\left\{ \begin{array} { l } { \frac { x - y } { 2 } - \frac { y } { 3 } = 1 } \\ { \frac { 2 x + y } { 2 } = y } \end{array} \right.
Լուծել x, y-ի համար
x=-\frac{6}{7}\approx -0.857142857
y = -\frac{12}{7} = -1\frac{5}{7} \approx -1.714285714
Գրաֆիկ
Կիսվեք
Պատճենահանված է clipboard
3\left(x-y\right)-2y=6
Դիտարկել առաջին հավասարումը: Հավասարման երկու կողմերը բազմապատկեք 6-ով՝ 2,3-ի ընդհանուր ամենափոքր բազմապատիկով:
3x-3y-2y=6
Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ 3 x-y-ով բազմապատկելու համար:
3x-5y=6
Համակցեք -3y և -2y և ստացեք -5y:
x+\frac{1}{2}y=y
Դիտարկել երկրորդ հավասարումը: Բաժանեք 2x+y-ի յուրաքանչյուր պարամետրը 2-ի և ստացեք x+\frac{1}{2}y:
x+\frac{1}{2}y-y=0
Հանեք y երկու կողմերից:
x-\frac{1}{2}y=0
Համակցեք \frac{1}{2}y և -y և ստացեք -\frac{1}{2}y:
3x-5y=6,x-\frac{1}{2}y=0
Փոխարինման միջոցով երկու հավասարում լուծելու համար նախ լուծեք հավասարումներից մեկը փոփոխականներից մեկի համար: Ապա փոխարինեք այդ փոփոխականի արդյունքը մյուս հավասարման մեջ:
3x-5y=6
Ընտրեք հավասարումներից մեկը և լուծեք այն x-ի համար՝ առանձնացնելով x-ը հավասարության նշանի ձախ կողմում:
3x=5y+6
Գումարեք 5y հավասարման երկու կողմին:
x=\frac{1}{3}\left(5y+6\right)
Բաժանեք երկու կողմերը 3-ի:
x=\frac{5}{3}y+2
Բազմապատկեք \frac{1}{3} անգամ 5y+6:
\frac{5}{3}y+2-\frac{1}{2}y=0
Փոխարինեք \frac{5y}{3}+2-ը x-ով մյուս հավասարման մեջ՝ x-\frac{1}{2}y=0:
\frac{7}{6}y+2=0
Գումարեք \frac{5y}{3} -\frac{y}{2}-ին:
\frac{7}{6}y=-2
Հանեք 2 հավասարման երկու կողմից:
y=-\frac{12}{7}
Բաժանեք հավասարման երկու կողմերը \frac{7}{6}-ի, որը նույնն է, ինչ բազմապատկել երկու կողմերը կոտորակի հակադարձով:
x=\frac{5}{3}\left(-\frac{12}{7}\right)+2
Փոխարինեք -\frac{12}{7}-ը y-ով x=\frac{5}{3}y+2-ում: Քանի որ վերջնական հավասարումը պարունակում է միայն մեկ փոփոխական, կարող եք լուծել անմիջապես x-ի համար:
x=-\frac{20}{7}+2
Բազմապատկեք \frac{5}{3} անգամ -\frac{12}{7}-ը՝ բազմապատկելով համարիչ անգամ համարիչ և հայտարար անգամ հայտարար: Ապա, հնարավորության դեպքում, նվազեցրեք կոտորակը ամենացածր անդամների:
x=-\frac{6}{7}
Գումարեք 2 -\frac{20}{7}-ին:
x=-\frac{6}{7},y=-\frac{12}{7}
Այժմ համակարգը լուծվել է:
3\left(x-y\right)-2y=6
Դիտարկել առաջին հավասարումը: Հավասարման երկու կողմերը բազմապատկեք 6-ով՝ 2,3-ի ընդհանուր ամենափոքր բազմապատիկով:
3x-3y-2y=6
Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ 3 x-y-ով բազմապատկելու համար:
3x-5y=6
Համակցեք -3y և -2y և ստացեք -5y:
x+\frac{1}{2}y=y
Դիտարկել երկրորդ հավասարումը: Բաժանեք 2x+y-ի յուրաքանչյուր պարամետրը 2-ի և ստացեք x+\frac{1}{2}y:
x+\frac{1}{2}y-y=0
Հանեք y երկու կողմերից:
x-\frac{1}{2}y=0
Համակցեք \frac{1}{2}y և -y և ստացեք -\frac{1}{2}y:
3x-5y=6,x-\frac{1}{2}y=0
Բերեք հավասարումները ստանդարտ ձևի, ապա մատրիցայի միջոցով լուծեք հավասարումների համակարգը:
\left(\begin{matrix}3&-5\\1&-\frac{1}{2}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}6\\0\end{matrix}\right)
Գրեք հավասարությունները մատրիցայի տեսքով:
inverse(\left(\begin{matrix}3&-5\\1&-\frac{1}{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}3&-5\\1&-\frac{1}{2}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&-5\\1&-\frac{1}{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}6\\0\end{matrix}\right)
Հավասարման ձախ մասը բազմապատկեք \left(\begin{matrix}3&-5\\1&-\frac{1}{2}\end{matrix}\right)-ի հակադարձ մատրիցայով:
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&-5\\1&-\frac{1}{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}6\\0\end{matrix}\right)
Մատրիցայի և իր հակադարձի արտահայտումը եզակի մատրիցան է:
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&-5\\1&-\frac{1}{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}6\\0\end{matrix}\right)
Հավասարության նշանի ձախ կողմում բազմապատկեք մատրիցաները:
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{\frac{1}{2}}{3\left(-\frac{1}{2}\right)-\left(-5\right)}&-\frac{-5}{3\left(-\frac{1}{2}\right)-\left(-5\right)}\\-\frac{1}{3\left(-\frac{1}{2}\right)-\left(-5\right)}&\frac{3}{3\left(-\frac{1}{2}\right)-\left(-5\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}6\\0\end{matrix}\right)
2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) մատրիցայի համար հակադարձ մատրիցան \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right) է, ուստի մատրիցայի հավասարումը կարող է վերաշարադրվել որպես մատրիցայի բազմապատկման խնդիր:
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{1}{7}&\frac{10}{7}\\-\frac{2}{7}&\frac{6}{7}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}6\\0\end{matrix}\right)
Կատարել թվաբանություն:
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{1}{7}\times 6\\-\frac{2}{7}\times 6\end{matrix}\right)
Բազմապատկեք մատրիցաները:
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{6}{7}\\-\frac{12}{7}\end{matrix}\right)
Կատարել թվաբանություն:
x=-\frac{6}{7},y=-\frac{12}{7}
Արտահանեք մատրիցայի x և y տարրերը:
3\left(x-y\right)-2y=6
Դիտարկել առաջին հավասարումը: Հավասարման երկու կողմերը բազմապատկեք 6-ով՝ 2,3-ի ընդհանուր ամենափոքր բազմապատիկով:
3x-3y-2y=6
Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ 3 x-y-ով բազմապատկելու համար:
3x-5y=6
Համակցեք -3y և -2y և ստացեք -5y:
x+\frac{1}{2}y=y
Դիտարկել երկրորդ հավասարումը: Բաժանեք 2x+y-ի յուրաքանչյուր պարամետրը 2-ի և ստացեք x+\frac{1}{2}y:
x+\frac{1}{2}y-y=0
Հանեք y երկու կողմերից:
x-\frac{1}{2}y=0
Համակցեք \frac{1}{2}y և -y և ստացեք -\frac{1}{2}y:
3x-5y=6,x-\frac{1}{2}y=0
Մեկ անհայտով լուծելու համար փոփոխականներից մեկի գործակիցները պետք է նույնը լինեն երկու հավասարման մեջ, որպեսզի փոփոխականը չեղարկվի, երբ մեկ հավասարումը հանվի մյուսից:
3x-5y=6,3x+3\left(-\frac{1}{2}\right)y=0
3x-ը և x-ը հավասարեցնելու համար բազմապատկեք առաջին հավասարման յուրաքանչյուր կողմի բոլոր անդամները 1-ով, իսկ երկրորդ հավասարման յուրաքանչյուր կողմի բոլոր անդամները՝ 3-ով:
3x-5y=6,3x-\frac{3}{2}y=0
Պարզեցնել:
3x-3x-5y+\frac{3}{2}y=6
Հանեք 3x-\frac{3}{2}y=0 3x-5y=6-ից՝ հանելով նմանատիպ տերմինները հավասարման նշանի յուրաքանչյուր կողմում:
-5y+\frac{3}{2}y=6
Գումարեք 3x -3x-ին: 3x-ը և -3x-ը չեղարկվում են՝ թողնելով հավասարումը ընդամենը մեկ փոփոխականով, որը կարող է լուծվել:
-\frac{7}{2}y=6
Գումարեք -5y \frac{3y}{2}-ին:
y=-\frac{12}{7}
Բաժանեք հավասարման երկու կողմերը -\frac{7}{2}-ի, որը նույնն է, ինչ բազմապատկել երկու կողմերը կոտորակի հակադարձով:
x-\frac{1}{2}\left(-\frac{12}{7}\right)=0
Փոխարինեք -\frac{12}{7}-ը y-ով x-\frac{1}{2}y=0-ում: Քանի որ վերջնական հավասարումը պարունակում է միայն մեկ փոփոխական, կարող եք լուծել անմիջապես x-ի համար:
x+\frac{6}{7}=0
Բազմապատկեք -\frac{1}{2} անգամ -\frac{12}{7}-ը՝ բազմապատկելով համարիչ անգամ համարիչ և հայտարար անգամ հայտարար: Ապա, հնարավորության դեպքում, նվազեցրեք կոտորակը ամենացածր անդամների:
x=-\frac{6}{7}
Հանեք \frac{6}{7} հավասարման երկու կողմից:
x=-\frac{6}{7},y=-\frac{12}{7}
Այժմ համակարգը լուծվել է:
Օրինակներ
Քառակուսային հավասարում
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Եռանկյունաչափություն
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Գծային հավասարում
y = 3x + 4
Թվաբանություն
699 * 533
Մատրիցա
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Միաժամանակյա հավասարում
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Դիֆերենցիալ
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Ինտեգրացիա
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Սահմանաչափեր
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}