Skip դեպի հիմնական բովանդակությունը
Լուծել x, y-ի համար
Tick mark Image
Գրաֆիկ

Նմանատիպ խնդիրներ վեբ-որոնումից

Կիսվեք

2x+2y-\left(x-y\right)=3
Դիտարկել առաջին հավասարումը: Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ 2 x+y-ով բազմապատկելու համար:
2x+2y-x+y=3
x-y-ի հակադարձը գտնելու համար գտեք յուրաքանչյուր տերմինի հակադարձը:
x+2y+y=3
Համակցեք 2x և -x և ստացեք x:
x+3y=3
Համակցեք 2y և y և ստացեք 3y:
x+y-2x+2y=1
Դիտարկել երկրորդ հավասարումը: Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ -2 x-y-ով բազմապատկելու համար:
-x+y+2y=1
Համակցեք x և -2x և ստացեք -x:
-x+3y=1
Համակցեք y և 2y և ստացեք 3y:
x+3y=3,-x+3y=1
Փոխարինման միջոցով երկու հավասարում լուծելու համար նախ լուծեք հավասարումներից մեկը փոփոխականներից մեկի համար: Ապա փոխարինեք այդ փոփոխականի արդյունքը մյուս հավասարման մեջ:
x+3y=3
Ընտրեք հավասարումներից մեկը և լուծեք այն x-ի համար՝ առանձնացնելով x-ը հավասարության նշանի ձախ կողմում:
x=-3y+3
Հանեք 3y հավասարման երկու կողմից:
-\left(-3y+3\right)+3y=1
Փոխարինեք -3y+3-ը x-ով մյուս հավասարման մեջ՝ -x+3y=1:
3y-3+3y=1
Բազմապատկեք -1 անգամ -3y+3:
6y-3=1
Գումարեք 3y 3y-ին:
6y=4
Գումարեք 3 հավասարման երկու կողմին:
y=\frac{2}{3}
Բաժանեք երկու կողմերը 6-ի:
x=-3\times \frac{2}{3}+3
Փոխարինեք \frac{2}{3}-ը y-ով x=-3y+3-ում: Քանի որ վերջնական հավասարումը պարունակում է միայն մեկ փոփոխական, կարող եք լուծել անմիջապես x-ի համար:
x=-2+3
Բազմապատկեք -3 անգամ \frac{2}{3}:
x=1
Գումարեք 3 -2-ին:
x=1,y=\frac{2}{3}
Այժմ համակարգը լուծվել է:
2x+2y-\left(x-y\right)=3
Դիտարկել առաջին հավասարումը: Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ 2 x+y-ով բազմապատկելու համար:
2x+2y-x+y=3
x-y-ի հակադարձը գտնելու համար գտեք յուրաքանչյուր տերմինի հակադարձը:
x+2y+y=3
Համակցեք 2x և -x և ստացեք x:
x+3y=3
Համակցեք 2y և y և ստացեք 3y:
x+y-2x+2y=1
Դիտարկել երկրորդ հավասարումը: Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ -2 x-y-ով բազմապատկելու համար:
-x+y+2y=1
Համակցեք x և -2x և ստացեք -x:
-x+3y=1
Համակցեք y և 2y և ստացեք 3y:
x+3y=3,-x+3y=1
Բերեք հավասարումները ստանդարտ ձևի, ապա մատրիցայի միջոցով լուծեք հավասարումների համակարգը:
\left(\begin{matrix}1&3\\-1&3\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}3\\1\end{matrix}\right)
Գրեք հավասարությունները մատրիցայի տեսքով:
inverse(\left(\begin{matrix}1&3\\-1&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}1&3\\-1&3\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&3\\-1&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}3\\1\end{matrix}\right)
Հավասարման ձախ մասը բազմապատկեք \left(\begin{matrix}1&3\\-1&3\end{matrix}\right)-ի հակադարձ մատրիցայով:
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&3\\-1&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}3\\1\end{matrix}\right)
Մատրիցայի և իր հակադարձի արտահայտումը եզակի մատրիցան է:
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&3\\-1&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}3\\1\end{matrix}\right)
Հավասարության նշանի ձախ կողմում բազմապատկեք մատրիցաները:
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{3}{3-3\left(-1\right)}&-\frac{3}{3-3\left(-1\right)}\\-\frac{-1}{3-3\left(-1\right)}&\frac{1}{3-3\left(-1\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}3\\1\end{matrix}\right)
2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) մատրիցայի համար հակադարձ մատրիցան \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right) է, ուստի մատրիցայի հավասարումը կարող է վերաշարադրվել որպես մատրիցայի բազմապատկման խնդիր:
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{2}&-\frac{1}{2}\\\frac{1}{6}&\frac{1}{6}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}3\\1\end{matrix}\right)
Կատարել թվաբանություն:
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{2}\times 3-\frac{1}{2}\\\frac{1}{6}\times 3+\frac{1}{6}\end{matrix}\right)
Բազմապատկեք մատրիցաները:
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}1\\\frac{2}{3}\end{matrix}\right)
Կատարել թվաբանություն:
x=1,y=\frac{2}{3}
Արտահանեք մատրիցայի x և y տարրերը:
2x+2y-\left(x-y\right)=3
Դիտարկել առաջին հավասարումը: Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ 2 x+y-ով բազմապատկելու համար:
2x+2y-x+y=3
x-y-ի հակադարձը գտնելու համար գտեք յուրաքանչյուր տերմինի հակադարձը:
x+2y+y=3
Համակցեք 2x և -x և ստացեք x:
x+3y=3
Համակցեք 2y և y և ստացեք 3y:
x+y-2x+2y=1
Դիտարկել երկրորդ հավասարումը: Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ -2 x-y-ով բազմապատկելու համար:
-x+y+2y=1
Համակցեք x և -2x և ստացեք -x:
-x+3y=1
Համակցեք y և 2y և ստացեք 3y:
x+3y=3,-x+3y=1
Մեկ անհայտով լուծելու համար փոփոխականներից մեկի գործակիցները պետք է նույնը լինեն երկու հավասարման մեջ, որպեսզի փոփոխականը չեղարկվի, երբ մեկ հավասարումը հանվի մյուսից:
x+x+3y-3y=3-1
Հանեք -x+3y=1 x+3y=3-ից՝ հանելով նմանատիպ տերմինները հավասարման նշանի յուրաքանչյուր կողմում:
x+x=3-1
Գումարեք 3y -3y-ին: 3y-ը և -3y-ը չեղարկվում են՝ թողնելով հավասարումը ընդամենը մեկ փոփոխականով, որը կարող է լուծվել:
2x=3-1
Գումարեք x x-ին:
2x=2
Գումարեք 3 -1-ին:
x=1
Բաժանեք երկու կողմերը 2-ի:
-1+3y=1
Փոխարինեք 1-ը x-ով -x+3y=1-ում: Քանի որ վերջնական հավասարումը պարունակում է միայն մեկ փոփոխական, կարող եք լուծել անմիջապես y-ի համար:
3y=2
Գումարեք 1 հավասարման երկու կողմին:
y=\frac{2}{3}
Բաժանեք երկու կողմերը 3-ի:
x=1,y=\frac{2}{3}
Այժմ համակարգը լուծվել է: