\left\{ \begin{array} { l } { 2 ( x + y ) - ( x - y ) = 3 } \\ { ( x + y ) - 2 ( x - y ) = 1 } \end{array} \right.
x, y мәнін табыңыз
x=1
y=\frac{2}{3}\approx 0.666666667
Граф
Ортақ пайдалану
Алмасу буферіне көшірілген
2x+2y-\left(x-y\right)=3
Бірінші теңдеуді шешіңіз. 2 мәнін x+y мәніне көбейту үшін, дистрибутивтілік сипатын пайдаланыңыз.
2x+2y-x+y=3
x-y теңдеуінің қарсы мәнін табу үшін, әр мүшенің қарсы мәнін табыңыз.
x+2y+y=3
2x және -x мәндерін қоссаңыз, x мәні шығады.
x+3y=3
2y және y мәндерін қоссаңыз, 3y мәні шығады.
x+y-2x+2y=1
Екінші теңдеуді шешіңіз. -2 мәнін x-y мәніне көбейту үшін, дистрибутивтілік сипатын пайдаланыңыз.
-x+y+2y=1
x және -2x мәндерін қоссаңыз, -x мәні шығады.
-x+3y=1
y және 2y мәндерін қоссаңыз, 3y мәні шығады.
x+3y=3,-x+3y=1
Теңдеулер жұбын ауыстыру арқылы шешу үшін, алдымен бір белгісіз мүше теңдеулерінің бірін шешіңіз. Содан соң, сол белгісіз мүше нәтижесін басқа теңдеудегімен ауыстырыңыз.
x+3y=3
Теңдеулердің бірін таңдаңыз және x мәнін теңдік белгінің сол жағына шығару арқылы x мәнін шешіңіз.
x=-3y+3
Теңдеудің екі жағынан 3y санын алып тастаңыз.
-\left(-3y+3\right)+3y=1
Басқа теңдеуде -3y+3 мәнін x мәнімен ауыстырыңыз, -x+3y=1.
3y-3+3y=1
-1 санын -3y+3 санына көбейтіңіз.
6y-3=1
3y санын 3y санына қосу.
6y=4
Теңдеудің екі жағына да 3 санын қосыңыз.
y=\frac{2}{3}
Екі жағын да 6 санына бөліңіз.
x=-3\times \frac{2}{3}+3
x=-3y+3 теңдеуінде \frac{2}{3} мәнін y мәніне ауыстырыңыз. Шыққан теңдеуде бір ғана белгісіз шама болғандықтан, x мәнін тікелей таба аласыз.
x=-2+3
-3 санын \frac{2}{3} санына көбейтіңіз.
x=1
3 санын -2 санына қосу.
x=1,y=\frac{2}{3}
Жүйедегі ақаулар енді шешілді.
2x+2y-\left(x-y\right)=3
Бірінші теңдеуді шешіңіз. 2 мәнін x+y мәніне көбейту үшін, дистрибутивтілік сипатын пайдаланыңыз.
2x+2y-x+y=3
x-y теңдеуінің қарсы мәнін табу үшін, әр мүшенің қарсы мәнін табыңыз.
x+2y+y=3
2x және -x мәндерін қоссаңыз, x мәні шығады.
x+3y=3
2y және y мәндерін қоссаңыз, 3y мәні шығады.
x+y-2x+2y=1
Екінші теңдеуді шешіңіз. -2 мәнін x-y мәніне көбейту үшін, дистрибутивтілік сипатын пайдаланыңыз.
-x+y+2y=1
x және -2x мәндерін қоссаңыз, -x мәні шығады.
-x+3y=1
y және 2y мәндерін қоссаңыз, 3y мәні шығады.
x+3y=3,-x+3y=1
Теңдеулерді стандартты формулаға келтіріп, теңдеулер жүйесін шешу үшін матрицаларды пайдаланыңыз.
\left(\begin{matrix}1&3\\-1&3\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}3\\1\end{matrix}\right)
Теңдеулерді матрицалық пішінде жазыңыз.
inverse(\left(\begin{matrix}1&3\\-1&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}1&3\\-1&3\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&3\\-1&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}3\\1\end{matrix}\right)
Теңдеуді \left(\begin{matrix}1&3\\-1&3\end{matrix}\right) кері матрицасына сол жағынан көбейту.
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&3\\-1&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}3\\1\end{matrix}\right)
Матрица мен оның кері мәнінің көбейтіндісі жеке матрица болып табылады.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&3\\-1&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}3\\1\end{matrix}\right)
Теңдеу белгісінің сол жағындағы матрицаларды көбейту.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{3}{3-3\left(-1\right)}&-\frac{3}{3-3\left(-1\right)}\\-\frac{-1}{3-3\left(-1\right)}&\frac{1}{3-3\left(-1\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}3\\1\end{matrix}\right)
2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) матрицасы үшін кері матрица \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right) болып табылады, сондықтан матрица теңдеуін матрицаны көбейту мәселесі ретінде қайта жазуға болады.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{2}&-\frac{1}{2}\\\frac{1}{6}&\frac{1}{6}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}3\\1\end{matrix}\right)
Арифметикалық есептерді шығарыңыз.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{2}\times 3-\frac{1}{2}\\\frac{1}{6}\times 3+\frac{1}{6}\end{matrix}\right)
Матрицаларды көбейтіңіз.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}1\\\frac{2}{3}\end{matrix}\right)
Арифметикалық есептерді шығарыңыз.
x=1,y=\frac{2}{3}
x және y матрица элементтерін шығарыңыз.
2x+2y-\left(x-y\right)=3
Бірінші теңдеуді шешіңіз. 2 мәнін x+y мәніне көбейту үшін, дистрибутивтілік сипатын пайдаланыңыз.
2x+2y-x+y=3
x-y теңдеуінің қарсы мәнін табу үшін, әр мүшенің қарсы мәнін табыңыз.
x+2y+y=3
2x және -x мәндерін қоссаңыз, x мәні шығады.
x+3y=3
2y және y мәндерін қоссаңыз, 3y мәні шығады.
x+y-2x+2y=1
Екінші теңдеуді шешіңіз. -2 мәнін x-y мәніне көбейту үшін, дистрибутивтілік сипатын пайдаланыңыз.
-x+y+2y=1
x және -2x мәндерін қоссаңыз, -x мәні шығады.
-x+3y=1
y және 2y мәндерін қоссаңыз, 3y мәні шығады.
x+3y=3,-x+3y=1
Қысқарту арқылы шешу үшін, бір белгісіз мүшенің коэффициенттері екі теңдеуде де бірдей болуы керек, осылайша бір теңдеу екіншісінен алынғанда белгісіз мүшелер жойылады.
x+x+3y-3y=3-1
Теңдеу белгісінің әрбір жағындағы ұқсас мүшелерді қысқарту арқылы -x+3y=1 мәнін x+3y=3 мәнінен алып тастаңыз.
x+x=3-1
3y санын -3y санына қосу. 3y және -3y мүшелері қысқартылып, теңдеуде шешуге болатын тек бір белгісіз мүше қалады.
2x=3-1
x санын x санына қосу.
2x=2
3 санын -1 санына қосу.
x=1
Екі жағын да 2 санына бөліңіз.
-1+3y=1
-x+3y=1 теңдеуінде 1 мәнін x мәніне ауыстырыңыз. Шыққан теңдеуде бір ғана белгісіз шама болғандықтан, y мәнін тікелей таба аласыз.
3y=2
Теңдеудің екі жағына да 1 санын қосыңыз.
y=\frac{2}{3}
Екі жағын да 3 санына бөліңіз.
x=1,y=\frac{2}{3}
Жүйедегі ақаулар енді шешілді.
Мысалдар
Төрттік теңдеу
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Тригонометрия
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Сызықтық теңдеу
y = 3x + 4
Арифметика
699 * 533
Матрица
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Бір мезгілде теңдеу
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Дифференциация
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Біріктіру
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Шектер
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}