Megoldás a(z) y változóra
y=5
Grafikon
Megosztás
Átmásolva a vágólapra
y^{2}+17=\left(y-1\right)\left(y-2\right)-\left(-\left(1+y\right)\times 5\right)
A változó (y) értéke nem lehet ezen értékek egyike sem: -1,1. Nincs definiálva a nullával való osztás. Az egyenlet mindkét oldalát megszorozzuk y^{2}-1,y+1,1-y legkisebb közös többszörösével, azaz ennyivel: \left(y-1\right)\left(y+1\right).
y^{2}+17=y^{2}-3y+2-\left(-\left(1+y\right)\times 5\right)
A disztributivitás felhasználásával összeszorozzuk a kifejezéseket (y-1 és y-2), majd összevonjuk az egynemű tagokat.
y^{2}+17=y^{2}-3y+2-\left(-5\left(1+y\right)\right)
Összeszorozzuk a következőket: -1 és 5. Az eredmény -5.
y^{2}+17=y^{2}-3y+2-\left(-5-5y\right)
A disztributivitás felhasználásával összeszorozzuk a következőket: -5 és 1+y.
y^{2}+17=y^{2}-3y+2+5+5y
-5-5y ellentettjének meghatározásához megkeressük az egyes tagok ellentettjét.
y^{2}+17=y^{2}-3y+7+5y
Összeadjuk a következőket: 2 és 5. Az eredmény 7.
y^{2}+17=y^{2}+2y+7
Összevonjuk a következőket: -3y és 5y. Az eredmény 2y.
y^{2}+17-y^{2}=2y+7
Mindkét oldalból kivonjuk a következőt: y^{2}.
17=2y+7
Összevonjuk a következőket: y^{2} és -y^{2}. Az eredmény 0.
2y+7=17
Megcseréljük az oldalakat, hogy minden változót tartalmazó tag a bal oldalon legyen.
2y=17-7
Mindkét oldalból kivonjuk a következőt: 7.
2y=10
Kivonjuk a(z) 7 értékből a(z) 17 értéket. Az eredmény 10.
y=\frac{10}{2}
Mindkét oldalt elosztjuk ennyivel: 2.
y=5
Elosztjuk a(z) 10 értéket a(z) 2 értékkel. Az eredmény 5.
Példák
Másodfokú egyenlet
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineáris egyenlet
y = 3x + 4
Számtan
699 * 533
Mátrix
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Egyenletrendszer
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differenciálszámítás
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrálás
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Határértékek
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}