Saltar ao contido principal
Resolver x, y
Tick mark Image
Gráfico

Problemas similares da busca web

Compartir

x-2y=-6,6x+8y=2
Para resolver un par de ecuacións mediante substitución, resolve primeiro unha das variables nunha das ecuacións. Despois, substitúe o resultado desa variable na outra ecuación.
x-2y=-6
Escolle unha das ecuacións e despexa a x mediante o illamento de x no lado esquerdo do signo igual.
x=2y-6
Suma 2y en ambos lados da ecuación.
6\left(2y-6\right)+8y=2
Substitúe x por -6+2y na outra ecuación, 6x+8y=2.
12y-36+8y=2
Multiplica 6 por -6+2y.
20y-36=2
Suma 12y a 8y.
20y=38
Suma 36 en ambos lados da ecuación.
y=\frac{19}{10}
Divide ambos lados entre 20.
x=2\times \frac{19}{10}-6
Substitúe y por \frac{19}{10} en x=2y-6. Dado que a ecuación resultante contén só unha variable, pódese despexar x directamente.
x=\frac{19}{5}-6
Multiplica 2 por \frac{19}{10}.
x=-\frac{11}{5}
Suma -6 a \frac{19}{5}.
x=-\frac{11}{5},y=\frac{19}{10}
O sistema xa funciona correctamente.
x-2y=-6,6x+8y=2
Converte as ecuacións a forma estándar e logo usa matrices para resolver o sistema de ecuacións.
\left(\begin{matrix}1&-2\\6&8\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-6\\2\end{matrix}\right)
Escribe as ecuacións en forma matricial.
inverse(\left(\begin{matrix}1&-2\\6&8\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}1&-2\\6&8\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&-2\\6&8\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-6\\2\end{matrix}\right)
Multiplica a ecuación pola matriz inversa de \left(\begin{matrix}1&-2\\6&8\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&-2\\6&8\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-6\\2\end{matrix}\right)
O produto dunha matriz e o seu inverso é a matriz de identidade.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&-2\\6&8\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-6\\2\end{matrix}\right)
Multiplica as matrices no lado esquerdo do signo igual.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{8}{8-\left(-2\times 6\right)}&-\frac{-2}{8-\left(-2\times 6\right)}\\-\frac{6}{8-\left(-2\times 6\right)}&\frac{1}{8-\left(-2\times 6\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}-6\\2\end{matrix}\right)
A matriz inversa da matriz 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) é \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), polo que a ecuación da matriz se pode escribir como un problema de multiplicación de matrices.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{2}{5}&\frac{1}{10}\\-\frac{3}{10}&\frac{1}{20}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}-6\\2\end{matrix}\right)
Fai o cálculo.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{2}{5}\left(-6\right)+\frac{1}{10}\times 2\\-\frac{3}{10}\left(-6\right)+\frac{1}{20}\times 2\end{matrix}\right)
Multiplica as matrices.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{11}{5}\\\frac{19}{10}\end{matrix}\right)
Fai o cálculo.
x=-\frac{11}{5},y=\frac{19}{10}
Extrae os elementos da matriz x e y.
x-2y=-6,6x+8y=2
Para resolver por eliminación, os coeficientes dunha das variables deben ser iguais en ambas ecuacións de xeito que a variable se anule cando unha ecuación se reste da outra.
6x+6\left(-2\right)y=6\left(-6\right),6x+8y=2
Para que x e 6x sexan iguais, multiplica todos os termos a cada lado da primeira ecuación por 6 e todos os termos a cada lado da segunda por 1.
6x-12y=-36,6x+8y=2
Simplifica.
6x-6x-12y-8y=-36-2
Resta 6x+8y=2 de 6x-12y=-36 mediante a resta de termos semellantes en ambos lados do signo igual.
-12y-8y=-36-2
Suma 6x a -6x. 6x e -6x anúlanse, polo que queda unha ecuación cunha única variable que se pode resolver.
-20y=-36-2
Suma -12y a -8y.
-20y=-38
Suma -36 a -2.
y=\frac{19}{10}
Divide ambos lados entre -20.
6x+8\times \frac{19}{10}=2
Substitúe y por \frac{19}{10} en 6x+8y=2. Dado que a ecuación resultante contén só unha variable, pódese despexar x directamente.
6x+\frac{76}{5}=2
Multiplica 8 por \frac{19}{10}.
6x=-\frac{66}{5}
Resta \frac{76}{5} en ambos lados da ecuación.
x=-\frac{11}{5}
Divide ambos lados entre 6.
x=-\frac{11}{5},y=\frac{19}{10}
O sistema xa funciona correctamente.