Ugrás a tartalomra
Megoldás a(z) x változóra
Tick mark Image
Grafikon

Hasonló feladatok a webes keresésből

Megosztás

4x^{2}+20x+25=\left(x+2\right)^{2}
Binomiális tétel (\left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2}) használatával kibontjuk a képletet (\left(2x+5\right)^{2}).
4x^{2}+20x+25=x^{2}+4x+4
Binomiális tétel (\left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2}) használatával kibontjuk a képletet (\left(x+2\right)^{2}).
4x^{2}+20x+25-x^{2}=4x+4
Mindkét oldalból kivonjuk a következőt: x^{2}.
3x^{2}+20x+25=4x+4
Összevonjuk a következőket: 4x^{2} és -x^{2}. Az eredmény 3x^{2}.
3x^{2}+20x+25-4x=4
Mindkét oldalból kivonjuk a következőt: 4x.
3x^{2}+16x+25=4
Összevonjuk a következőket: 20x és -4x. Az eredmény 16x.
3x^{2}+16x+25-4=0
Mindkét oldalból kivonjuk a következőt: 4.
3x^{2}+16x+21=0
Kivonjuk a(z) 4 értékből a(z) 25 értéket. Az eredmény 21.
a+b=16 ab=3\times 21=63
Az egyenlet megoldásához csoportosítással tényezőkre bontjuk az egyenlőségjeltől balra lévő kifejezést úgy, hogy először átírjuk 3x^{2}+ax+bx+21 alakúvá. A a és b megkereséséhez állítson be egy rendszer-egy rendszert.
1,63 3,21 7,9
Mivel ab pozitív, a és b azonos aláírására. Mivel a+b pozitív, a és b egyaránt pozitív. Listát készítünk minden olyan egész párról, amelynek szorzata 63.
1+63=64 3+21=24 7+9=16
Kiszámítjuk az egyes párok összegét.
a=7 b=9
A megoldás az a pár, amelynek összege 16.
\left(3x^{2}+7x\right)+\left(9x+21\right)
Átírjuk az értéket (3x^{2}+16x+21) \left(3x^{2}+7x\right)+\left(9x+21\right) alakban.
x\left(3x+7\right)+3\left(3x+7\right)
A x a második csoportban lévő első és 3 faktort.
\left(3x+7\right)\left(x+3\right)
A disztributivitási tulajdonság használatával emelje ki a(z) 3x+7 általános kifejezést a zárójelből.
x=-\frac{7}{3} x=-3
Az egyenletmegoldások kereséséhez, a 3x+7=0 és a x+3=0.
4x^{2}+20x+25=\left(x+2\right)^{2}
Binomiális tétel (\left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2}) használatával kibontjuk a képletet (\left(2x+5\right)^{2}).
4x^{2}+20x+25=x^{2}+4x+4
Binomiális tétel (\left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2}) használatával kibontjuk a képletet (\left(x+2\right)^{2}).
4x^{2}+20x+25-x^{2}=4x+4
Mindkét oldalból kivonjuk a következőt: x^{2}.
3x^{2}+20x+25=4x+4
Összevonjuk a következőket: 4x^{2} és -x^{2}. Az eredmény 3x^{2}.
3x^{2}+20x+25-4x=4
Mindkét oldalból kivonjuk a következőt: 4x.
3x^{2}+16x+25=4
Összevonjuk a következőket: 20x és -4x. Az eredmény 16x.
3x^{2}+16x+25-4=0
Mindkét oldalból kivonjuk a következőt: 4.
3x^{2}+16x+21=0
Kivonjuk a(z) 4 értékből a(z) 25 értéket. Az eredmény 21.
x=\frac{-16±\sqrt{16^{2}-4\times 3\times 21}}{2\times 3}
Ez az egyenlet kanonikus alakban van: ax^{2}+bx+c=0. Behelyettesítjük a(z) 3 értéket a-ba, a(z) 16 értéket b-be és a(z) 21 értéket c-be a megoldóképletben: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-16±\sqrt{256-4\times 3\times 21}}{2\times 3}
Négyzetre emeljük a következőt: 16.
x=\frac{-16±\sqrt{256-12\times 21}}{2\times 3}
Összeszorozzuk a következőket: -4 és 3.
x=\frac{-16±\sqrt{256-252}}{2\times 3}
Összeszorozzuk a következőket: -12 és 21.
x=\frac{-16±\sqrt{4}}{2\times 3}
Összeadjuk a következőket: 256 és -252.
x=\frac{-16±2}{2\times 3}
Négyzetgyököt vonunk a következőből: 4.
x=\frac{-16±2}{6}
Összeszorozzuk a következőket: 2 és 3.
x=-\frac{14}{6}
Megoldjuk az egyenletet (x=\frac{-16±2}{6}). ± előjele pozitív. Összeadjuk a következőket: -16 és 2.
x=-\frac{7}{3}
A törtet (\frac{-14}{6}) leegyszerűsítjük 2 kivonásával és kiejtésével.
x=-\frac{18}{6}
Megoldjuk az egyenletet (x=\frac{-16±2}{6}). ± előjele negatív. 2 kivonása a következőből: -16.
x=-3
-18 elosztása a következővel: 6.
x=-\frac{7}{3} x=-3
Megoldottuk az egyenletet.
4x^{2}+20x+25=\left(x+2\right)^{2}
Binomiális tétel (\left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2}) használatával kibontjuk a képletet (\left(2x+5\right)^{2}).
4x^{2}+20x+25=x^{2}+4x+4
Binomiális tétel (\left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2}) használatával kibontjuk a képletet (\left(x+2\right)^{2}).
4x^{2}+20x+25-x^{2}=4x+4
Mindkét oldalból kivonjuk a következőt: x^{2}.
3x^{2}+20x+25=4x+4
Összevonjuk a következőket: 4x^{2} és -x^{2}. Az eredmény 3x^{2}.
3x^{2}+20x+25-4x=4
Mindkét oldalból kivonjuk a következőt: 4x.
3x^{2}+16x+25=4
Összevonjuk a következőket: 20x és -4x. Az eredmény 16x.
3x^{2}+16x=4-25
Mindkét oldalból kivonjuk a következőt: 25.
3x^{2}+16x=-21
Kivonjuk a(z) 25 értékből a(z) 4 értéket. Az eredmény -21.
\frac{3x^{2}+16x}{3}=-\frac{21}{3}
Mindkét oldalt elosztjuk ennyivel: 3.
x^{2}+\frac{16}{3}x=-\frac{21}{3}
A(z) 3 értékkel való osztás eltünteti a(z) 3 értékkel való szorzást.
x^{2}+\frac{16}{3}x=-7
-21 elosztása a következővel: 3.
x^{2}+\frac{16}{3}x+\left(\frac{8}{3}\right)^{2}=-7+\left(\frac{8}{3}\right)^{2}
Elosztjuk a(z) \frac{16}{3} értéket, az x-es tag együtthatóját 2-vel; ennek eredménye \frac{8}{3}. Ezután hozzáadjuk \frac{8}{3} négyzetét az egyenlet mindkét oldalához. Ezzel a lépéssel teljes négyzetté alakítottuk az egyenlet bal oldalát.
x^{2}+\frac{16}{3}x+\frac{64}{9}=-7+\frac{64}{9}
A(z) \frac{8}{3} négyzetre emeléséhez a tört számlálóját és nevezőjét is négyzetre emeljük.
x^{2}+\frac{16}{3}x+\frac{64}{9}=\frac{1}{9}
Összeadjuk a következőket: -7 és \frac{64}{9}.
\left(x+\frac{8}{3}\right)^{2}=\frac{1}{9}
Tényezőkre x^{2}+\frac{16}{3}x+\frac{64}{9}. Ha x^{2}+bx+c egy tökéletes négyzet, akkor mindig \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} lehet szorzattá tenni.
\sqrt{\left(x+\frac{8}{3}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{1}{9}}
Az egyenlet mindkét oldalából négyzetgyököt vonunk.
x+\frac{8}{3}=\frac{1}{3} x+\frac{8}{3}=-\frac{1}{3}
Egyszerűsítünk.
x=-\frac{7}{3} x=-3
Kivonjuk az egyenlet mindkét oldalából a következőt: \frac{8}{3}.