Resolver x
x = \frac{\sqrt{145} - 1}{8} \approx 1.380199322
x=\frac{-\sqrt{145}-1}{8}\approx -1.630199322
Gráfico
Compartir
Copiado a portapapeis
2x\left(4x+3\right)-3\times 5=4x+3
A variable x non pode ser igual a -\frac{3}{4} porque a división entre cero non está definida. Multiplica ambos lados da ecuación por 4x+3.
8x^{2}+6x-3\times 5=4x+3
Usa a propiedade distributiva para multiplicar 2x por 4x+3.
8x^{2}+6x-15=4x+3
Multiplica 3 e 5 para obter 15.
8x^{2}+6x-15-4x=3
Resta 4x en ambos lados.
8x^{2}+2x-15=3
Combina 6x e -4x para obter 2x.
8x^{2}+2x-15-3=0
Resta 3 en ambos lados.
8x^{2}+2x-18=0
Resta 3 de -15 para obter -18.
x=\frac{-2±\sqrt{2^{2}-4\times 8\left(-18\right)}}{2\times 8}
Esta ecuación ten unha forma estándar: ax^{2}+bx+c=0. Substitúe a por 8, b por 2 e c por -18 na fórmula cadrática, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-2±\sqrt{4-4\times 8\left(-18\right)}}{2\times 8}
Eleva 2 ao cadrado.
x=\frac{-2±\sqrt{4-32\left(-18\right)}}{2\times 8}
Multiplica -4 por 8.
x=\frac{-2±\sqrt{4+576}}{2\times 8}
Multiplica -32 por -18.
x=\frac{-2±\sqrt{580}}{2\times 8}
Suma 4 a 576.
x=\frac{-2±2\sqrt{145}}{2\times 8}
Obtén a raíz cadrada de 580.
x=\frac{-2±2\sqrt{145}}{16}
Multiplica 2 por 8.
x=\frac{2\sqrt{145}-2}{16}
Agora resolve a ecuación x=\frac{-2±2\sqrt{145}}{16} se ± é máis. Suma -2 a 2\sqrt{145}.
x=\frac{\sqrt{145}-1}{8}
Divide -2+2\sqrt{145} entre 16.
x=\frac{-2\sqrt{145}-2}{16}
Agora resolve a ecuación x=\frac{-2±2\sqrt{145}}{16} se ± é menos. Resta 2\sqrt{145} de -2.
x=\frac{-\sqrt{145}-1}{8}
Divide -2-2\sqrt{145} entre 16.
x=\frac{\sqrt{145}-1}{8} x=\frac{-\sqrt{145}-1}{8}
A ecuación está resolta.
2x\left(4x+3\right)-3\times 5=4x+3
A variable x non pode ser igual a -\frac{3}{4} porque a división entre cero non está definida. Multiplica ambos lados da ecuación por 4x+3.
8x^{2}+6x-3\times 5=4x+3
Usa a propiedade distributiva para multiplicar 2x por 4x+3.
8x^{2}+6x-15=4x+3
Multiplica 3 e 5 para obter 15.
8x^{2}+6x-15-4x=3
Resta 4x en ambos lados.
8x^{2}+2x-15=3
Combina 6x e -4x para obter 2x.
8x^{2}+2x=3+15
Engadir 15 en ambos lados.
8x^{2}+2x=18
Suma 3 e 15 para obter 18.
\frac{8x^{2}+2x}{8}=\frac{18}{8}
Divide ambos lados entre 8.
x^{2}+\frac{2}{8}x=\frac{18}{8}
A división entre 8 desfai a multiplicación por 8.
x^{2}+\frac{1}{4}x=\frac{18}{8}
Reduce a fracción \frac{2}{8} a termos máis baixos extraendo e cancelando 2.
x^{2}+\frac{1}{4}x=\frac{9}{4}
Reduce a fracción \frac{18}{8} a termos máis baixos extraendo e cancelando 2.
x^{2}+\frac{1}{4}x+\left(\frac{1}{8}\right)^{2}=\frac{9}{4}+\left(\frac{1}{8}\right)^{2}
Divide \frac{1}{4}, o coeficiente do termo x, entre 2 para obter \frac{1}{8}. Despois, suma o cadrado de \frac{1}{8} en ambos lados da ecuación. Este paso converte o lado esquerdo da ecuación nun cadrado perfecto.
x^{2}+\frac{1}{4}x+\frac{1}{64}=\frac{9}{4}+\frac{1}{64}
Eleva \frac{1}{8} ao cadrado mediante a elevación ao cadrado do numerador e do denominador da fracción.
x^{2}+\frac{1}{4}x+\frac{1}{64}=\frac{145}{64}
Suma \frac{9}{4} a \frac{1}{64} mediante a busca dun denominador común e a suma dos numeradores. Despois, se é posible, reduce a fracción aos termos máis baixos.
\left(x+\frac{1}{8}\right)^{2}=\frac{145}{64}
Factoriza x^{2}+\frac{1}{4}x+\frac{1}{64}. En xeral, cando x^{2}+bx+c é un cadrado perfecto, sempre se pode factorizar como \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+\frac{1}{8}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{145}{64}}
Obtén a raíz cadrada de ambos lados da ecuación.
x+\frac{1}{8}=\frac{\sqrt{145}}{8} x+\frac{1}{8}=-\frac{\sqrt{145}}{8}
Simplifica.
x=\frac{\sqrt{145}-1}{8} x=\frac{-\sqrt{145}-1}{8}
Resta \frac{1}{8} en ambos lados da ecuación.
Exemplos
Ecuación cuadrática
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometría
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ecuación linear
y = 3x + 4
Aritmética
699 * 533
Matriz
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Ecuación simultánea
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferenciación
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integración
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Límites
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}