פתור עבור x, y
x = \frac{6}{5} = 1\frac{1}{5} = 1.2
y = \frac{6}{5} = 1\frac{1}{5} = 1.2
גרף
שתף
הועתק ללוח
\frac{1}{2}x+\frac{1}{3}y=1,\frac{1}{3}x+\frac{1}{2}y=1
כדי לפתור זוג משוואות באמצעות החלפה, תחילה פתור אחת מהמשוואות עבור אחד מהמשתנים. לאחר מכן החלף את התוצאה עבור משתנה זה במשוואה השניה.
\frac{1}{2}x+\frac{1}{3}y=1
בחר אחת מהמשוואות ופתור אותה עבור x על-ידי בידוד x בצד השמאלי של סימן השוויון.
\frac{1}{2}x=-\frac{1}{3}y+1
החסר \frac{y}{3} משני אגפי המשוואה.
x=2\left(-\frac{1}{3}y+1\right)
הכפל את שני האגפים ב- 2.
x=-\frac{2}{3}y+2
הכפל את 2 ב- -\frac{y}{3}+1.
\frac{1}{3}\left(-\frac{2}{3}y+2\right)+\frac{1}{2}y=1
השתמש ב- -\frac{2y}{3}+2 במקום x במשוואה השניה, \frac{1}{3}x+\frac{1}{2}y=1.
-\frac{2}{9}y+\frac{2}{3}+\frac{1}{2}y=1
הכפל את \frac{1}{3} ב- -\frac{2y}{3}+2.
\frac{5}{18}y+\frac{2}{3}=1
הוסף את -\frac{2y}{9} ל- \frac{y}{2}.
\frac{5}{18}y=\frac{1}{3}
החסר \frac{2}{3} משני אגפי המשוואה.
y=\frac{6}{5}
חלק את שני אגפי המשוואה ב- \frac{5}{18}, פעולה הזהה להכפלת שני האגפים בהופכי של השבר.
x=-\frac{2}{3}\times \frac{6}{5}+2
השתמש ב- \frac{6}{5} במקום y ב- x=-\frac{2}{3}y+2. מאחר שהמשוואה המתקבלת מכילה משתנה אחד בלבד, ניתן לפתור את x ישירות.
x=-\frac{4}{5}+2
הכפל את -\frac{2}{3} ב- \frac{6}{5} על-ידי הכפלת המונה במונה והמכנה במכנה. לאחר מכן צמצם את השבר לאיברים הקטנים ביותר אם הדבר אפשרי.
x=\frac{6}{5}
הוסף את 2 ל- -\frac{4}{5}.
x=\frac{6}{5},y=\frac{6}{5}
המערכת נפתרה כעת.
\frac{1}{2}x+\frac{1}{3}y=1,\frac{1}{3}x+\frac{1}{2}y=1
העבר את המשוואות לצורה סטנדרטית ולאחר מכן השתמש במטריצות כדי לפתור את מערכת המשוואות.
\left(\begin{matrix}\frac{1}{2}&\frac{1}{3}\\\frac{1}{3}&\frac{1}{2}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}1\\1\end{matrix}\right)
כתוב את המשוואות בצורת מטריצה.
inverse(\left(\begin{matrix}\frac{1}{2}&\frac{1}{3}\\\frac{1}{3}&\frac{1}{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}\frac{1}{2}&\frac{1}{3}\\\frac{1}{3}&\frac{1}{2}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}\frac{1}{2}&\frac{1}{3}\\\frac{1}{3}&\frac{1}{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}1\\1\end{matrix}\right)
הכפל את המשוואה שבצד השמאלי במטריצה ההופכית של \left(\begin{matrix}\frac{1}{2}&\frac{1}{3}\\\frac{1}{3}&\frac{1}{2}\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}\frac{1}{2}&\frac{1}{3}\\\frac{1}{3}&\frac{1}{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}1\\1\end{matrix}\right)
המכפלה של מטריצה וההופכי שלה היא מטריצת הזהות.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}\frac{1}{2}&\frac{1}{3}\\\frac{1}{3}&\frac{1}{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}1\\1\end{matrix}\right)
הכפל את המטריצות בצד השמאלי של סימן השוויון.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{\frac{1}{2}}{\frac{1}{2}\times \frac{1}{2}-\frac{1}{3}\times \frac{1}{3}}&-\frac{\frac{1}{3}}{\frac{1}{2}\times \frac{1}{2}-\frac{1}{3}\times \frac{1}{3}}\\-\frac{\frac{1}{3}}{\frac{1}{2}\times \frac{1}{2}-\frac{1}{3}\times \frac{1}{3}}&\frac{\frac{1}{2}}{\frac{1}{2}\times \frac{1}{2}-\frac{1}{3}\times \frac{1}{3}}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}1\\1\end{matrix}\right)
עבור המטריצה 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right), המטריצה ההפוכה היא \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), כדי שניתן יהיה לכתוב מחדש את משוואת המטריצה כבעיית הכפלת מטריצה.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{18}{5}&-\frac{12}{5}\\-\frac{12}{5}&\frac{18}{5}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}1\\1\end{matrix}\right)
בצע את הפעולות האריתמטיות.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{18-12}{5}\\\frac{-12+18}{5}\end{matrix}\right)
הכפל את המטריצות.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{6}{5}\\\frac{6}{5}\end{matrix}\right)
בצע את הפעולות האריתמטיות.
x=\frac{6}{5},y=\frac{6}{5}
חלץ את רכיבי המטריצה x ו- y.
\frac{1}{2}x+\frac{1}{3}y=1,\frac{1}{3}x+\frac{1}{2}y=1
כדי לפתור באמצעות אלימינציה, המקדמים של אחד מהמשתנים חייבים להיות זהים בשתי המשוואות כדי שהמשתנה יתבטל בעת החסרת משוואה אחת מהשניה.
\frac{1}{3}\times \frac{1}{2}x+\frac{1}{3}\times \frac{1}{3}y=\frac{1}{3},\frac{1}{2}\times \frac{1}{3}x+\frac{1}{2}\times \frac{1}{2}y=\frac{1}{2}
כדי להפוך את \frac{x}{2} ו- \frac{x}{3} לשווים, הכפל את כל האיברים בכל אגף של המשוואה הראשונה ב- \frac{1}{3} ואת כל האיברים בכל אגף של המשוואה השניה ב- \frac{1}{2}.
\frac{1}{6}x+\frac{1}{9}y=\frac{1}{3},\frac{1}{6}x+\frac{1}{4}y=\frac{1}{2}
פשט.
\frac{1}{6}x-\frac{1}{6}x+\frac{1}{9}y-\frac{1}{4}y=\frac{1}{3}-\frac{1}{2}
החסר את \frac{1}{6}x+\frac{1}{4}y=\frac{1}{2} מ- \frac{1}{6}x+\frac{1}{9}y=\frac{1}{3} על-ידי חיסור איברים דומים בכל אחד מהצדדים של סימן השוויון.
\frac{1}{9}y-\frac{1}{4}y=\frac{1}{3}-\frac{1}{2}
הוסף את \frac{x}{6} ל- -\frac{x}{6}. האיברים \frac{x}{6} ו- -\frac{x}{6} מבטלים זה את זה, ונותרת משוואה שכוללת משתנה אחד בלבד ושניתן לפתור אותה.
-\frac{5}{36}y=\frac{1}{3}-\frac{1}{2}
הוסף את \frac{y}{9} ל- -\frac{y}{4}.
-\frac{5}{36}y=-\frac{1}{6}
הוסף את \frac{1}{3} ל- -\frac{1}{2} על-ידי מציאת מכנה משותף וחיבור המונים. לאחר מכן צמצם את השבר לאיברים הקטנים ביותר אם הדבר אפשרי.
y=\frac{6}{5}
חלק את שני אגפי המשוואה ב- -\frac{5}{36}, פעולה הזהה להכפלת שני האגפים בהופכי של השבר.
\frac{1}{3}x+\frac{1}{2}\times \frac{6}{5}=1
השתמש ב- \frac{6}{5} במקום y ב- \frac{1}{3}x+\frac{1}{2}y=1. מאחר שהמשוואה המתקבלת מכילה משתנה אחד בלבד, ניתן לפתור את x ישירות.
\frac{1}{3}x+\frac{3}{5}=1
הכפל את \frac{1}{2} ב- \frac{6}{5} על-ידי הכפלת המונה במונה והמכנה במכנה. לאחר מכן צמצם את השבר לאיברים הקטנים ביותר אם הדבר אפשרי.
\frac{1}{3}x=\frac{2}{5}
החסר \frac{3}{5} משני אגפי המשוואה.
x=\frac{6}{5}
הכפל את שני האגפים ב- 3.
x=\frac{6}{5},y=\frac{6}{5}
המערכת נפתרה כעת.
דוגמאות
משוואה ממעלה שנייה
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
טריגונומטריה
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
משוואה לינארית
y = 3x + 4
אריתמטיקה
699 * 533
מטריצה
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
משוואה בו-זמנית
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
גזירה
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
אינטגרציה
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
גבולות
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}