Негізгі мазмұнды өткізіп жіберу
x мәнін табыңыз (complex solution)
Tick mark Image
Граф

Веб-іздеуден ұқсас ақаулар

Ортақ пайдалану

x^{2}-13x+54=0
Формуланың барлық теңдеулерін ax^{2}+bx+c=0 квадраттық формуланың көмегімен шешуге болады: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Квадраттық формула бірінші шешімі ± плюс мәнді болғандағы, ал екіншісі шешімі минус мәнді болғандағы екі шешім ұсынады.
x=\frac{-\left(-13\right)±\sqrt{\left(-13\right)^{2}-4\times 54}}{2}
Бұл теңдеу стандартты формулада берілген: ax^{2}+bx+c=0. \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} квадрат теңдеуінде 1 санын a мәніне, -13 санын b мәніне және 54 санын c мәніне ауыстырыңыз.
x=\frac{-\left(-13\right)±\sqrt{169-4\times 54}}{2}
-13 санының квадратын шығарыңыз.
x=\frac{-\left(-13\right)±\sqrt{169-216}}{2}
-4 санын 54 санына көбейтіңіз.
x=\frac{-\left(-13\right)±\sqrt{-47}}{2}
169 санын -216 санына қосу.
x=\frac{-\left(-13\right)±\sqrt{47}i}{2}
-47 санының квадраттық түбірін шығарыңыз.
x=\frac{13±\sqrt{47}i}{2}
-13 санына қарама-қарсы сан 13 мәніне тең.
x=\frac{13+\sqrt{47}i}{2}
Енді ± плюс болған кездегі x=\frac{13±\sqrt{47}i}{2} теңдеуін шешіңіз. 13 санын i\sqrt{47} санына қосу.
x=\frac{-\sqrt{47}i+13}{2}
Енді ± минус болған кездегі x=\frac{13±\sqrt{47}i}{2} теңдеуін шешіңіз. i\sqrt{47} мәнінен 13 мәнін алу.
x=\frac{13+\sqrt{47}i}{2} x=\frac{-\sqrt{47}i+13}{2}
Теңдеу енді шешілді.
x^{2}-13x+54=0
Осыған ұқсас квадрат теңдеулерді толық квадратқа дейін толтыру арқылы шешуге болады. Толық квадратқа дейін толтыру үшін, теңдеуді алдымен x^{2}+bx=c формуласына қою қажет.
x^{2}-13x+54-54=-54
Теңдеудің екі жағынан 54 санын алып тастаңыз.
x^{2}-13x=-54
54 санынан осы санның өзін алып тастаған кезде 0 қалады.
x^{2}-13x+\left(-\frac{13}{2}\right)^{2}=-54+\left(-\frac{13}{2}\right)^{2}
x бос мүшесінің коэффициенті болып табылатын -13 санын 2 мәніне бөлсеңіз, -\frac{13}{2} саны шығады. Содан соң, теңдеудің екі жағына -\frac{13}{2} квадратын қосыңыз. Бұл қадам теңдеудің сол жағының толық квадратын шығарады.
x^{2}-13x+\frac{169}{4}=-54+\frac{169}{4}
Бөлшектің алымы мен бөлімінің квадратын шығару арқылы -\frac{13}{2} бөлшегінің квадратын табыңыз.
x^{2}-13x+\frac{169}{4}=-\frac{47}{4}
-54 санын \frac{169}{4} санына қосу.
\left(x-\frac{13}{2}\right)^{2}=-\frac{47}{4}
x^{2}-13x+\frac{169}{4} көбейткіштерге жіктеу. Әдетте, x^{2}+bx+c толық квадрат болса, оны әрдайым \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} түрінде көбейткіштерге жіктеуге болады.
\sqrt{\left(x-\frac{13}{2}\right)^{2}}=\sqrt{-\frac{47}{4}}
Теңдеудің екі жағының квадрат түбірін шығарыңыз.
x-\frac{13}{2}=\frac{\sqrt{47}i}{2} x-\frac{13}{2}=-\frac{\sqrt{47}i}{2}
Қысқартыңыз.
x=\frac{13+\sqrt{47}i}{2} x=\frac{-\sqrt{47}i+13}{2}
Теңдеудің екі жағына да \frac{13}{2} санын қосыңыз.