Ugrás a tartalomra
Megoldás a(z) b változóra
Tick mark Image
Megoldás a(z) a változóra
Tick mark Image

Hasonló feladatok a webes keresésből

Megosztás

a+b\sqrt{3}=\frac{\left(\sqrt{3}-1\right)\left(\sqrt{3}-1\right)}{\left(\sqrt{3}+1\right)\left(\sqrt{3}-1\right)}
Gyöktelenítjük a tört (\frac{\sqrt{3}-1}{\sqrt{3}+1}) nevezőjét úgy, hogy megszorozzuk a számlálót és a nevezőt ennyivel: \sqrt{3}-1.
a+b\sqrt{3}=\frac{\left(\sqrt{3}-1\right)\left(\sqrt{3}-1\right)}{\left(\sqrt{3}\right)^{2}-1^{2}}
Vegyük a következőt: \left(\sqrt{3}+1\right)\left(\sqrt{3}-1\right). A szorzás négyzetre emelt értékek különbségévé alakítható ezzel a szabállyal: \left(a-b\right)\left(a+b\right)=a^{2}-b^{2}.
a+b\sqrt{3}=\frac{\left(\sqrt{3}-1\right)\left(\sqrt{3}-1\right)}{3-1}
Négyzetre emeljük a következőt: \sqrt{3}. Négyzetre emeljük a következőt: 1.
a+b\sqrt{3}=\frac{\left(\sqrt{3}-1\right)\left(\sqrt{3}-1\right)}{2}
Kivonjuk a(z) 1 értékből a(z) 3 értéket. Az eredmény 2.
a+b\sqrt{3}=\frac{\left(\sqrt{3}-1\right)^{2}}{2}
Összeszorozzuk a következőket: \sqrt{3}-1 és \sqrt{3}-1. Az eredmény \left(\sqrt{3}-1\right)^{2}.
a+b\sqrt{3}=\frac{\left(\sqrt{3}\right)^{2}-2\sqrt{3}+1}{2}
Binomiális tétel (\left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2}) használatával kibontjuk a képletet (\left(\sqrt{3}-1\right)^{2}).
a+b\sqrt{3}=\frac{3-2\sqrt{3}+1}{2}
\sqrt{3} négyzete 3.
a+b\sqrt{3}=\frac{4-2\sqrt{3}}{2}
Összeadjuk a következőket: 3 és 1. Az eredmény 4.
a+b\sqrt{3}=2-\sqrt{3}
Elosztjuk a kifejezés (4-2\sqrt{3}) minden tagját a(z) 2 értékkel. Az eredmény 2-\sqrt{3}.
b\sqrt{3}=2-\sqrt{3}-a
Mindkét oldalból kivonjuk a következőt: a.
\sqrt{3}b=-a+2-\sqrt{3}
Az egyenlet kanonikus alakban van.
\frac{\sqrt{3}b}{\sqrt{3}}=\frac{-a+2-\sqrt{3}}{\sqrt{3}}
Mindkét oldalt elosztjuk ennyivel: \sqrt{3}.
b=\frac{-a+2-\sqrt{3}}{\sqrt{3}}
A(z) \sqrt{3} értékkel való osztás eltünteti a(z) \sqrt{3} értékkel való szorzást.
b=\frac{\sqrt{3}\left(-a+2-\sqrt{3}\right)}{3}
2-\sqrt{3}-a elosztása a következővel: \sqrt{3}.