x=\frac{7}{13},y=-\frac{2}{13}
ប្រព័ន្ធឥឡូវនេះត្រូវបានដោះស្រាយ។
3x+4y=1,4x+y=2
ដាក់សមីការនៅក្នុងទម្រង់ស្ដង់ដារ បន្ទាប់មក​ប្រើម៉ាទ្រីសដើម្បីដោះស្រាយប្រព័ន្ធសមីការ។
\left(\begin{matrix}3&4\\4&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}1\\2\end{matrix}\right)
សរសេរសមីការជាទម្រង់ម៉ាទ្រីស។
inverse(\left(\begin{matrix}3&4\\4&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}3&4\\4&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&4\\4&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}1\\2\end{matrix}\right)
ការគុណសមីការរខាងឆ្វេងតាមម៉ាទ្រីសច្រាសនៃ \left(\begin{matrix}3&4\\4&1\end{matrix}\right)។
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&4\\4&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}1\\2\end{matrix}\right)
ផលគុណនៃម៉ាទ្រីស និងចម្រាសរបស់វាគឺជាម៉ាទ្រីសឯកតា។
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&4\\4&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}1\\2\end{matrix}\right)
គុណ​ម៉ាទ្រីស​នៅខាងឆ្វេងនៃសញ្ញាស្មើ។
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{3-4\times 4}&-\frac{4}{3-4\times 4}\\-\frac{4}{3-4\times 4}&\frac{3}{3-4\times 4}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}1\\2\end{matrix}\right)
សម្រាប់ម៉ាទ្រីស 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right)ម៉ាទ្រីសបញ្ច្រាសគឺ \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right) ដូច្នេះសមីការរម៉ាទ្រីសអាចត្រូវបានសរសេរឡើងវិញជាចំណោទផលគុណម៉ាទ្រីស។
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{1}{13}&\frac{4}{13}\\\frac{4}{13}&-\frac{3}{13}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}1\\2\end{matrix}\right)
ធ្វើនព្វន្ត។
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{1}{13}+\frac{4}{13}\times 2\\\frac{4}{13}-\frac{3}{13}\times 2\end{matrix}\right)
គុណម៉ាទ្រីស។
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{7}{13}\\-\frac{2}{13}\end{matrix}\right)
ធ្វើនព្វន្ត។
x=\frac{7}{13},y=-\frac{2}{13}
ទាញយកធាតុម៉ាទ្រីស x និង y។
3x+4y=1,4x+y=2
ដើម្បី​ដោះស្រាយដោយការ សម្រួល មេគុណមួយនៃអថេរត្រូវតែដូចគ្នានៅក្នុងសមីការទាំងពីរដូច្នេះអថេរនឹងលុបចេញនៅពេលសមីការមួយត្រូវបានដកពីសមីការផ្សេងទៀត។
4\times 3x+4\times 4y=4,3\times 4x+3y=3\times 2
ដើម្បីធ្វើឲ្យ 3x និង 4x ស្មើគ្នា ត្រូវគុណតួទាំងអស់នៅលើជ្រុងនីមួយៗនៃសមីការរទីមួយដោយ 4 និងតួទាំងអស់នៅលើជ្រុងនីមួយៗនៃសមីការរទីពីដោយ 3។
12x+16y=4,12x+3y=6
ផ្ទៀងផ្ទាត់។
12x-12x+16y-3y=4-6
ដក 12x+3y=6 ពី 12x+16y=4 ដោយការដក​តួដូចគ្នានៅលើជ្រុងម្ខាងទៀតនៃសញ្ញាស្មើ។
16y-3y=4-6
បូក 12x ជាមួយ -12x។ ការលុបតួ 12x និង -12x បន្សល់នូវសមីការរដែលមានចំនួនអថេរតែមួយគត់ដែលអាចដោះស្រាយបាន។
13y=4-6
បូក 16y ជាមួយ -3y។
13y=-2
បូក 4 ជាមួយ -6។
y=-\frac{2}{13}
ចែកជ្រុងទាំងពីនឹង 13។
4x-\frac{2}{13}=2
ជំនួស -\frac{2}{13} សម្រាប់ y ក្នុង 4x+y=2។ ពីព្រោះលទ្ធផលសមីការរមានអថេរតែមួយដែលអ្នកអាចដោះស្រាយសម្រាប់ x ដោយផ្ទាល់។
4x=\frac{28}{13}
បូក \frac{2}{13} ជាមួយជ្រុងទាំងពីរនៃសមីការរ។
x=\frac{7}{13}
ចែកជ្រុងទាំងពីនឹង 4។
x=\frac{7}{13},y=-\frac{2}{13}
ប្រព័ន្ធឥឡូវនេះត្រូវបានដោះស្រាយ។