\left\{ \begin{array} { l } { x ( 1 - 2 x ) - y ( 1 - y ) = ( y - \sqrt { 2 } x ) ( y + \sqrt { 2 } x ) + 3 } \\ { 2 x - ( 2 y - \frac { 1 } { 4 } ) ^ { 2 } + 16 \frac { 1 } { 16 } = ( 2 y + 3 ) ( 3 - 2 y ) } \end{array} \right.
Լուծել x, y-ի համար
x = -\frac{4}{3} = -1\frac{1}{3} \approx -1.333333333
y = -\frac{13}{3} = -4\frac{1}{3} \approx -4.333333333
Գրաֆիկ
Կիսվեք
Պատճենահանված է clipboard
x-2x^{2}-y\left(1-y\right)=\left(y-\sqrt{2}x\right)\left(y+\sqrt{2}x\right)+3
Դիտարկել առաջին հավասարումը: Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ x 1-2x-ով բազմապատկելու համար:
x-2x^{2}-\left(y-y^{2}\right)=\left(y-\sqrt{2}x\right)\left(y+\sqrt{2}x\right)+3
Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ y 1-y-ով բազմապատկելու համար:
x-2x^{2}-y+y^{2}=\left(y-\sqrt{2}x\right)\left(y+\sqrt{2}x\right)+3
y-y^{2}-ի հակադարձը գտնելու համար գտեք յուրաքանչյուր տերմինի հակադարձը:
x-2x^{2}-y+y^{2}=y^{2}-\left(\sqrt{2}x\right)^{2}+3
Դիտարկեք \left(y-\sqrt{2}x\right)\left(y+\sqrt{2}x\right): Բազմապատկումը կարող է վերածվել քառակուսիների տարբերության հետևյալ կանոնի միջոցով՝ \left(a-b\right)\left(a+b\right)=a^{2}-b^{2}:
x-2x^{2}-y+y^{2}=y^{2}-\left(\sqrt{2}\right)^{2}x^{2}+3
Ընդարձակեք \left(\sqrt{2}x\right)^{2}:
x-2x^{2}-y+y^{2}=y^{2}-2x^{2}+3
\sqrt{2} թվի քառակուսին 2 է:
x-2x^{2}-y+y^{2}-y^{2}=-2x^{2}+3
Հանեք y^{2} երկու կողմերից:
x-2x^{2}-y=-2x^{2}+3
Համակցեք y^{2} և -y^{2} և ստացեք 0:
x-2x^{2}-y+2x^{2}=3
Հավելել 2x^{2}-ը երկու կողմերում:
x-y=3
Համակցեք -2x^{2} և 2x^{2} և ստացեք 0:
16\left(2x-\left(2y-\frac{1}{4}\right)^{2}\right)+16\times 16+1=16\left(2y+3\right)\left(3-2y\right)
Դիտարկել երկրորդ հավասարումը: Բազմապատկեք հավասարման երկու կողմերը 16-ով:
16\left(2x-\left(4y^{2}-y+\frac{1}{16}\right)\right)+16\times 16+1=16\left(2y+3\right)\left(3-2y\right)
Նյուտոնի երկանդամի \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2} միջոցով ընդարձակեք \left(2y-\frac{1}{4}\right)^{2}:
16\left(2x-4y^{2}+y-\frac{1}{16}\right)+16\times 16+1=16\left(2y+3\right)\left(3-2y\right)
4y^{2}-y+\frac{1}{16}-ի հակադարձը գտնելու համար գտեք յուրաքանչյուր տերմինի հակադարձը:
32x-64y^{2}+16y-1+16\times 16+1=16\left(2y+3\right)\left(3-2y\right)
Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ 16 2x-4y^{2}+y-\frac{1}{16}-ով բազմապատկելու համար:
32x-64y^{2}+16y-1+256+1=16\left(2y+3\right)\left(3-2y\right)
Բազմապատկեք 16 և 16-ով և ստացեք 256:
32x-64y^{2}+16y+255+1=16\left(2y+3\right)\left(3-2y\right)
Գումարեք -1 և 256 և ստացեք 255:
32x-64y^{2}+16y+256=16\left(2y+3\right)\left(3-2y\right)
Գումարեք 255 և 1 և ստացեք 256:
32x-64y^{2}+16y+256=\left(32y+48\right)\left(3-2y\right)
Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ 16 2y+3-ով բազմապատկելու համար:
32x-64y^{2}+16y+256=-64y^{2}+144
Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ 32y+48-ը 3-2y-ով բազմապատկելու և նման պայմանները համակցելու համար:
32x-64y^{2}+16y+256+64y^{2}=144
Հավելել 64y^{2}-ը երկու կողմերում:
32x+16y+256=144
Համակցեք -64y^{2} և 64y^{2} և ստացեք 0:
32x+16y=144-256
Հանեք 256 երկու կողմերից:
32x+16y=-112
Հանեք 256 144-ից և ստացեք -112:
x-y=3,32x+16y=-112
Փոխարինման միջոցով երկու հավասարում լուծելու համար նախ լուծեք հավասարումներից մեկը փոփոխականներից մեկի համար: Ապա փոխարինեք այդ փոփոխականի արդյունքը մյուս հավասարման մեջ:
x-y=3
Ընտրեք հավասարումներից մեկը և լուծեք այն x-ի համար՝ առանձնացնելով x-ը հավասարության նշանի ձախ կողմում:
x=y+3
Գումարեք y հավասարման երկու կողմին:
32\left(y+3\right)+16y=-112
Փոխարինեք y+3-ը x-ով մյուս հավասարման մեջ՝ 32x+16y=-112:
32y+96+16y=-112
Բազմապատկեք 32 անգամ y+3:
48y+96=-112
Գումարեք 32y 16y-ին:
48y=-208
Հանեք 96 հավասարման երկու կողմից:
y=-\frac{13}{3}
Բաժանեք երկու կողմերը 48-ի:
x=-\frac{13}{3}+3
Փոխարինեք -\frac{13}{3}-ը y-ով x=y+3-ում: Քանի որ վերջնական հավասարումը պարունակում է միայն մեկ փոփոխական, կարող եք լուծել անմիջապես x-ի համար:
x=-\frac{4}{3}
Գումարեք 3 -\frac{13}{3}-ին:
x=-\frac{4}{3},y=-\frac{13}{3}
Այժմ համակարգը լուծվել է:
x-2x^{2}-y\left(1-y\right)=\left(y-\sqrt{2}x\right)\left(y+\sqrt{2}x\right)+3
Դիտարկել առաջին հավասարումը: Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ x 1-2x-ով բազմապատկելու համար:
x-2x^{2}-\left(y-y^{2}\right)=\left(y-\sqrt{2}x\right)\left(y+\sqrt{2}x\right)+3
Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ y 1-y-ով բազմապատկելու համար:
x-2x^{2}-y+y^{2}=\left(y-\sqrt{2}x\right)\left(y+\sqrt{2}x\right)+3
y-y^{2}-ի հակադարձը գտնելու համար գտեք յուրաքանչյուր տերմինի հակադարձը:
x-2x^{2}-y+y^{2}=y^{2}-\left(\sqrt{2}x\right)^{2}+3
Դիտարկեք \left(y-\sqrt{2}x\right)\left(y+\sqrt{2}x\right): Բազմապատկումը կարող է վերածվել քառակուսիների տարբերության հետևյալ կանոնի միջոցով՝ \left(a-b\right)\left(a+b\right)=a^{2}-b^{2}:
x-2x^{2}-y+y^{2}=y^{2}-\left(\sqrt{2}\right)^{2}x^{2}+3
Ընդարձակեք \left(\sqrt{2}x\right)^{2}:
x-2x^{2}-y+y^{2}=y^{2}-2x^{2}+3
\sqrt{2} թվի քառակուսին 2 է:
x-2x^{2}-y+y^{2}-y^{2}=-2x^{2}+3
Հանեք y^{2} երկու կողմերից:
x-2x^{2}-y=-2x^{2}+3
Համակցեք y^{2} և -y^{2} և ստացեք 0:
x-2x^{2}-y+2x^{2}=3
Հավելել 2x^{2}-ը երկու կողմերում:
x-y=3
Համակցեք -2x^{2} և 2x^{2} և ստացեք 0:
16\left(2x-\left(2y-\frac{1}{4}\right)^{2}\right)+16\times 16+1=16\left(2y+3\right)\left(3-2y\right)
Դիտարկել երկրորդ հավասարումը: Բազմապատկեք հավասարման երկու կողմերը 16-ով:
16\left(2x-\left(4y^{2}-y+\frac{1}{16}\right)\right)+16\times 16+1=16\left(2y+3\right)\left(3-2y\right)
Նյուտոնի երկանդամի \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2} միջոցով ընդարձակեք \left(2y-\frac{1}{4}\right)^{2}:
16\left(2x-4y^{2}+y-\frac{1}{16}\right)+16\times 16+1=16\left(2y+3\right)\left(3-2y\right)
4y^{2}-y+\frac{1}{16}-ի հակադարձը գտնելու համար գտեք յուրաքանչյուր տերմինի հակադարձը:
32x-64y^{2}+16y-1+16\times 16+1=16\left(2y+3\right)\left(3-2y\right)
Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ 16 2x-4y^{2}+y-\frac{1}{16}-ով բազմապատկելու համար:
32x-64y^{2}+16y-1+256+1=16\left(2y+3\right)\left(3-2y\right)
Բազմապատկեք 16 և 16-ով և ստացեք 256:
32x-64y^{2}+16y+255+1=16\left(2y+3\right)\left(3-2y\right)
Գումարեք -1 և 256 և ստացեք 255:
32x-64y^{2}+16y+256=16\left(2y+3\right)\left(3-2y\right)
Գումարեք 255 և 1 և ստացեք 256:
32x-64y^{2}+16y+256=\left(32y+48\right)\left(3-2y\right)
Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ 16 2y+3-ով բազմապատկելու համար:
32x-64y^{2}+16y+256=-64y^{2}+144
Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ 32y+48-ը 3-2y-ով բազմապատկելու և նման պայմանները համակցելու համար:
32x-64y^{2}+16y+256+64y^{2}=144
Հավելել 64y^{2}-ը երկու կողմերում:
32x+16y+256=144
Համակցեք -64y^{2} և 64y^{2} և ստացեք 0:
32x+16y=144-256
Հանեք 256 երկու կողմերից:
32x+16y=-112
Հանեք 256 144-ից և ստացեք -112:
x-y=3,32x+16y=-112
Բերեք հավասարումները ստանդարտ ձևի, ապա մատրիցայի միջոցով լուծեք հավասարումների համակարգը:
\left(\begin{matrix}1&-1\\32&16\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}3\\-112\end{matrix}\right)
Գրեք հավասարությունները մատրիցայի տեսքով:
inverse(\left(\begin{matrix}1&-1\\32&16\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}1&-1\\32&16\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&-1\\32&16\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}3\\-112\end{matrix}\right)
Հավասարման ձախ մասը բազմապատկեք \left(\begin{matrix}1&-1\\32&16\end{matrix}\right)-ի հակադարձ մատրիցայով:
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&-1\\32&16\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}3\\-112\end{matrix}\right)
Մատրիցայի և իր հակադարձի արտահայտումը եզակի մատրիցան է:
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&-1\\32&16\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}3\\-112\end{matrix}\right)
Հավասարության նշանի ձախ կողմում բազմապատկեք մատրիցաները:
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{16}{16-\left(-32\right)}&-\frac{-1}{16-\left(-32\right)}\\-\frac{32}{16-\left(-32\right)}&\frac{1}{16-\left(-32\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}3\\-112\end{matrix}\right)
2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) մատրիցայի համար հակադարձ մատրիցան \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right) է, ուստի մատրիցայի հավասարումը կարող է վերաշարադրվել որպես մատրիցայի բազմապատկման խնդիր:
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{3}&\frac{1}{48}\\-\frac{2}{3}&\frac{1}{48}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}3\\-112\end{matrix}\right)
Կատարել թվաբանություն:
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{3}\times 3+\frac{1}{48}\left(-112\right)\\-\frac{2}{3}\times 3+\frac{1}{48}\left(-112\right)\end{matrix}\right)
Բազմապատկեք մատրիցաները:
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{4}{3}\\-\frac{13}{3}\end{matrix}\right)
Կատարել թվաբանություն:
x=-\frac{4}{3},y=-\frac{13}{3}
Արտահանեք մատրիցայի x և y տարրերը:
x-2x^{2}-y\left(1-y\right)=\left(y-\sqrt{2}x\right)\left(y+\sqrt{2}x\right)+3
Դիտարկել առաջին հավասարումը: Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ x 1-2x-ով բազմապատկելու համար:
x-2x^{2}-\left(y-y^{2}\right)=\left(y-\sqrt{2}x\right)\left(y+\sqrt{2}x\right)+3
Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ y 1-y-ով բազմապատկելու համար:
x-2x^{2}-y+y^{2}=\left(y-\sqrt{2}x\right)\left(y+\sqrt{2}x\right)+3
y-y^{2}-ի հակադարձը գտնելու համար գտեք յուրաքանչյուր տերմինի հակադարձը:
x-2x^{2}-y+y^{2}=y^{2}-\left(\sqrt{2}x\right)^{2}+3
Դիտարկեք \left(y-\sqrt{2}x\right)\left(y+\sqrt{2}x\right): Բազմապատկումը կարող է վերածվել քառակուսիների տարբերության հետևյալ կանոնի միջոցով՝ \left(a-b\right)\left(a+b\right)=a^{2}-b^{2}:
x-2x^{2}-y+y^{2}=y^{2}-\left(\sqrt{2}\right)^{2}x^{2}+3
Ընդարձակեք \left(\sqrt{2}x\right)^{2}:
x-2x^{2}-y+y^{2}=y^{2}-2x^{2}+3
\sqrt{2} թվի քառակուսին 2 է:
x-2x^{2}-y+y^{2}-y^{2}=-2x^{2}+3
Հանեք y^{2} երկու կողմերից:
x-2x^{2}-y=-2x^{2}+3
Համակցեք y^{2} և -y^{2} և ստացեք 0:
x-2x^{2}-y+2x^{2}=3
Հավելել 2x^{2}-ը երկու կողմերում:
x-y=3
Համակցեք -2x^{2} և 2x^{2} և ստացեք 0:
16\left(2x-\left(2y-\frac{1}{4}\right)^{2}\right)+16\times 16+1=16\left(2y+3\right)\left(3-2y\right)
Դիտարկել երկրորդ հավասարումը: Բազմապատկեք հավասարման երկու կողմերը 16-ով:
16\left(2x-\left(4y^{2}-y+\frac{1}{16}\right)\right)+16\times 16+1=16\left(2y+3\right)\left(3-2y\right)
Նյուտոնի երկանդամի \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2} միջոցով ընդարձակեք \left(2y-\frac{1}{4}\right)^{2}:
16\left(2x-4y^{2}+y-\frac{1}{16}\right)+16\times 16+1=16\left(2y+3\right)\left(3-2y\right)
4y^{2}-y+\frac{1}{16}-ի հակադարձը գտնելու համար գտեք յուրաքանչյուր տերմինի հակադարձը:
32x-64y^{2}+16y-1+16\times 16+1=16\left(2y+3\right)\left(3-2y\right)
Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ 16 2x-4y^{2}+y-\frac{1}{16}-ով բազմապատկելու համար:
32x-64y^{2}+16y-1+256+1=16\left(2y+3\right)\left(3-2y\right)
Բազմապատկեք 16 և 16-ով և ստացեք 256:
32x-64y^{2}+16y+255+1=16\left(2y+3\right)\left(3-2y\right)
Գումարեք -1 և 256 և ստացեք 255:
32x-64y^{2}+16y+256=16\left(2y+3\right)\left(3-2y\right)
Գումարեք 255 և 1 և ստացեք 256:
32x-64y^{2}+16y+256=\left(32y+48\right)\left(3-2y\right)
Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ 16 2y+3-ով բազմապատկելու համար:
32x-64y^{2}+16y+256=-64y^{2}+144
Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ 32y+48-ը 3-2y-ով բազմապատկելու և նման պայմանները համակցելու համար:
32x-64y^{2}+16y+256+64y^{2}=144
Հավելել 64y^{2}-ը երկու կողմերում:
32x+16y+256=144
Համակցեք -64y^{2} և 64y^{2} և ստացեք 0:
32x+16y=144-256
Հանեք 256 երկու կողմերից:
32x+16y=-112
Հանեք 256 144-ից և ստացեք -112:
x-y=3,32x+16y=-112
Մեկ անհայտով լուծելու համար փոփոխականներից մեկի գործակիցները պետք է նույնը լինեն երկու հավասարման մեջ, որպեսզի փոփոխականը չեղարկվի, երբ մեկ հավասարումը հանվի մյուսից:
32x+32\left(-1\right)y=32\times 3,32x+16y=-112
x-ը և 32x-ը հավասարեցնելու համար բազմապատկեք առաջին հավասարման յուրաքանչյուր կողմի բոլոր անդամները 32-ով, իսկ երկրորդ հավասարման յուրաքանչյուր կողմի բոլոր անդամները՝ 1-ով:
32x-32y=96,32x+16y=-112
Պարզեցնել:
32x-32x-32y-16y=96+112
Հանեք 32x+16y=-112 32x-32y=96-ից՝ հանելով նմանատիպ տերմինները հավասարման նշանի յուրաքանչյուր կողմում:
-32y-16y=96+112
Գումարեք 32x -32x-ին: 32x-ը և -32x-ը չեղարկվում են՝ թողնելով հավասարումը ընդամենը մեկ փոփոխականով, որը կարող է լուծվել:
-48y=96+112
Գումարեք -32y -16y-ին:
-48y=208
Գումարեք 96 112-ին:
y=-\frac{13}{3}
Բաժանեք երկու կողմերը -48-ի:
32x+16\left(-\frac{13}{3}\right)=-112
Փոխարինեք -\frac{13}{3}-ը y-ով 32x+16y=-112-ում: Քանի որ վերջնական հավասարումը պարունակում է միայն մեկ փոփոխական, կարող եք լուծել անմիջապես x-ի համար:
32x-\frac{208}{3}=-112
Բազմապատկեք 16 անգամ -\frac{13}{3}:
32x=-\frac{128}{3}
Գումարեք \frac{208}{3} հավասարման երկու կողմին:
x=-\frac{4}{3}
Բաժանեք երկու կողմերը 32-ի:
x=-\frac{4}{3},y=-\frac{13}{3}
Այժմ համակարգը լուծվել է:
Օրինակներ
Քառակուսային հավասարում
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Եռանկյունաչափություն
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Գծային հավասարում
y = 3x + 4
Թվաբանություն
699 * 533
Մատրիցա
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Միաժամանակյա հավասարում
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Դիֆերենցիալ
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Ինտեգրացիա
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Սահմանաչափեր
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}