ដោះស្រាយសម្រាប់ x, y (complex solution)
\left\{\begin{matrix}\\x=-a\text{, }y=-b\text{, }&\text{unconditionally}\\x\in \mathrm{C}\text{, }y=-b\text{, }&m_{2}=0\text{ and }m_{1}=0\\x=\frac{y-am_{2}+b}{m_{2}}\text{, }y\in \mathrm{C}\text{, }&m_{2}\neq 0\text{ and }m_{1}=m_{2}\end{matrix}\right.
ដោះស្រាយសម្រាប់ x, y
\left\{\begin{matrix}\\x=-a\text{, }y=-b\text{, }&\text{unconditionally}\\x\in \mathrm{R}\text{, }y=-b\text{, }&m_{2}=0\text{ and }m_{1}=0\\x=\frac{y-am_{2}+b}{m_{2}}\text{, }y\in \mathrm{R}\text{, }&m_{2}\neq 0\text{ and }m_{1}=m_{2}\end{matrix}\right.
ក្រាហ្វ
ចែករំលែក
ចម្លង ទៅ ក្តារ បន្ទះ ឃ្លីប
y+b=m_{1}x+m_{1}a
ផ្ទៀងផ្ទាត់សមីការរទីមួយ។ ប្រើលក្ខណៈបំបែកដើម្បីគុណ m_{1} នឹង x+a។
y+b-m_{1}x=m_{1}a
ដក m_{1}x ពីជ្រុងទាំងពីរ។
y-m_{1}x=m_{1}a-b
ដក b ពីជ្រុងទាំងពីរ។
y+b=m_{2}x+m_{2}a
ផ្ទៀងផ្ទាត់សមីការរទីពីរ។ ប្រើលក្ខណៈបំបែកដើម្បីគុណ m_{2} នឹង x+a។
y+b-m_{2}x=m_{2}a
ដក m_{2}x ពីជ្រុងទាំងពីរ។
y-m_{2}x=m_{2}a-b
ដក b ពីជ្រុងទាំងពីរ។
y+\left(-m_{1}\right)x=am_{1}-b,y+\left(-m_{2}\right)x=am_{2}-b
ដើម្បីដោះស្រាយគូនៃសមីការដោយការប្រើការជំនួស ដំបូងត្រូវដោះស្រាយសមីការមួយសម្រាប់អថេរមួយ។ បន្ទាប់មកជំនួសលទ្ធផលសម្រាប់អថេរនោះនៅក្នុងសមីការផ្សេងទៀត។
y+\left(-m_{1}\right)x=am_{1}-b
ជ្រើសរើសសមីការរមួយ ហើយដោះស្រាយសមីការរសម្រាប់ y ដោយការញែក y នៅផ្នែកខាងឆ្វេងនៃសញ្ញាស្មើ។
y=m_{1}x+am_{1}-b
បូក m_{1}x ជាមួយជ្រុងទាំងពីរនៃសមីការរ។
m_{1}x+am_{1}-b+\left(-m_{2}\right)x=am_{2}-b
ជំនួស m_{1}x+am_{1}-b សម្រាប់ y នៅក្នុងសមីការរផ្សេងទៀត y+\left(-m_{2}\right)x=am_{2}-b។
\left(m_{1}-m_{2}\right)x+am_{1}-b=am_{2}-b
បូក m_{1}x ជាមួយ -m_{2}x។
\left(m_{1}-m_{2}\right)x=a\left(m_{2}-m_{1}\right)
ដក am_{1}-b ពីជ្រុងទាំងពីរនៃសមីការរ។
x=-a
ចែកជ្រុងទាំងពីនឹង m_{1}-m_{2}។
y=m_{1}\left(-a\right)+am_{1}-b
ជំនួស -a សម្រាប់ x ក្នុង y=m_{1}x+am_{1}-b។ ពីព្រោះលទ្ធផលសមីការរមានអថេរតែមួយដែលអ្នកអាចដោះស្រាយសម្រាប់ y ដោយផ្ទាល់។
y=-am_{1}+am_{1}-b
គុណ m_{1} ដង -a។
y=-b
បូក am_{1}-b ជាមួយ -m_{1}a។
y=-b,x=-a
ប្រព័ន្ធឥឡូវនេះត្រូវបានដោះស្រាយ។
y+b=m_{1}x+m_{1}a
ផ្ទៀងផ្ទាត់សមីការរទីមួយ។ ប្រើលក្ខណៈបំបែកដើម្បីគុណ m_{1} នឹង x+a។
y+b-m_{1}x=m_{1}a
ដក m_{1}x ពីជ្រុងទាំងពីរ។
y-m_{1}x=m_{1}a-b
ដក b ពីជ្រុងទាំងពីរ។
y+b=m_{2}x+m_{2}a
ផ្ទៀងផ្ទាត់សមីការរទីពីរ។ ប្រើលក្ខណៈបំបែកដើម្បីគុណ m_{2} នឹង x+a។
y+b-m_{2}x=m_{2}a
ដក m_{2}x ពីជ្រុងទាំងពីរ។
y-m_{2}x=m_{2}a-b
ដក b ពីជ្រុងទាំងពីរ។
y+\left(-m_{1}\right)x=am_{1}-b,y+\left(-m_{2}\right)x=am_{2}-b
ដាក់សមីការនៅក្នុងទម្រង់ស្ដង់ដារ បន្ទាប់មកប្រើម៉ាទ្រីសដើម្បីដោះស្រាយប្រព័ន្ធសមីការ។
\left(\begin{matrix}1&-m_{1}\\1&-m_{2}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}am_{1}-b\\am_{2}-b\end{matrix}\right)
សរសេរសមីការជាទម្រង់ម៉ាទ្រីស។
inverse(\left(\begin{matrix}1&-m_{1}\\1&-m_{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}1&-m_{1}\\1&-m_{2}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&-m_{1}\\1&-m_{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}am_{1}-b\\am_{2}-b\end{matrix}\right)
ការគុណសមីការរខាងឆ្វេងតាមម៉ាទ្រីសច្រាសនៃ \left(\begin{matrix}1&-m_{1}\\1&-m_{2}\end{matrix}\right)។
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&-m_{1}\\1&-m_{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}am_{1}-b\\am_{2}-b\end{matrix}\right)
ផលគុណនៃម៉ាទ្រីស និងចម្រាសរបស់វាគឺជាម៉ាទ្រីសឯកតា។
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&-m_{1}\\1&-m_{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}am_{1}-b\\am_{2}-b\end{matrix}\right)
គុណម៉ាទ្រីសនៅខាងឆ្វេងនៃសញ្ញាស្មើ។
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{m_{2}}{-m_{2}-\left(-m_{1}\right)}&-\frac{-m_{1}}{-m_{2}-\left(-m_{1}\right)}\\-\frac{1}{-m_{2}-\left(-m_{1}\right)}&\frac{1}{-m_{2}-\left(-m_{1}\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}am_{1}-b\\am_{2}-b\end{matrix}\right)
សម្រាប់ម៉ាទ្រីស 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right)ម៉ាទ្រីសបញ្ច្រាសគឺ \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right) ដូច្នេះសមីការរម៉ាទ្រីសអាចត្រូវបានសរសេរឡើងវិញជាចំណោទផលគុណម៉ាទ្រីស។
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{m_{2}}{m_{1}-m_{2}}&\frac{m_{1}}{m_{1}-m_{2}}\\-\frac{1}{m_{1}-m_{2}}&\frac{1}{m_{1}-m_{2}}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}am_{1}-b\\am_{2}-b\end{matrix}\right)
ធ្វើនព្វន្ត។
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\left(-\frac{m_{2}}{m_{1}-m_{2}}\right)\left(am_{1}-b\right)+\frac{m_{1}}{m_{1}-m_{2}}\left(am_{2}-b\right)\\\left(-\frac{1}{m_{1}-m_{2}}\right)\left(am_{1}-b\right)+\frac{1}{m_{1}-m_{2}}\left(am_{2}-b\right)\end{matrix}\right)
គុណម៉ាទ្រីស។
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-b\\-a\end{matrix}\right)
ធ្វើនព្វន្ត។
y=-b,x=-a
ទាញយកធាតុម៉ាទ្រីស y និង x។
y+b=m_{1}x+m_{1}a
ផ្ទៀងផ្ទាត់សមីការរទីមួយ។ ប្រើលក្ខណៈបំបែកដើម្បីគុណ m_{1} នឹង x+a។
y+b-m_{1}x=m_{1}a
ដក m_{1}x ពីជ្រុងទាំងពីរ។
y-m_{1}x=m_{1}a-b
ដក b ពីជ្រុងទាំងពីរ។
y+b=m_{2}x+m_{2}a
ផ្ទៀងផ្ទាត់សមីការរទីពីរ។ ប្រើលក្ខណៈបំបែកដើម្បីគុណ m_{2} នឹង x+a។
y+b-m_{2}x=m_{2}a
ដក m_{2}x ពីជ្រុងទាំងពីរ។
y-m_{2}x=m_{2}a-b
ដក b ពីជ្រុងទាំងពីរ។
y+\left(-m_{1}\right)x=am_{1}-b,y+\left(-m_{2}\right)x=am_{2}-b
ដើម្បីដោះស្រាយដោយការ សម្រួល មេគុណមួយនៃអថេរត្រូវតែដូចគ្នានៅក្នុងសមីការទាំងពីរដូច្នេះអថេរនឹងលុបចេញនៅពេលសមីការមួយត្រូវបានដកពីសមីការផ្សេងទៀត។
y-y+\left(-m_{1}\right)x+m_{2}x=am_{1}-b+b-am_{2}
ដក y+\left(-m_{2}\right)x=am_{2}-b ពី y+\left(-m_{1}\right)x=am_{1}-b ដោយការដកតួដូចគ្នានៅលើជ្រុងម្ខាងទៀតនៃសញ្ញាស្មើ។
\left(-m_{1}\right)x+m_{2}x=am_{1}-b+b-am_{2}
បូក y ជាមួយ -y។ ការលុបតួ y និង -y បន្សល់នូវសមីការរដែលមានចំនួនអថេរតែមួយគត់ដែលអាចដោះស្រាយបាន។
\left(m_{2}-m_{1}\right)x=am_{1}-b+b-am_{2}
បូក -m_{1}x ជាមួយ m_{2}x។
\left(m_{2}-m_{1}\right)x=a\left(m_{1}-m_{2}\right)
បូក am_{1}-b ជាមួយ -m_{2}a+b។
x=-a
ចែកជ្រុងទាំងពីនឹង -m_{1}+m_{2}។
y+\left(-m_{2}\right)\left(-a\right)=am_{2}-b
ជំនួស -a សម្រាប់ x ក្នុង y+\left(-m_{2}\right)x=am_{2}-b។ ពីព្រោះលទ្ធផលសមីការរមានអថេរតែមួយដែលអ្នកអាចដោះស្រាយសម្រាប់ y ដោយផ្ទាល់។
y+am_{2}=am_{2}-b
គុណ -m_{2} ដង -a។
y=-b
ដក m_{2}a ពីជ្រុងទាំងពីរនៃសមីការរ។
y=-b,x=-a
ប្រព័ន្ធឥឡូវនេះត្រូវបានដោះស្រាយ។
y+b=m_{1}x+m_{1}a
ផ្ទៀងផ្ទាត់សមីការរទីមួយ។ ប្រើលក្ខណៈបំបែកដើម្បីគុណ m_{1} នឹង x+a។
y+b-m_{1}x=m_{1}a
ដក m_{1}x ពីជ្រុងទាំងពីរ។
y-m_{1}x=m_{1}a-b
ដក b ពីជ្រុងទាំងពីរ។
y+b=m_{2}x+m_{2}a
ផ្ទៀងផ្ទាត់សមីការរទីពីរ។ ប្រើលក្ខណៈបំបែកដើម្បីគុណ m_{2} នឹង x+a។
y+b-m_{2}x=m_{2}a
ដក m_{2}x ពីជ្រុងទាំងពីរ។
y-m_{2}x=m_{2}a-b
ដក b ពីជ្រុងទាំងពីរ។
y+\left(-m_{1}\right)x=am_{1}-b,y+\left(-m_{2}\right)x=am_{2}-b
ដើម្បីដោះស្រាយគូនៃសមីការដោយការប្រើការជំនួស ដំបូងត្រូវដោះស្រាយសមីការមួយសម្រាប់អថេរមួយ។ បន្ទាប់មកជំនួសលទ្ធផលសម្រាប់អថេរនោះនៅក្នុងសមីការផ្សេងទៀត។
y+\left(-m_{1}\right)x=am_{1}-b
ជ្រើសរើសសមីការរមួយ ហើយដោះស្រាយសមីការរសម្រាប់ y ដោយការញែក y នៅផ្នែកខាងឆ្វេងនៃសញ្ញាស្មើ។
y=m_{1}x+am_{1}-b
បូក m_{1}x ជាមួយជ្រុងទាំងពីរនៃសមីការរ។
m_{1}x+am_{1}-b+\left(-m_{2}\right)x=am_{2}-b
ជំនួស m_{1}x+am_{1}-b សម្រាប់ y នៅក្នុងសមីការរផ្សេងទៀត y+\left(-m_{2}\right)x=am_{2}-b។
\left(m_{1}-m_{2}\right)x+am_{1}-b=am_{2}-b
បូក m_{1}x ជាមួយ -m_{2}x។
\left(m_{1}-m_{2}\right)x=a\left(m_{2}-m_{1}\right)
ដក am_{1}-b ពីជ្រុងទាំងពីរនៃសមីការរ។
x=-a
ចែកជ្រុងទាំងពីនឹង m_{1}-m_{2}។
y=m_{1}\left(-a\right)+am_{1}-b
ជំនួស -a សម្រាប់ x ក្នុង y=m_{1}x+am_{1}-b។ ពីព្រោះលទ្ធផលសមីការរមានអថេរតែមួយដែលអ្នកអាចដោះស្រាយសម្រាប់ y ដោយផ្ទាល់។
y=-am_{1}+am_{1}-b
គុណ m_{1} ដង -a។
y=-b
បូក am_{1}-b ជាមួយ -m_{1}a។
y=-b,x=-a
ប្រព័ន្ធឥឡូវនេះត្រូវបានដោះស្រាយ។
y+b=m_{1}x+m_{1}a
ផ្ទៀងផ្ទាត់សមីការរទីមួយ។ ប្រើលក្ខណៈបំបែកដើម្បីគុណ m_{1} នឹង x+a។
y+b-m_{1}x=m_{1}a
ដក m_{1}x ពីជ្រុងទាំងពីរ។
y-m_{1}x=m_{1}a-b
ដក b ពីជ្រុងទាំងពីរ។
y+b=m_{2}x+m_{2}a
ផ្ទៀងផ្ទាត់សមីការរទីពីរ។ ប្រើលក្ខណៈបំបែកដើម្បីគុណ m_{2} នឹង x+a។
y+b-m_{2}x=m_{2}a
ដក m_{2}x ពីជ្រុងទាំងពីរ។
y-m_{2}x=m_{2}a-b
ដក b ពីជ្រុងទាំងពីរ។
y+\left(-m_{1}\right)x=am_{1}-b,y+\left(-m_{2}\right)x=am_{2}-b
ដាក់សមីការនៅក្នុងទម្រង់ស្ដង់ដារ បន្ទាប់មកប្រើម៉ាទ្រីសដើម្បីដោះស្រាយប្រព័ន្ធសមីការ។
\left(\begin{matrix}1&-m_{1}\\1&-m_{2}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}am_{1}-b\\am_{2}-b\end{matrix}\right)
សរសេរសមីការជាទម្រង់ម៉ាទ្រីស។
inverse(\left(\begin{matrix}1&-m_{1}\\1&-m_{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}1&-m_{1}\\1&-m_{2}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&-m_{1}\\1&-m_{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}am_{1}-b\\am_{2}-b\end{matrix}\right)
ការគុណសមីការរខាងឆ្វេងតាមម៉ាទ្រីសច្រាសនៃ \left(\begin{matrix}1&-m_{1}\\1&-m_{2}\end{matrix}\right)។
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&-m_{1}\\1&-m_{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}am_{1}-b\\am_{2}-b\end{matrix}\right)
ផលគុណនៃម៉ាទ្រីស និងចម្រាសរបស់វាគឺជាម៉ាទ្រីសឯកតា។
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&-m_{1}\\1&-m_{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}am_{1}-b\\am_{2}-b\end{matrix}\right)
គុណម៉ាទ្រីសនៅខាងឆ្វេងនៃសញ្ញាស្មើ។
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{m_{2}}{-m_{2}-\left(-m_{1}\right)}&-\frac{-m_{1}}{-m_{2}-\left(-m_{1}\right)}\\-\frac{1}{-m_{2}-\left(-m_{1}\right)}&\frac{1}{-m_{2}-\left(-m_{1}\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}am_{1}-b\\am_{2}-b\end{matrix}\right)
សម្រាប់ម៉ាទ្រីស 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right)ម៉ាទ្រីសបញ្ច្រាសគឺ \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right) ដូច្នេះសមីការរម៉ាទ្រីសអាចត្រូវបានសរសេរឡើងវិញជាចំណោទផលគុណម៉ាទ្រីស។
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{m_{2}}{m_{1}-m_{2}}&\frac{m_{1}}{m_{1}-m_{2}}\\-\frac{1}{m_{1}-m_{2}}&\frac{1}{m_{1}-m_{2}}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}am_{1}-b\\am_{2}-b\end{matrix}\right)
ធ្វើនព្វន្ត។
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\left(-\frac{m_{2}}{m_{1}-m_{2}}\right)\left(am_{1}-b\right)+\frac{m_{1}}{m_{1}-m_{2}}\left(am_{2}-b\right)\\\left(-\frac{1}{m_{1}-m_{2}}\right)\left(am_{1}-b\right)+\frac{1}{m_{1}-m_{2}}\left(am_{2}-b\right)\end{matrix}\right)
គុណម៉ាទ្រីស។
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-b\\-a\end{matrix}\right)
ធ្វើនព្វន្ត។
y=-b,x=-a
ទាញយកធាតុម៉ាទ្រីស y និង x។
y+b=m_{1}x+m_{1}a
ផ្ទៀងផ្ទាត់សមីការរទីមួយ។ ប្រើលក្ខណៈបំបែកដើម្បីគុណ m_{1} នឹង x+a។
y+b-m_{1}x=m_{1}a
ដក m_{1}x ពីជ្រុងទាំងពីរ។
y-m_{1}x=m_{1}a-b
ដក b ពីជ្រុងទាំងពីរ។
y+b=m_{2}x+m_{2}a
ផ្ទៀងផ្ទាត់សមីការរទីពីរ។ ប្រើលក្ខណៈបំបែកដើម្បីគុណ m_{2} នឹង x+a។
y+b-m_{2}x=m_{2}a
ដក m_{2}x ពីជ្រុងទាំងពីរ។
y-m_{2}x=m_{2}a-b
ដក b ពីជ្រុងទាំងពីរ។
y+\left(-m_{1}\right)x=am_{1}-b,y+\left(-m_{2}\right)x=am_{2}-b
ដើម្បីដោះស្រាយដោយការ សម្រួល មេគុណមួយនៃអថេរត្រូវតែដូចគ្នានៅក្នុងសមីការទាំងពីរដូច្នេះអថេរនឹងលុបចេញនៅពេលសមីការមួយត្រូវបានដកពីសមីការផ្សេងទៀត។
y-y+\left(-m_{1}\right)x+m_{2}x=am_{1}-b+b-am_{2}
ដក y+\left(-m_{2}\right)x=am_{2}-b ពី y+\left(-m_{1}\right)x=am_{1}-b ដោយការដកតួដូចគ្នានៅលើជ្រុងម្ខាងទៀតនៃសញ្ញាស្មើ។
\left(-m_{1}\right)x+m_{2}x=am_{1}-b+b-am_{2}
បូក y ជាមួយ -y។ ការលុបតួ y និង -y បន្សល់នូវសមីការរដែលមានចំនួនអថេរតែមួយគត់ដែលអាចដោះស្រាយបាន។
\left(m_{2}-m_{1}\right)x=am_{1}-b+b-am_{2}
បូក -m_{1}x ជាមួយ m_{2}x។
\left(m_{2}-m_{1}\right)x=a\left(m_{1}-m_{2}\right)
បូក am_{1}-b ជាមួយ -m_{2}a+b។
x=-a
ចែកជ្រុងទាំងពីនឹង -m_{1}+m_{2}។
y+\left(-m_{2}\right)\left(-a\right)=am_{2}-b
ជំនួស -a សម្រាប់ x ក្នុង y+\left(-m_{2}\right)x=am_{2}-b។ ពីព្រោះលទ្ធផលសមីការរមានអថេរតែមួយដែលអ្នកអាចដោះស្រាយសម្រាប់ y ដោយផ្ទាល់។
y+am_{2}=am_{2}-b
គុណ -m_{2} ដង -a។
y=-b
ដក m_{2}a ពីជ្រុងទាំងពីរនៃសមីការរ។
y=-b,x=-a
ប្រព័ន្ធឥឡូវនេះត្រូវបានដោះស្រាយ។
ឧទាហរណ៏
សមីការ Quadratic
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
ត្រីកោណមាត្រ
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
សមីការ Linear
y = 3x + 4
គណិតវិទ្យា
699 * 533
ម៉ាទ្រីស
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
សមីការដំណាលគ្នា
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
ភាពខុសគ្នា
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
សមាហរណកម្ម
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
ដែន កំណត់
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}