c, z мәнін табыңыз
z=-3
c=0
Ортақ пайдалану
Алмасу буферіне көшірілген
3c+5z=-15,5c+3z=-9
Теңдеулер жұбын ауыстыру арқылы шешу үшін, алдымен бір белгісіз мүше теңдеулерінің бірін шешіңіз. Содан соң, сол белгісіз мүше нәтижесін басқа теңдеудегімен ауыстырыңыз.
3c+5z=-15
Теңдеулердің бірін таңдаңыз және c мәнін теңдік белгінің сол жағына шығару арқылы c мәнін шешіңіз.
3c=-5z-15
Теңдеудің екі жағынан 5z санын алып тастаңыз.
c=\frac{1}{3}\left(-5z-15\right)
Екі жағын да 3 санына бөліңіз.
c=-\frac{5}{3}z-5
\frac{1}{3} санын -5z-15 санына көбейтіңіз.
5\left(-\frac{5}{3}z-5\right)+3z=-9
Басқа теңдеуде -\frac{5z}{3}-5 мәнін c мәнімен ауыстырыңыз, 5c+3z=-9.
-\frac{25}{3}z-25+3z=-9
5 санын -\frac{5z}{3}-5 санына көбейтіңіз.
-\frac{16}{3}z-25=-9
-\frac{25z}{3} санын 3z санына қосу.
-\frac{16}{3}z=16
Теңдеудің екі жағына да 25 санын қосыңыз.
z=-3
Теңдеудің екі жағын да -\frac{16}{3} санына бөліңіз, ол екі жағын да кері бөлшекке көбейткенмен тең.
c=-\frac{5}{3}\left(-3\right)-5
c=-\frac{5}{3}z-5 теңдеуінде -3 мәнін z мәніне ауыстырыңыз. Шыққан теңдеуде бір ғана белгісіз шама болғандықтан, c мәнін тікелей таба аласыз.
c=5-5
-\frac{5}{3} санын -3 санына көбейтіңіз.
c=0
-5 санын 5 санына қосу.
c=0,z=-3
Жүйедегі ақаулар енді шешілді.
3c+5z=-15,5c+3z=-9
Теңдеулерді стандартты формулаға келтіріп, теңдеулер жүйесін шешу үшін матрицаларды пайдаланыңыз.
\left(\begin{matrix}3&5\\5&3\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}c\\z\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-15\\-9\end{matrix}\right)
Теңдеулерді матрицалық пішінде жазыңыз.
inverse(\left(\begin{matrix}3&5\\5&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}3&5\\5&3\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}c\\z\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&5\\5&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-15\\-9\end{matrix}\right)
Теңдеуді \left(\begin{matrix}3&5\\5&3\end{matrix}\right) кері матрицасына сол жағынан көбейту.
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}c\\z\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&5\\5&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-15\\-9\end{matrix}\right)
Матрица мен оның кері мәнінің көбейтіндісі жеке матрица болып табылады.
\left(\begin{matrix}c\\z\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&5\\5&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-15\\-9\end{matrix}\right)
Теңдеу белгісінің сол жағындағы матрицаларды көбейту.
\left(\begin{matrix}c\\z\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{3}{3\times 3-5\times 5}&-\frac{5}{3\times 3-5\times 5}\\-\frac{5}{3\times 3-5\times 5}&\frac{3}{3\times 3-5\times 5}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}-15\\-9\end{matrix}\right)
2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) матрицасы үшін кері матрица \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right) болып табылады, сондықтан матрица теңдеуін матрицаны көбейту мәселесі ретінде қайта жазуға болады.
\left(\begin{matrix}c\\z\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{3}{16}&\frac{5}{16}\\\frac{5}{16}&-\frac{3}{16}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}-15\\-9\end{matrix}\right)
Арифметикалық есептерді шығарыңыз.
\left(\begin{matrix}c\\z\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{3}{16}\left(-15\right)+\frac{5}{16}\left(-9\right)\\\frac{5}{16}\left(-15\right)-\frac{3}{16}\left(-9\right)\end{matrix}\right)
Матрицаларды көбейтіңіз.
\left(\begin{matrix}c\\z\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}0\\-3\end{matrix}\right)
Арифметикалық есептерді шығарыңыз.
c=0,z=-3
c және z матрица элементтерін шығарыңыз.
3c+5z=-15,5c+3z=-9
Қысқарту арқылы шешу үшін, бір белгісіз мүшенің коэффициенттері екі теңдеуде де бірдей болуы керек, осылайша бір теңдеу екіншісінен алынғанда белгісіз мүшелер жойылады.
5\times 3c+5\times 5z=5\left(-15\right),3\times 5c+3\times 3z=3\left(-9\right)
3c және 5c мәндерін тең ету үшін, бірінші теңдеудің әрбір жағындағы барлық бос мүшелерді 5 санына, ал екінші теңдеудің әрбір жағындағы барлық бос мүшелерді 3 санына көбейтіңіз.
15c+25z=-75,15c+9z=-27
Қысқартыңыз.
15c-15c+25z-9z=-75+27
Теңдеу белгісінің әрбір жағындағы ұқсас мүшелерді қысқарту арқылы 15c+9z=-27 мәнін 15c+25z=-75 мәнінен алып тастаңыз.
25z-9z=-75+27
15c санын -15c санына қосу. 15c және -15c мүшелері қысқартылып, теңдеуде шешуге болатын тек бір белгісіз мүше қалады.
16z=-75+27
25z санын -9z санына қосу.
16z=-48
-75 санын 27 санына қосу.
z=-3
Екі жағын да 16 санына бөліңіз.
5c+3\left(-3\right)=-9
5c+3z=-9 теңдеуінде -3 мәнін z мәніне ауыстырыңыз. Шыққан теңдеуде бір ғана белгісіз шама болғандықтан, c мәнін тікелей таба аласыз.
5c-9=-9
3 санын -3 санына көбейтіңіз.
5c=0
Теңдеудің екі жағына да 9 санын қосыңыз.
c=0
Екі жағын да 5 санына бөліңіз.
c=0,z=-3
Жүйедегі ақаулар енді шешілді.
Мысалдар
Төрттік теңдеу
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Тригонометрия
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Сызықтық теңдеу
y = 3x + 4
Арифметика
699 * 533
Матрица
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Бір мезгілде теңдеу
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Дифференциация
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Біріктіру
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Шектер
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}