Ugrás a tartalomra
Megoldás a(z) x változóra
Tick mark Image
Grafikon

Hasonló feladatok a webes keresésből

Megosztás

x^{2}-9=0
Mindkét oldalt megszorozzuk ennyivel: 3.
\left(x-3\right)\left(x+3\right)=0
Vegyük a következőt: x^{2}-9. Átírjuk az értéket (x^{2}-9) x^{2}-3^{2} alakban. A négyzetek különbsége a következő szabály használatával bontható tényezőkre: a^{2}-b^{2}=\left(a-b\right)\left(a+b\right).
x=3 x=-3
Az egyenletmegoldások kereséséhez, a x-3=0 és a x+3=0.
\frac{1}{3}x^{2}=3
Bővítsük az egyenlet mindkét oldalát ezzel: 3. Egy adott számhoz nullát adva ugyanazt a számot kapjuk.
x^{2}=3\times 3
Mindkét oldalt megszorozzuk \frac{1}{3} reciprokával, azaz ennyivel: 3.
x^{2}=9
Összeszorozzuk a következőket: 3 és 3. Az eredmény 9.
x=3 x=-3
Az egyenlet mindkét oldalából négyzetgyököt vonunk.
\frac{1}{3}x^{2}-3=0
Az ilyen másodfokú egyenletek, amelyekben van x^{2}-es tag, de nincs x-es tag, szintén megoldhatók a \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} megoldóképlettel, miután kanonikus alakra hoztuk őket: ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{0±\sqrt{0^{2}-4\times \frac{1}{3}\left(-3\right)}}{2\times \frac{1}{3}}
Ez az egyenlet kanonikus alakban van: ax^{2}+bx+c=0. Behelyettesítjük a(z) \frac{1}{3} értéket a-ba, a(z) 0 értéket b-be és a(z) -3 értéket c-be a megoldóképletben: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{0±\sqrt{-4\times \frac{1}{3}\left(-3\right)}}{2\times \frac{1}{3}}
Négyzetre emeljük a következőt: 0.
x=\frac{0±\sqrt{-\frac{4}{3}\left(-3\right)}}{2\times \frac{1}{3}}
Összeszorozzuk a következőket: -4 és \frac{1}{3}.
x=\frac{0±\sqrt{4}}{2\times \frac{1}{3}}
Összeszorozzuk a következőket: -\frac{4}{3} és -3.
x=\frac{0±2}{2\times \frac{1}{3}}
Négyzetgyököt vonunk a következőből: 4.
x=\frac{0±2}{\frac{2}{3}}
Összeszorozzuk a következőket: 2 és \frac{1}{3}.
x=3
Megoldjuk az egyenletet (x=\frac{0±2}{\frac{2}{3}}). ± előjele pozitív. 2 elosztása a következővel: \frac{2}{3}. Ezt úgy végezzük, hogy a(z) 2 értéket megszorozzuk a(z) \frac{2}{3} reciprokával.
x=-3
Megoldjuk az egyenletet (x=\frac{0±2}{\frac{2}{3}}). ± előjele negatív. -2 elosztása a következővel: \frac{2}{3}. Ezt úgy végezzük, hogy a(z) -2 értéket megszorozzuk a(z) \frac{2}{3} reciprokával.
x=3 x=-3
Megoldottuk az egyenletet.