\left\{ \begin{array} { l } { 2 ( x + y ) - ( x - y ) = 3 } \\ { ( x + y ) - 2 ( x - y ) = 1 } \end{array} \right.
ដោះស្រាយសម្រាប់ x, y
x=1
y=\frac{2}{3}\approx 0.666666667
ក្រាហ្វ
ចែករំលែក
ចម្លង ទៅ ក្តារ បន្ទះ ឃ្លីប
2x+2y-\left(x-y\right)=3
ផ្ទៀងផ្ទាត់សមីការរទីមួយ។ ប្រើលក្ខណៈបំបែកដើម្បីគុណ 2 នឹង x+y។
2x+2y-x+y=3
ដើម្បីរកមើលពាក្យផ្ទុយនៃ x-y សូមរកមើលពាក្យផ្ទុយនៃពាក្យនីមួយៗ។
x+2y+y=3
បន្សំ 2x និង -x ដើម្បីបាន x។
x+3y=3
បន្សំ 2y និង y ដើម្បីបាន 3y។
x+y-2x+2y=1
ផ្ទៀងផ្ទាត់សមីការរទីពីរ។ ប្រើលក្ខណៈបំបែកដើម្បីគុណ -2 នឹង x-y។
-x+y+2y=1
បន្សំ x និង -2x ដើម្បីបាន -x។
-x+3y=1
បន្សំ y និង 2y ដើម្បីបាន 3y។
x+3y=3,-x+3y=1
ដើម្បីដោះស្រាយគូនៃសមីការដោយការប្រើការជំនួស ដំបូងត្រូវដោះស្រាយសមីការមួយសម្រាប់អថេរមួយ។ បន្ទាប់មកជំនួសលទ្ធផលសម្រាប់អថេរនោះនៅក្នុងសមីការផ្សេងទៀត។
x+3y=3
ជ្រើសរើសសមីការរមួយ ហើយដោះស្រាយសមីការរសម្រាប់ x ដោយការញែក x នៅផ្នែកខាងឆ្វេងនៃសញ្ញាស្មើ។
x=-3y+3
ដក 3y ពីជ្រុងទាំងពីរនៃសមីការរ។
-\left(-3y+3\right)+3y=1
ជំនួស -3y+3 សម្រាប់ x នៅក្នុងសមីការរផ្សេងទៀត -x+3y=1។
3y-3+3y=1
គុណ -1 ដង -3y+3។
6y-3=1
បូក 3y ជាមួយ 3y។
6y=4
បូក 3 ជាមួយជ្រុងទាំងពីរនៃសមីការរ។
y=\frac{2}{3}
ចែកជ្រុងទាំងពីនឹង 6។
x=-3\times \frac{2}{3}+3
ជំនួស \frac{2}{3} សម្រាប់ y ក្នុង x=-3y+3។ ពីព្រោះលទ្ធផលសមីការរមានអថេរតែមួយដែលអ្នកអាចដោះស្រាយសម្រាប់ x ដោយផ្ទាល់។
x=-2+3
គុណ -3 ដង \frac{2}{3}។
x=1
បូក 3 ជាមួយ -2។
x=1,y=\frac{2}{3}
ប្រព័ន្ធឥឡូវនេះត្រូវបានដោះស្រាយ។
2x+2y-\left(x-y\right)=3
ផ្ទៀងផ្ទាត់សមីការរទីមួយ។ ប្រើលក្ខណៈបំបែកដើម្បីគុណ 2 នឹង x+y។
2x+2y-x+y=3
ដើម្បីរកមើលពាក្យផ្ទុយនៃ x-y សូមរកមើលពាក្យផ្ទុយនៃពាក្យនីមួយៗ។
x+2y+y=3
បន្សំ 2x និង -x ដើម្បីបាន x។
x+3y=3
បន្សំ 2y និង y ដើម្បីបាន 3y។
x+y-2x+2y=1
ផ្ទៀងផ្ទាត់សមីការរទីពីរ។ ប្រើលក្ខណៈបំបែកដើម្បីគុណ -2 នឹង x-y។
-x+y+2y=1
បន្សំ x និង -2x ដើម្បីបាន -x។
-x+3y=1
បន្សំ y និង 2y ដើម្បីបាន 3y។
x+3y=3,-x+3y=1
ដាក់សមីការនៅក្នុងទម្រង់ស្ដង់ដារ បន្ទាប់មកប្រើម៉ាទ្រីសដើម្បីដោះស្រាយប្រព័ន្ធសមីការ។
\left(\begin{matrix}1&3\\-1&3\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}3\\1\end{matrix}\right)
សរសេរសមីការជាទម្រង់ម៉ាទ្រីស។
inverse(\left(\begin{matrix}1&3\\-1&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}1&3\\-1&3\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&3\\-1&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}3\\1\end{matrix}\right)
ការគុណសមីការរខាងឆ្វេងតាមម៉ាទ្រីសច្រាសនៃ \left(\begin{matrix}1&3\\-1&3\end{matrix}\right)។
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&3\\-1&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}3\\1\end{matrix}\right)
ផលគុណនៃម៉ាទ្រីស និងចម្រាសរបស់វាគឺជាម៉ាទ្រីសឯកតា។
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&3\\-1&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}3\\1\end{matrix}\right)
គុណម៉ាទ្រីសនៅខាងឆ្វេងនៃសញ្ញាស្មើ។
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{3}{3-3\left(-1\right)}&-\frac{3}{3-3\left(-1\right)}\\-\frac{-1}{3-3\left(-1\right)}&\frac{1}{3-3\left(-1\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}3\\1\end{matrix}\right)
សម្រាប់ម៉ាទ្រីស 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right)ម៉ាទ្រីសបញ្ច្រាសគឺ \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right) ដូច្នេះសមីការរម៉ាទ្រីសអាចត្រូវបានសរសេរឡើងវិញជាចំណោទផលគុណម៉ាទ្រីស។
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{2}&-\frac{1}{2}\\\frac{1}{6}&\frac{1}{6}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}3\\1\end{matrix}\right)
ធ្វើនព្វន្ត។
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{2}\times 3-\frac{1}{2}\\\frac{1}{6}\times 3+\frac{1}{6}\end{matrix}\right)
គុណម៉ាទ្រីស។
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}1\\\frac{2}{3}\end{matrix}\right)
ធ្វើនព្វន្ត។
x=1,y=\frac{2}{3}
ទាញយកធាតុម៉ាទ្រីស x និង y។
2x+2y-\left(x-y\right)=3
ផ្ទៀងផ្ទាត់សមីការរទីមួយ។ ប្រើលក្ខណៈបំបែកដើម្បីគុណ 2 នឹង x+y។
2x+2y-x+y=3
ដើម្បីរកមើលពាក្យផ្ទុយនៃ x-y សូមរកមើលពាក្យផ្ទុយនៃពាក្យនីមួយៗ។
x+2y+y=3
បន្សំ 2x និង -x ដើម្បីបាន x។
x+3y=3
បន្សំ 2y និង y ដើម្បីបាន 3y។
x+y-2x+2y=1
ផ្ទៀងផ្ទាត់សមីការរទីពីរ។ ប្រើលក្ខណៈបំបែកដើម្បីគុណ -2 នឹង x-y។
-x+y+2y=1
បន្សំ x និង -2x ដើម្បីបាន -x។
-x+3y=1
បន្សំ y និង 2y ដើម្បីបាន 3y។
x+3y=3,-x+3y=1
ដើម្បីដោះស្រាយដោយការ សម្រួល មេគុណមួយនៃអថេរត្រូវតែដូចគ្នានៅក្នុងសមីការទាំងពីរដូច្នេះអថេរនឹងលុបចេញនៅពេលសមីការមួយត្រូវបានដកពីសមីការផ្សេងទៀត។
x+x+3y-3y=3-1
ដក -x+3y=1 ពី x+3y=3 ដោយការដកតួដូចគ្នានៅលើជ្រុងម្ខាងទៀតនៃសញ្ញាស្មើ។
x+x=3-1
បូក 3y ជាមួយ -3y។ ការលុបតួ 3y និង -3y បន្សល់នូវសមីការរដែលមានចំនួនអថេរតែមួយគត់ដែលអាចដោះស្រាយបាន។
2x=3-1
បូក x ជាមួយ x។
2x=2
បូក 3 ជាមួយ -1។
x=1
ចែកជ្រុងទាំងពីនឹង 2។
-1+3y=1
ជំនួស 1 សម្រាប់ x ក្នុង -x+3y=1។ ពីព្រោះលទ្ធផលសមីការរមានអថេរតែមួយដែលអ្នកអាចដោះស្រាយសម្រាប់ y ដោយផ្ទាល់។
3y=2
បូក 1 ជាមួយជ្រុងទាំងពីរនៃសមីការរ។
y=\frac{2}{3}
ចែកជ្រុងទាំងពីនឹង 3។
x=1,y=\frac{2}{3}
ប្រព័ន្ធឥឡូវនេះត្រូវបានដោះស្រាយ។
ឧទាហរណ៏
សមីការ Quadratic
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
ត្រីកោណមាត្រ
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
សមីការ Linear
y = 3x + 4
គណិតវិទ្យា
699 * 533
ម៉ាទ្រីស
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
សមីការដំណាលគ្នា
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
ភាពខុសគ្នា
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
សមាហរណកម្ម
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
ដែន កំណត់
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}