Megoldás a(z) y változóra
y=2
Grafikon
Megosztás
Átmásolva a vágólapra
\frac{1}{3}y+\frac{1}{3}\left(-3\right)-\frac{1}{4}\left(y-4\right)=\frac{1}{6}
A disztributivitás felhasználásával összeszorozzuk a következőket: \frac{1}{3} és y-3.
\frac{1}{3}y+\frac{-3}{3}-\frac{1}{4}\left(y-4\right)=\frac{1}{6}
Összeszorozzuk a következőket: \frac{1}{3} és -3. Az eredmény \frac{-3}{3}.
\frac{1}{3}y-1-\frac{1}{4}\left(y-4\right)=\frac{1}{6}
Elosztjuk a(z) -3 értéket a(z) 3 értékkel. Az eredmény -1.
\frac{1}{3}y-1-\frac{1}{4}y-\frac{1}{4}\left(-4\right)=\frac{1}{6}
A disztributivitás felhasználásával összeszorozzuk a következőket: -\frac{1}{4} és y-4.
\frac{1}{3}y-1-\frac{1}{4}y+\frac{-\left(-4\right)}{4}=\frac{1}{6}
Kifejezzük a hányadost (-\frac{1}{4}\left(-4\right)) egyetlen törtként.
\frac{1}{3}y-1-\frac{1}{4}y+\frac{4}{4}=\frac{1}{6}
Összeszorozzuk a következőket: -1 és -4. Az eredmény 4.
\frac{1}{3}y-1-\frac{1}{4}y+1=\frac{1}{6}
Elosztjuk a(z) 4 értéket a(z) 4 értékkel. Az eredmény 1.
\frac{1}{12}y-1+1=\frac{1}{6}
Összevonjuk a következőket: \frac{1}{3}y és -\frac{1}{4}y. Az eredmény \frac{1}{12}y.
\frac{1}{12}y=\frac{1}{6}
Összeadjuk a következőket: -1 és 1. Az eredmény 0.
y=\frac{1}{6}\times 12
Mindkét oldalt megszorozzuk \frac{1}{12} reciprokával, azaz ennyivel: 12.
y=\frac{12}{6}
Összeszorozzuk a következőket: \frac{1}{6} és 12. Az eredmény \frac{12}{6}.
y=2
Elosztjuk a(z) 12 értéket a(z) 6 értékkel. Az eredmény 2.
Példák
Másodfokú egyenlet
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineáris egyenlet
y = 3x + 4
Számtan
699 * 533
Mátrix
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Egyenletrendszer
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differenciálszámítás
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrálás
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Határértékek
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}