រំលងទៅមាតិកាមេ
ដោះស្រាយសម្រាប់ x, y
Tick mark Image
ក្រាហ្វ

បញ្ហាស្រដៀងគ្នាពី Web Search

ចែករំលែក

2x+3y=6,3x+6y=9
ដើម្បីដោះស្រាយគូនៃសមីការដោយការប្រើការ​ជំនួស ដំបូងត្រូវដោះស្រាយសមីការមួយសម្រាប់អថេរមួយ។ បន្ទាប់មកជំនួសលទ្ធផលសម្រាប់អថេរនោះនៅក្នុងសមីការផ្សេងទៀត។
2x+3y=6
ជ្រើសរើសសមីការរមួយ ហើយដោះស្រាយសមីការរសម្រាប់ x ដោយការញែក x នៅផ្នែកខាងឆ្វេងនៃសញ្ញាស្មើ។
2x=-3y+6
ដក 3y ពីជ្រុងទាំងពីរនៃសមីការរ។
x=\frac{1}{2}\left(-3y+6\right)
ចែកជ្រុងទាំងពីនឹង 2។
x=-\frac{3}{2}y+3
គុណ \frac{1}{2} ដង -3y+6។
3\left(-\frac{3}{2}y+3\right)+6y=9
ជំនួស -\frac{3y}{2}+3 សម្រាប់ x នៅក្នុងសមីការរផ្សេងទៀត 3x+6y=9។
-\frac{9}{2}y+9+6y=9
គុណ 3 ដង -\frac{3y}{2}+3។
\frac{3}{2}y+9=9
បូក -\frac{9y}{2} ជាមួយ 6y។
\frac{3}{2}y=0
ដក 9 ពីជ្រុងទាំងពីរនៃសមីការរ។
y=0
ចែក​ជ្រុងទាំងពីរនៃសមីការរដោយ \frac{3}{2} ដែលដូចគ្នានឹងការធ្វើប្រមាណវិធីគុណ​ជ្រុងទាំងពីរដោយប្រភាគផ្ទុយគ្នា។
x=3
ជំនួស 0 សម្រាប់ y ក្នុង x=-\frac{3}{2}y+3។ ពីព្រោះលទ្ធផលសមីការរមានអថេរតែមួយដែលអ្នកអាចដោះស្រាយសម្រាប់ x ដោយផ្ទាល់។
x=3,y=0
ប្រព័ន្ធឥឡូវនេះត្រូវបានដោះស្រាយ។
2x+3y=6,3x+6y=9
ដាក់សមីការនៅក្នុងទម្រង់ស្ដង់ដារ បន្ទាប់មក​ប្រើម៉ាទ្រីសដើម្បីដោះស្រាយប្រព័ន្ធសមីការ។
\left(\begin{matrix}2&3\\3&6\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}6\\9\end{matrix}\right)
សរសេរសមីការជាទម្រង់ម៉ាទ្រីស។
inverse(\left(\begin{matrix}2&3\\3&6\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}2&3\\3&6\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}2&3\\3&6\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}6\\9\end{matrix}\right)
ការគុណសមីការរខាងឆ្វេងតាមម៉ាទ្រីសច្រាសនៃ \left(\begin{matrix}2&3\\3&6\end{matrix}\right)។
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}2&3\\3&6\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}6\\9\end{matrix}\right)
ផលគុណនៃម៉ាទ្រីស និងចម្រាសរបស់វាគឺជាម៉ាទ្រីសឯកតា។
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}2&3\\3&6\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}6\\9\end{matrix}\right)
គុណ​ម៉ាទ្រីស​នៅខាងឆ្វេងនៃសញ្ញាស្មើ។
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{6}{2\times 6-3\times 3}&-\frac{3}{2\times 6-3\times 3}\\-\frac{3}{2\times 6-3\times 3}&\frac{2}{2\times 6-3\times 3}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}6\\9\end{matrix}\right)
សម្រាប់ម៉ាទ្រីស 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right)ម៉ាទ្រីសបញ្ច្រាសគឺ \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right) ដូច្នេះសមីការរម៉ាទ្រីសអាចត្រូវបានសរសេរឡើងវិញជាចំណោទផលគុណម៉ាទ្រីស។
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}2&-1\\-1&\frac{2}{3}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}6\\9\end{matrix}\right)
ធ្វើនព្វន្ត។
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}2\times 6-9\\-6+\frac{2}{3}\times 9\end{matrix}\right)
គុណម៉ាទ្រីស។
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}3\\0\end{matrix}\right)
ធ្វើនព្វន្ត។
x=3,y=0
ទាញយកធាតុម៉ាទ្រីស x និង y។
2x+3y=6,3x+6y=9
ដើម្បី​ដោះស្រាយដោយការ សម្រួល មេគុណមួយនៃអថេរត្រូវតែដូចគ្នានៅក្នុងសមីការទាំងពីរដូច្នេះអថេរនឹងលុបចេញនៅពេលសមីការមួយត្រូវបានដកពីសមីការផ្សេងទៀត។
3\times 2x+3\times 3y=3\times 6,2\times 3x+2\times 6y=2\times 9
ដើម្បីធ្វើឲ្យ 2x និង 3x ស្មើគ្នា ត្រូវគុណតួទាំងអស់នៅលើជ្រុងនីមួយៗនៃសមីការរទីមួយដោយ 3 និងតួទាំងអស់នៅលើជ្រុងនីមួយៗនៃសមីការរទីពីដោយ 2។
6x+9y=18,6x+12y=18
ផ្ទៀងផ្ទាត់។
6x-6x+9y-12y=18-18
ដក 6x+12y=18 ពី 6x+9y=18 ដោយការដក​តួដូចគ្នានៅលើជ្រុងម្ខាងទៀតនៃសញ្ញាស្មើ។
9y-12y=18-18
បូក 6x ជាមួយ -6x។ ការលុបតួ 6x និង -6x បន្សល់នូវសមីការរដែលមានចំនួនអថេរតែមួយគត់ដែលអាចដោះស្រាយបាន។
-3y=18-18
បូក 9y ជាមួយ -12y។
-3y=0
បូក 18 ជាមួយ -18។
y=0
ចែកជ្រុងទាំងពីនឹង -3។
3x=9
ជំនួស 0 សម្រាប់ y ក្នុង 3x+6y=9។ ពីព្រោះលទ្ធផលសមីការរមានអថេរតែមួយដែលអ្នកអាចដោះស្រាយសម្រាប់ x ដោយផ្ទាល់។
x=3
ចែកជ្រុងទាំងពីនឹង 3។
x=3,y=0
ប្រព័ន្ធឥឡូវនេះត្រូវបានដោះស្រាយ។