פתור עבור x, y
x = \frac{8}{5} = 1\frac{3}{5} = 1.6
y=2
גרף
שתף
הועתק ללוח
25x+16y=72,-5x+4y=0
כדי לפתור זוג משוואות באמצעות החלפה, תחילה פתור אחת מהמשוואות עבור אחד מהמשתנים. לאחר מכן החלף את התוצאה עבור משתנה זה במשוואה השניה.
25x+16y=72
בחר אחת מהמשוואות ופתור אותה עבור x על-ידי בידוד x בצד השמאלי של סימן השוויון.
25x=-16y+72
החסר 16y משני אגפי המשוואה.
x=\frac{1}{25}\left(-16y+72\right)
חלק את שני האגפים ב- 25.
x=-\frac{16}{25}y+\frac{72}{25}
הכפל את \frac{1}{25} ב- -16y+72.
-5\left(-\frac{16}{25}y+\frac{72}{25}\right)+4y=0
השתמש ב- \frac{-16y+72}{25} במקום x במשוואה השניה, -5x+4y=0.
\frac{16}{5}y-\frac{72}{5}+4y=0
הכפל את -5 ב- \frac{-16y+72}{25}.
\frac{36}{5}y-\frac{72}{5}=0
הוסף את \frac{16y}{5} ל- 4y.
\frac{36}{5}y=\frac{72}{5}
הוסף \frac{72}{5} לשני אגפי המשוואה.
y=2
חלק את שני אגפי המשוואה ב- \frac{36}{5}, פעולה הזהה להכפלת שני האגפים בהופכי של השבר.
x=-\frac{16}{25}\times 2+\frac{72}{25}
השתמש ב- 2 במקום y ב- x=-\frac{16}{25}y+\frac{72}{25}. מאחר שהמשוואה המתקבלת מכילה משתנה אחד בלבד, ניתן לפתור את x ישירות.
x=\frac{-32+72}{25}
הכפל את -\frac{16}{25} ב- 2.
x=\frac{8}{5}
הוסף את \frac{72}{25} ל- -\frac{32}{25} על-ידי מציאת מכנה משותף וחיבור המונים. לאחר מכן צמצם את השבר לאיברים הקטנים ביותר אם הדבר אפשרי.
x=\frac{8}{5},y=2
המערכת נפתרה כעת.
25x+16y=72,-5x+4y=0
העבר את המשוואות לצורה סטנדרטית ולאחר מכן השתמש במטריצות כדי לפתור את מערכת המשוואות.
\left(\begin{matrix}25&16\\-5&4\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}72\\0\end{matrix}\right)
כתוב את המשוואות בצורת מטריצה.
inverse(\left(\begin{matrix}25&16\\-5&4\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}25&16\\-5&4\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}25&16\\-5&4\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}72\\0\end{matrix}\right)
הכפל את המשוואה שבצד השמאלי במטריצה ההופכית של \left(\begin{matrix}25&16\\-5&4\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}25&16\\-5&4\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}72\\0\end{matrix}\right)
המכפלה של מטריצה וההופכי שלה היא מטריצת הזהות.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}25&16\\-5&4\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}72\\0\end{matrix}\right)
הכפל את המטריצות בצד השמאלי של סימן השוויון.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{4}{25\times 4-16\left(-5\right)}&-\frac{16}{25\times 4-16\left(-5\right)}\\-\frac{-5}{25\times 4-16\left(-5\right)}&\frac{25}{25\times 4-16\left(-5\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}72\\0\end{matrix}\right)
עבור המטריצה 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right), המטריצה ההפוכה היא \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), כדי שניתן יהיה לכתוב מחדש את משוואת המטריצה כבעיית הכפלת מטריצה.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{45}&-\frac{4}{45}\\\frac{1}{36}&\frac{5}{36}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}72\\0\end{matrix}\right)
בצע את הפעולות האריתמטיות.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{45}\times 72\\\frac{1}{36}\times 72\end{matrix}\right)
הכפל את המטריצות.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{8}{5}\\2\end{matrix}\right)
בצע את הפעולות האריתמטיות.
x=\frac{8}{5},y=2
חלץ את רכיבי המטריצה x ו- y.
25x+16y=72,-5x+4y=0
כדי לפתור באמצעות אלימינציה, המקדמים של אחד מהמשתנים חייבים להיות זהים בשתי המשוואות כדי שהמשתנה יתבטל בעת החסרת משוואה אחת מהשניה.
-5\times 25x-5\times 16y=-5\times 72,25\left(-5\right)x+25\times 4y=0
כדי להפוך את 25x ו- -5x לשווים, הכפל את כל האיברים בכל אגף של המשוואה הראשונה ב- -5 ואת כל האיברים בכל אגף של המשוואה השניה ב- 25.
-125x-80y=-360,-125x+100y=0
פשט.
-125x+125x-80y-100y=-360
החסר את -125x+100y=0 מ- -125x-80y=-360 על-ידי חיסור איברים דומים בכל אחד מהצדדים של סימן השוויון.
-80y-100y=-360
הוסף את -125x ל- 125x. האיברים -125x ו- 125x מבטלים זה את זה, ונותרת משוואה שכוללת משתנה אחד בלבד ושניתן לפתור אותה.
-180y=-360
הוסף את -80y ל- -100y.
y=2
חלק את שני האגפים ב- -180.
-5x+4\times 2=0
השתמש ב- 2 במקום y ב- -5x+4y=0. מאחר שהמשוואה המתקבלת מכילה משתנה אחד בלבד, ניתן לפתור את x ישירות.
-5x+8=0
הכפל את 4 ב- 2.
-5x=-8
החסר 8 משני אגפי המשוואה.
x=\frac{8}{5}
חלק את שני האגפים ב- -5.
x=\frac{8}{5},y=2
המערכת נפתרה כעת.
דוגמאות
משוואה ממעלה שנייה
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
טריגונומטריה
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
משוואה לינארית
y = 3x + 4
אריתמטיקה
699 * 533
מטריצה
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
משוואה בו-זמנית
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
גזירה
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
אינטגרציה
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
גבולות
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}