Skip դեպի հիմնական բովանդակությունը
Լուծել x-ի համար
Tick mark Image
Գրաֆիկ

Նմանատիպ խնդիրներ վեբ-որոնումից

Կիսվեք

-6-3x+3\left(x-2\right)\left(x+2\right)\left(-1\right)=3x+6-1
x փոփոխականը չի կարող հավասար լինել -2,2 արժեքներից որևէ մեկին, քանի որ բաժանումը զրոյի վրա սահմանված չէ: Հավասարման երկու կողմերը բազմապատկեք 3\left(x-2\right)\left(x+2\right)-ով՝ 2-x,x-2,3x^{2}-12-ի ընդհանուր ամենափոքր բազմապատիկով:
-6-3x-3\left(x-2\right)\left(x+2\right)=3x+6-1
Բազմապատկեք 3 և -1-ով և ստացեք -3:
-6-3x+\left(-3x+6\right)\left(x+2\right)=3x+6-1
Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ -3 x-2-ով բազմապատկելու համար:
-6-3x-3x^{2}+12=3x+6-1
Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ -3x+6-ը x+2-ով բազմապատկելու և նման պայմանները համակցելու համար:
6-3x-3x^{2}=3x+6-1
Գումարեք -6 և 12 և ստացեք 6:
6-3x-3x^{2}=3x+5
Հանեք 1 6-ից և ստացեք 5:
6-3x-3x^{2}-3x=5
Հանեք 3x երկու կողմերից:
6-6x-3x^{2}=5
Համակցեք -3x և -3x և ստացեք -6x:
6-6x-3x^{2}-5=0
Հանեք 5 երկու կողմերից:
1-6x-3x^{2}=0
Հանեք 5 6-ից և ստացեք 1:
-3x^{2}-6x+1=0
ax^{2}+bx+c=0 ձևի բոլոր հավասարությունները կարող են լուծվել քառակուսու բանաձևի միջոցով. \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}: Քառակուսու բանաձևը երկու լուծում ունի, մեկը երբ ±-ը գումարում է, իսկ մյուսը, երբ հանում է:
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{\left(-6\right)^{2}-4\left(-3\right)}}{2\left(-3\right)}
Այս հավասարումը ստանդարտ ձևով է՝ ax^{2}+bx+c=0: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} քառ. հավ. արմ. բանաձևում փոխարինեք -3-ը a-ով, -6-ը b-ով և 1-ը c-ով:
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{36-4\left(-3\right)}}{2\left(-3\right)}
-6-ի քառակուսի:
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{36+12}}{2\left(-3\right)}
Բազմապատկեք -4 անգամ -3:
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{48}}{2\left(-3\right)}
Գումարեք 36 12-ին:
x=\frac{-\left(-6\right)±4\sqrt{3}}{2\left(-3\right)}
Հանեք 48-ի քառակուսի արմատը:
x=\frac{6±4\sqrt{3}}{2\left(-3\right)}
-6 թվի հակադրությունը 6 է:
x=\frac{6±4\sqrt{3}}{-6}
Բազմապատկեք 2 անգամ -3:
x=\frac{4\sqrt{3}+6}{-6}
Այժմ լուծել x=\frac{6±4\sqrt{3}}{-6} հավասարումը, երբ ±-ը պլյուս է: Գումարեք 6 4\sqrt{3}-ին:
x=-\frac{2\sqrt{3}}{3}-1
Բաժանեք 6+4\sqrt{3}-ը -6-ի վրա:
x=\frac{6-4\sqrt{3}}{-6}
Այժմ լուծել x=\frac{6±4\sqrt{3}}{-6} հավասարումը, երբ ±-ը մինուս է: Հանեք 4\sqrt{3} 6-ից:
x=\frac{2\sqrt{3}}{3}-1
Բաժանեք 6-4\sqrt{3}-ը -6-ի վրա:
x=-\frac{2\sqrt{3}}{3}-1 x=\frac{2\sqrt{3}}{3}-1
Հավասարումն այժմ լուծված է:
-6-3x+3\left(x-2\right)\left(x+2\right)\left(-1\right)=3x+6-1
x փոփոխականը չի կարող հավասար լինել -2,2 արժեքներից որևէ մեկին, քանի որ բաժանումը զրոյի վրա սահմանված չէ: Հավասարման երկու կողմերը բազմապատկեք 3\left(x-2\right)\left(x+2\right)-ով՝ 2-x,x-2,3x^{2}-12-ի ընդհանուր ամենափոքր բազմապատիկով:
-6-3x-3\left(x-2\right)\left(x+2\right)=3x+6-1
Բազմապատկեք 3 և -1-ով և ստացեք -3:
-6-3x+\left(-3x+6\right)\left(x+2\right)=3x+6-1
Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ -3 x-2-ով բազմապատկելու համար:
-6-3x-3x^{2}+12=3x+6-1
Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ -3x+6-ը x+2-ով բազմապատկելու և նման պայմանները համակցելու համար:
6-3x-3x^{2}=3x+6-1
Գումարեք -6 և 12 և ստացեք 6:
6-3x-3x^{2}=3x+5
Հանեք 1 6-ից և ստացեք 5:
6-3x-3x^{2}-3x=5
Հանեք 3x երկու կողմերից:
6-6x-3x^{2}=5
Համակցեք -3x և -3x և ստացեք -6x:
-6x-3x^{2}=5-6
Հանեք 6 երկու կողմերից:
-6x-3x^{2}=-1
Հանեք 6 5-ից և ստացեք -1:
-3x^{2}-6x=-1
Սրա նման քառակուսի հավասարումները կարելի է լուծել՝ բարձրացնելով քառակուսի: Քառակուսի բարձրացնելու համար նախ հավասարումը պետք է լինի x^{2}+bx=c ձևով:
\frac{-3x^{2}-6x}{-3}=-\frac{1}{-3}
Բաժանեք երկու կողմերը -3-ի:
x^{2}+\left(-\frac{6}{-3}\right)x=-\frac{1}{-3}
Բաժանելով -3-ի՝ հետարկվում է -3-ով բազմապատկումը:
x^{2}+2x=-\frac{1}{-3}
Բաժանեք -6-ը -3-ի վրա:
x^{2}+2x=\frac{1}{3}
Բաժանեք -1-ը -3-ի վրա:
x^{2}+2x+1^{2}=\frac{1}{3}+1^{2}
Բաժանեք 2-ը՝ x անդամի գործակիցը 2-ի և ստացեք 1-ը: Ապա գումարեք 1-ի քառակուսին հավասարման երկու կողմերին: Այս քայլը հավասարման ձախ կողմը դարձնում է լրիվ քառակուսի:
x^{2}+2x+1=\frac{1}{3}+1
1-ի քառակուսի:
x^{2}+2x+1=\frac{4}{3}
Գումարեք \frac{1}{3} 1-ին:
\left(x+1\right)^{2}=\frac{4}{3}
Գործոն x^{2}+2x+1: Ընդհանուր առմամբ, երբ x^{2}+bx+c մաքուր քառակուսի թիվ է, այն միշտ կարելի է համարել \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} ամբողջ մաս։
\sqrt{\left(x+1\right)^{2}}=\sqrt{\frac{4}{3}}
Բարձրացրեք քառակուսի արմատ հավասարման երկու կողմերը:
x+1=\frac{2\sqrt{3}}{3} x+1=-\frac{2\sqrt{3}}{3}
Պարզեցնել:
x=\frac{2\sqrt{3}}{3}-1 x=-\frac{2\sqrt{3}}{3}-1
Հանեք 1 հավասարման երկու կողմից: