\left\{ \begin{array} { l } { 2 ( x + y ) - 3 ( x - y ) = 4 } \\ { 5 ( x + y ) - 7 ( x - y ) = 2 } \end{array} \right.
ដោះស្រាយសម្រាប់ x, y
x=-19
y=-3
ក្រាហ្វ
ចែករំលែក
ចម្លង ទៅ ក្តារ បន្ទះ ឃ្លីប
2x+2y-3\left(x-y\right)=4
ផ្ទៀងផ្ទាត់សមីការរទីមួយ។ ប្រើលក្ខណៈបំបែកដើម្បីគុណ 2 នឹង x+y។
2x+2y-3x+3y=4
ប្រើលក្ខណៈបំបែកដើម្បីគុណ -3 នឹង x-y។
-x+2y+3y=4
បន្សំ 2x និង -3x ដើម្បីបាន -x។
-x+5y=4
បន្សំ 2y និង 3y ដើម្បីបាន 5y។
5x+5y-7\left(x-y\right)=2
ផ្ទៀងផ្ទាត់សមីការរទីពីរ។ ប្រើលក្ខណៈបំបែកដើម្បីគុណ 5 នឹង x+y។
5x+5y-7x+7y=2
ប្រើលក្ខណៈបំបែកដើម្បីគុណ -7 នឹង x-y។
-2x+5y+7y=2
បន្សំ 5x និង -7x ដើម្បីបាន -2x។
-2x+12y=2
បន្សំ 5y និង 7y ដើម្បីបាន 12y។
-x+5y=4,-2x+12y=2
ដើម្បីដោះស្រាយគូនៃសមីការដោយការប្រើការជំនួស ដំបូងត្រូវដោះស្រាយសមីការមួយសម្រាប់អថេរមួយ។ បន្ទាប់មកជំនួសលទ្ធផលសម្រាប់អថេរនោះនៅក្នុងសមីការផ្សេងទៀត។
-x+5y=4
ជ្រើសរើសសមីការរមួយ ហើយដោះស្រាយសមីការរសម្រាប់ x ដោយការញែក x នៅផ្នែកខាងឆ្វេងនៃសញ្ញាស្មើ។
-x=-5y+4
ដក 5y ពីជ្រុងទាំងពីរនៃសមីការរ។
x=-\left(-5y+4\right)
ចែកជ្រុងទាំងពីនឹង -1។
x=5y-4
គុណ -1 ដង -5y+4។
-2\left(5y-4\right)+12y=2
ជំនួស 5y-4 សម្រាប់ x នៅក្នុងសមីការរផ្សេងទៀត -2x+12y=2។
-10y+8+12y=2
គុណ -2 ដង 5y-4។
2y+8=2
បូក -10y ជាមួយ 12y។
2y=-6
ដក 8 ពីជ្រុងទាំងពីរនៃសមីការរ។
y=-3
ចែកជ្រុងទាំងពីនឹង 2។
x=5\left(-3\right)-4
ជំនួស -3 សម្រាប់ y ក្នុង x=5y-4។ ពីព្រោះលទ្ធផលសមីការរមានអថេរតែមួយដែលអ្នកអាចដោះស្រាយសម្រាប់ x ដោយផ្ទាល់។
x=-15-4
គុណ 5 ដង -3។
x=-19
បូក -4 ជាមួយ -15។
x=-19,y=-3
ប្រព័ន្ធឥឡូវនេះត្រូវបានដោះស្រាយ។
2x+2y-3\left(x-y\right)=4
ផ្ទៀងផ្ទាត់សមីការរទីមួយ។ ប្រើលក្ខណៈបំបែកដើម្បីគុណ 2 នឹង x+y។
2x+2y-3x+3y=4
ប្រើលក្ខណៈបំបែកដើម្បីគុណ -3 នឹង x-y។
-x+2y+3y=4
បន្សំ 2x និង -3x ដើម្បីបាន -x។
-x+5y=4
បន្សំ 2y និង 3y ដើម្បីបាន 5y។
5x+5y-7\left(x-y\right)=2
ផ្ទៀងផ្ទាត់សមីការរទីពីរ។ ប្រើលក្ខណៈបំបែកដើម្បីគុណ 5 នឹង x+y។
5x+5y-7x+7y=2
ប្រើលក្ខណៈបំបែកដើម្បីគុណ -7 នឹង x-y។
-2x+5y+7y=2
បន្សំ 5x និង -7x ដើម្បីបាន -2x។
-2x+12y=2
បន្សំ 5y និង 7y ដើម្បីបាន 12y។
-x+5y=4,-2x+12y=2
ដាក់សមីការនៅក្នុងទម្រង់ស្ដង់ដារ បន្ទាប់មកប្រើម៉ាទ្រីសដើម្បីដោះស្រាយប្រព័ន្ធសមីការ។
\left(\begin{matrix}-1&5\\-2&12\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}4\\2\end{matrix}\right)
សរសេរសមីការជាទម្រង់ម៉ាទ្រីស។
inverse(\left(\begin{matrix}-1&5\\-2&12\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-1&5\\-2&12\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}-1&5\\-2&12\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}4\\2\end{matrix}\right)
ការគុណសមីការរខាងឆ្វេងតាមម៉ាទ្រីសច្រាសនៃ \left(\begin{matrix}-1&5\\-2&12\end{matrix}\right)។
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}-1&5\\-2&12\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}4\\2\end{matrix}\right)
ផលគុណនៃម៉ាទ្រីស និងចម្រាសរបស់វាគឺជាម៉ាទ្រីសឯកតា។
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}-1&5\\-2&12\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}4\\2\end{matrix}\right)
គុណម៉ាទ្រីសនៅខាងឆ្វេងនៃសញ្ញាស្មើ។
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{12}{-12-5\left(-2\right)}&-\frac{5}{-12-5\left(-2\right)}\\-\frac{-2}{-12-5\left(-2\right)}&-\frac{1}{-12-5\left(-2\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}4\\2\end{matrix}\right)
សម្រាប់ម៉ាទ្រីស 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right)ម៉ាទ្រីសបញ្ច្រាសគឺ \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right) ដូច្នេះសមីការរម៉ាទ្រីសអាចត្រូវបានសរសេរឡើងវិញជាចំណោទផលគុណម៉ាទ្រីស។
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-6&\frac{5}{2}\\-1&\frac{1}{2}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}4\\2\end{matrix}\right)
ធ្វើនព្វន្ត។
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-6\times 4+\frac{5}{2}\times 2\\-4+\frac{1}{2}\times 2\end{matrix}\right)
គុណម៉ាទ្រីស។
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-19\\-3\end{matrix}\right)
ធ្វើនព្វន្ត។
x=-19,y=-3
ទាញយកធាតុម៉ាទ្រីស x និង y។
2x+2y-3\left(x-y\right)=4
ផ្ទៀងផ្ទាត់សមីការរទីមួយ។ ប្រើលក្ខណៈបំបែកដើម្បីគុណ 2 នឹង x+y។
2x+2y-3x+3y=4
ប្រើលក្ខណៈបំបែកដើម្បីគុណ -3 នឹង x-y។
-x+2y+3y=4
បន្សំ 2x និង -3x ដើម្បីបាន -x។
-x+5y=4
បន្សំ 2y និង 3y ដើម្បីបាន 5y។
5x+5y-7\left(x-y\right)=2
ផ្ទៀងផ្ទាត់សមីការរទីពីរ។ ប្រើលក្ខណៈបំបែកដើម្បីគុណ 5 នឹង x+y។
5x+5y-7x+7y=2
ប្រើលក្ខណៈបំបែកដើម្បីគុណ -7 នឹង x-y។
-2x+5y+7y=2
បន្សំ 5x និង -7x ដើម្បីបាន -2x។
-2x+12y=2
បន្សំ 5y និង 7y ដើម្បីបាន 12y។
-x+5y=4,-2x+12y=2
ដើម្បីដោះស្រាយដោយការ សម្រួល មេគុណមួយនៃអថេរត្រូវតែដូចគ្នានៅក្នុងសមីការទាំងពីរដូច្នេះអថេរនឹងលុបចេញនៅពេលសមីការមួយត្រូវបានដកពីសមីការផ្សេងទៀត។
-2\left(-1\right)x-2\times 5y=-2\times 4,-\left(-2\right)x-12y=-2
ដើម្បីធ្វើឲ្យ -x និង -2x ស្មើគ្នា ត្រូវគុណតួទាំងអស់នៅលើជ្រុងនីមួយៗនៃសមីការរទីមួយដោយ -2 និងតួទាំងអស់នៅលើជ្រុងនីមួយៗនៃសមីការរទីពីដោយ -1។
2x-10y=-8,2x-12y=-2
ផ្ទៀងផ្ទាត់។
2x-2x-10y+12y=-8+2
ដក 2x-12y=-2 ពី 2x-10y=-8 ដោយការដកតួដូចគ្នានៅលើជ្រុងម្ខាងទៀតនៃសញ្ញាស្មើ។
-10y+12y=-8+2
បូក 2x ជាមួយ -2x។ ការលុបតួ 2x និង -2x បន្សល់នូវសមីការរដែលមានចំនួនអថេរតែមួយគត់ដែលអាចដោះស្រាយបាន។
2y=-8+2
បូក -10y ជាមួយ 12y។
2y=-6
បូក -8 ជាមួយ 2។
y=-3
ចែកជ្រុងទាំងពីនឹង 2។
-2x+12\left(-3\right)=2
ជំនួស -3 សម្រាប់ y ក្នុង -2x+12y=2។ ពីព្រោះលទ្ធផលសមីការរមានអថេរតែមួយដែលអ្នកអាចដោះស្រាយសម្រាប់ x ដោយផ្ទាល់។
-2x-36=2
គុណ 12 ដង -3។
-2x=38
បូក 36 ជាមួយជ្រុងទាំងពីរនៃសមីការរ។
x=-19
ចែកជ្រុងទាំងពីនឹង -2។
x=-19,y=-3
ប្រព័ន្ធឥឡូវនេះត្រូវបានដោះស្រាយ។
ឧទាហរណ៏
សមីការ Quadratic
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
ត្រីកោណមាត្រ
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
សមីការ Linear
y = 3x + 4
គណិតវិទ្យា
699 * 533
ម៉ាទ្រីស
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
សមីការដំណាលគ្នា
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
ភាពខុសគ្នា
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
សមាហរណកម្ម
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
ដែន កំណត់
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}