\left\{ \begin{array} { l } { 2 ( x + y ) - 3 ( x - y ) = 4 } \\ { 5 ( x + y ) - 7 ( x - y ) = 2 } \end{array} \right.
Լուծել x, y-ի համար
x=-19
y=-3
Գրաֆիկ
Կիսվեք
Պատճենահանված է clipboard
2x+2y-3\left(x-y\right)=4
Դիտարկել առաջին հավասարումը: Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ 2 x+y-ով բազմապատկելու համար:
2x+2y-3x+3y=4
Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ -3 x-y-ով բազմապատկելու համար:
-x+2y+3y=4
Համակցեք 2x և -3x և ստացեք -x:
-x+5y=4
Համակցեք 2y և 3y և ստացեք 5y:
5x+5y-7\left(x-y\right)=2
Դիտարկել երկրորդ հավասարումը: Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ 5 x+y-ով բազմապատկելու համար:
5x+5y-7x+7y=2
Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ -7 x-y-ով բազմապատկելու համար:
-2x+5y+7y=2
Համակցեք 5x և -7x և ստացեք -2x:
-2x+12y=2
Համակցեք 5y և 7y և ստացեք 12y:
-x+5y=4,-2x+12y=2
Փոխարինման միջոցով երկու հավասարում լուծելու համար նախ լուծեք հավասարումներից մեկը փոփոխականներից մեկի համար: Ապա փոխարինեք այդ փոփոխականի արդյունքը մյուս հավասարման մեջ:
-x+5y=4
Ընտրեք հավասարումներից մեկը և լուծեք այն x-ի համար՝ առանձնացնելով x-ը հավասարության նշանի ձախ կողմում:
-x=-5y+4
Հանեք 5y հավասարման երկու կողմից:
x=-\left(-5y+4\right)
Բաժանեք երկու կողմերը -1-ի:
x=5y-4
Բազմապատկեք -1 անգամ -5y+4:
-2\left(5y-4\right)+12y=2
Փոխարինեք 5y-4-ը x-ով մյուս հավասարման մեջ՝ -2x+12y=2:
-10y+8+12y=2
Բազմապատկեք -2 անգամ 5y-4:
2y+8=2
Գումարեք -10y 12y-ին:
2y=-6
Հանեք 8 հավասարման երկու կողմից:
y=-3
Բաժանեք երկու կողմերը 2-ի:
x=5\left(-3\right)-4
Փոխարինեք -3-ը y-ով x=5y-4-ում: Քանի որ վերջնական հավասարումը պարունակում է միայն մեկ փոփոխական, կարող եք լուծել անմիջապես x-ի համար:
x=-15-4
Բազմապատկեք 5 անգամ -3:
x=-19
Գումարեք -4 -15-ին:
x=-19,y=-3
Այժմ համակարգը լուծվել է:
2x+2y-3\left(x-y\right)=4
Դիտարկել առաջին հավասարումը: Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ 2 x+y-ով բազմապատկելու համար:
2x+2y-3x+3y=4
Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ -3 x-y-ով բազմապատկելու համար:
-x+2y+3y=4
Համակցեք 2x և -3x և ստացեք -x:
-x+5y=4
Համակցեք 2y և 3y և ստացեք 5y:
5x+5y-7\left(x-y\right)=2
Դիտարկել երկրորդ հավասարումը: Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ 5 x+y-ով բազմապատկելու համար:
5x+5y-7x+7y=2
Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ -7 x-y-ով բազմապատկելու համար:
-2x+5y+7y=2
Համակցեք 5x և -7x և ստացեք -2x:
-2x+12y=2
Համակցեք 5y և 7y և ստացեք 12y:
-x+5y=4,-2x+12y=2
Բերեք հավասարումները ստանդարտ ձևի, ապա մատրիցայի միջոցով լուծեք հավասարումների համակարգը:
\left(\begin{matrix}-1&5\\-2&12\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}4\\2\end{matrix}\right)
Գրեք հավասարությունները մատրիցայի տեսքով:
inverse(\left(\begin{matrix}-1&5\\-2&12\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-1&5\\-2&12\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}-1&5\\-2&12\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}4\\2\end{matrix}\right)
Հավասարման ձախ մասը բազմապատկեք \left(\begin{matrix}-1&5\\-2&12\end{matrix}\right)-ի հակադարձ մատրիցայով:
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}-1&5\\-2&12\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}4\\2\end{matrix}\right)
Մատրիցայի և իր հակադարձի արտահայտումը եզակի մատրիցան է:
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}-1&5\\-2&12\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}4\\2\end{matrix}\right)
Հավասարության նշանի ձախ կողմում բազմապատկեք մատրիցաները:
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{12}{-12-5\left(-2\right)}&-\frac{5}{-12-5\left(-2\right)}\\-\frac{-2}{-12-5\left(-2\right)}&-\frac{1}{-12-5\left(-2\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}4\\2\end{matrix}\right)
2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) մատրիցայի համար հակադարձ մատրիցան \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right) է, ուստի մատրիցայի հավասարումը կարող է վերաշարադրվել որպես մատրիցայի բազմապատկման խնդիր:
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-6&\frac{5}{2}\\-1&\frac{1}{2}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}4\\2\end{matrix}\right)
Կատարել թվաբանություն:
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-6\times 4+\frac{5}{2}\times 2\\-4+\frac{1}{2}\times 2\end{matrix}\right)
Բազմապատկեք մատրիցաները:
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-19\\-3\end{matrix}\right)
Կատարել թվաբանություն:
x=-19,y=-3
Արտահանեք մատրիցայի x և y տարրերը:
2x+2y-3\left(x-y\right)=4
Դիտարկել առաջին հավասարումը: Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ 2 x+y-ով բազմապատկելու համար:
2x+2y-3x+3y=4
Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ -3 x-y-ով բազմապատկելու համար:
-x+2y+3y=4
Համակցեք 2x և -3x և ստացեք -x:
-x+5y=4
Համակցեք 2y և 3y և ստացեք 5y:
5x+5y-7\left(x-y\right)=2
Դիտարկել երկրորդ հավասարումը: Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ 5 x+y-ով բազմապատկելու համար:
5x+5y-7x+7y=2
Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ -7 x-y-ով բազմապատկելու համար:
-2x+5y+7y=2
Համակցեք 5x և -7x և ստացեք -2x:
-2x+12y=2
Համակցեք 5y և 7y և ստացեք 12y:
-x+5y=4,-2x+12y=2
Մեկ անհայտով լուծելու համար փոփոխականներից մեկի գործակիցները պետք է նույնը լինեն երկու հավասարման մեջ, որպեսզի փոփոխականը չեղարկվի, երբ մեկ հավասարումը հանվի մյուսից:
-2\left(-1\right)x-2\times 5y=-2\times 4,-\left(-2\right)x-12y=-2
-x-ը և -2x-ը հավասարեցնելու համար բազմապատկեք առաջին հավասարման յուրաքանչյուր կողմի բոլոր անդամները -2-ով, իսկ երկրորդ հավասարման յուրաքանչյուր կողմի բոլոր անդամները՝ -1-ով:
2x-10y=-8,2x-12y=-2
Պարզեցնել:
2x-2x-10y+12y=-8+2
Հանեք 2x-12y=-2 2x-10y=-8-ից՝ հանելով նմանատիպ տերմինները հավասարման նշանի յուրաքանչյուր կողմում:
-10y+12y=-8+2
Գումարեք 2x -2x-ին: 2x-ը և -2x-ը չեղարկվում են՝ թողնելով հավասարումը ընդամենը մեկ փոփոխականով, որը կարող է լուծվել:
2y=-8+2
Գումարեք -10y 12y-ին:
2y=-6
Գումարեք -8 2-ին:
y=-3
Բաժանեք երկու կողմերը 2-ի:
-2x+12\left(-3\right)=2
Փոխարինեք -3-ը y-ով -2x+12y=2-ում: Քանի որ վերջնական հավասարումը պարունակում է միայն մեկ փոփոխական, կարող եք լուծել անմիջապես x-ի համար:
-2x-36=2
Բազմապատկեք 12 անգամ -3:
-2x=38
Գումարեք 36 հավասարման երկու կողմին:
x=-19
Բաժանեք երկու կողմերը -2-ի:
x=-19,y=-3
Այժմ համակարգը լուծվել է:
Օրինակներ
Քառակուսային հավասարում
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Եռանկյունաչափություն
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Գծային հավասարում
y = 3x + 4
Թվաբանություն
699 * 533
Մատրիցա
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Միաժամանակյա հավասարում
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Դիֆերենցիալ
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Ինտեգրացիա
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Սահմանաչափեր
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}