\left\{ \begin{array} { l } { 2 x + 4 y + 6 z = - 12 } \\ { 2 x - 3 y - 4 z = 15 } \\ { 3 x + 4 y + 5 z = - 8 } \end{array} \right.
ដោះស្រាយសម្រាប់ x, y, z
x=2
y=-1
z=-2
ចែករំលែក
ចម្លង ទៅ ក្តារ បន្ទះ ឃ្លីប
x=-6-2y-3z
ដោះស្រាយ 2x+4y+6z=-12 សម្រាប់ x។
2\left(-6-2y-3z\right)-3y-4z=15 3\left(-6-2y-3z\right)+4y+5z=-8
ជំនួស -6-2y-3z សម្រាប់ x នៅក្នុងសមីការរទីពីរ និងទីបី។
y=-\frac{27}{7}-\frac{10}{7}z z=-\frac{5}{2}-\frac{1}{2}y
ដោះស្រាយសមីការរទាំងនេះសម្រាប់ y និង z រៀងៗខ្លួន។
z=-\frac{5}{2}-\frac{1}{2}\left(-\frac{27}{7}-\frac{10}{7}z\right)
ជំនួស -\frac{27}{7}-\frac{10}{7}z សម្រាប់ y នៅក្នុងសមីការរផ្សេងទៀត z=-\frac{5}{2}-\frac{1}{2}y។
z=-2
ដោះស្រាយ z=-\frac{5}{2}-\frac{1}{2}\left(-\frac{27}{7}-\frac{10}{7}z\right) សម្រាប់ z។
y=-\frac{27}{7}-\frac{10}{7}\left(-2\right)
ជំនួស -2 សម្រាប់ z នៅក្នុងសមីការរផ្សេងទៀត y=-\frac{27}{7}-\frac{10}{7}z។
y=-1
គណនា y ពី y=-\frac{27}{7}-\frac{10}{7}\left(-2\right)។
x=-6-2\left(-1\right)-3\left(-2\right)
ជំនួស -1 សម្រាប់ y និង -2 សម្រាប់ z នៅក្នុងសមីការរ x=-6-2y-3z។
x=2
គណនា x ពី x=-6-2\left(-1\right)-3\left(-2\right)។
x=2 y=-1 z=-2
ប្រព័ន្ធឥឡូវនេះត្រូវបានដោះស្រាយ។
ឧទាហរណ៏
សមីការ Quadratic
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
ត្រីកោណមាត្រ
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
សមីការ Linear
y = 3x + 4
គណិតវិទ្យា
699 * 533
ម៉ាទ្រីស
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
សមីការដំណាលគ្នា
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
ភាពខុសគ្នា
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
សមាហរណកម្ម
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
ដែន កំណត់
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}