Saltar ao contido principal
Resolver x, y
Tick mark Image
Gráfico

Problemas similares da busca web

Compartir

2x+2y=6,-5x+7y=11
Para resolver un par de ecuacións mediante substitución, resolve primeiro unha das variables nunha das ecuacións. Despois, substitúe o resultado desa variable na outra ecuación.
2x+2y=6
Escolle unha das ecuacións e despexa a x mediante o illamento de x no lado esquerdo do signo igual.
2x=-2y+6
Resta 2y en ambos lados da ecuación.
x=\frac{1}{2}\left(-2y+6\right)
Divide ambos lados entre 2.
x=-y+3
Multiplica \frac{1}{2} por -2y+6.
-5\left(-y+3\right)+7y=11
Substitúe x por -y+3 na outra ecuación, -5x+7y=11.
5y-15+7y=11
Multiplica -5 por -y+3.
12y-15=11
Suma 5y a 7y.
12y=26
Suma 15 en ambos lados da ecuación.
y=\frac{13}{6}
Divide ambos lados entre 12.
x=-\frac{13}{6}+3
Substitúe y por \frac{13}{6} en x=-y+3. Dado que a ecuación resultante contén só unha variable, pódese despexar x directamente.
x=\frac{5}{6}
Suma 3 a -\frac{13}{6}.
x=\frac{5}{6},y=\frac{13}{6}
O sistema xa funciona correctamente.
2x+2y=6,-5x+7y=11
Converte as ecuacións a forma estándar e logo usa matrices para resolver o sistema de ecuacións.
\left(\begin{matrix}2&2\\-5&7\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}6\\11\end{matrix}\right)
Escribe as ecuacións en forma matricial.
inverse(\left(\begin{matrix}2&2\\-5&7\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}2&2\\-5&7\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}2&2\\-5&7\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}6\\11\end{matrix}\right)
Multiplica a ecuación pola matriz inversa de \left(\begin{matrix}2&2\\-5&7\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}2&2\\-5&7\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}6\\11\end{matrix}\right)
O produto dunha matriz e o seu inverso é a matriz de identidade.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}2&2\\-5&7\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}6\\11\end{matrix}\right)
Multiplica as matrices no lado esquerdo do signo igual.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{7}{2\times 7-2\left(-5\right)}&-\frac{2}{2\times 7-2\left(-5\right)}\\-\frac{-5}{2\times 7-2\left(-5\right)}&\frac{2}{2\times 7-2\left(-5\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}6\\11\end{matrix}\right)
A matriz inversa da matriz 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) é \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), polo que a ecuación da matriz se pode escribir como un problema de multiplicación de matrices.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{7}{24}&-\frac{1}{12}\\\frac{5}{24}&\frac{1}{12}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}6\\11\end{matrix}\right)
Fai o cálculo.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{7}{24}\times 6-\frac{1}{12}\times 11\\\frac{5}{24}\times 6+\frac{1}{12}\times 11\end{matrix}\right)
Multiplica as matrices.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{5}{6}\\\frac{13}{6}\end{matrix}\right)
Fai o cálculo.
x=\frac{5}{6},y=\frac{13}{6}
Extrae os elementos da matriz x e y.
2x+2y=6,-5x+7y=11
Para resolver por eliminación, os coeficientes dunha das variables deben ser iguais en ambas ecuacións de xeito que a variable se anule cando unha ecuación se reste da outra.
-5\times 2x-5\times 2y=-5\times 6,2\left(-5\right)x+2\times 7y=2\times 11
Para que 2x e -5x sexan iguais, multiplica todos os termos a cada lado da primeira ecuación por -5 e todos os termos a cada lado da segunda por 2.
-10x-10y=-30,-10x+14y=22
Simplifica.
-10x+10x-10y-14y=-30-22
Resta -10x+14y=22 de -10x-10y=-30 mediante a resta de termos semellantes en ambos lados do signo igual.
-10y-14y=-30-22
Suma -10x a 10x. -10x e 10x anúlanse, polo que queda unha ecuación cunha única variable que se pode resolver.
-24y=-30-22
Suma -10y a -14y.
-24y=-52
Suma -30 a -22.
y=\frac{13}{6}
Divide ambos lados entre -24.
-5x+7\times \frac{13}{6}=11
Substitúe y por \frac{13}{6} en -5x+7y=11. Dado que a ecuación resultante contén só unha variable, pódese despexar x directamente.
-5x+\frac{91}{6}=11
Multiplica 7 por \frac{13}{6}.
-5x=-\frac{25}{6}
Resta \frac{91}{6} en ambos lados da ecuación.
x=\frac{5}{6}
Divide ambos lados entre -5.
x=\frac{5}{6},y=\frac{13}{6}
O sistema xa funciona correctamente.