Saltar ao contido principal
Resolver u, v
Tick mark Image

Problemas similares da busca web

Compartir

u+v=10,3u-2v=5
Para resolver un par de ecuacións mediante substitución, resolve primeiro unha das variables nunha das ecuacións. Despois, substitúe o resultado desa variable na outra ecuación.
u+v=10
Escolle unha das ecuacións e despexa a u mediante o illamento de u no lado esquerdo do signo igual.
u=-v+10
Resta v en ambos lados da ecuación.
3\left(-v+10\right)-2v=5
Substitúe u por -v+10 na outra ecuación, 3u-2v=5.
-3v+30-2v=5
Multiplica 3 por -v+10.
-5v+30=5
Suma -3v a -2v.
-5v=-25
Resta 30 en ambos lados da ecuación.
v=5
Divide ambos lados entre -5.
u=-5+10
Substitúe v por 5 en u=-v+10. Dado que a ecuación resultante contén só unha variable, pódese despexar u directamente.
u=5
Suma 10 a -5.
u=5,v=5
O sistema xa funciona correctamente.
u+v=10,3u-2v=5
Converte as ecuacións a forma estándar e logo usa matrices para resolver o sistema de ecuacións.
\left(\begin{matrix}1&1\\3&-2\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}u\\v\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}10\\5\end{matrix}\right)
Escribe as ecuacións en forma matricial.
inverse(\left(\begin{matrix}1&1\\3&-2\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}1&1\\3&-2\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}u\\v\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&1\\3&-2\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}10\\5\end{matrix}\right)
Multiplica a ecuación pola matriz inversa de \left(\begin{matrix}1&1\\3&-2\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}u\\v\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&1\\3&-2\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}10\\5\end{matrix}\right)
O produto dunha matriz e o seu inverso é a matriz de identidade.
\left(\begin{matrix}u\\v\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}1&1\\3&-2\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}10\\5\end{matrix}\right)
Multiplica as matrices no lado esquerdo do signo igual.
\left(\begin{matrix}u\\v\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{2}{-2-3}&-\frac{1}{-2-3}\\-\frac{3}{-2-3}&\frac{1}{-2-3}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}10\\5\end{matrix}\right)
A matriz inversa da matriz 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) é \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), polo que a ecuación da matriz se pode escribir como un problema de multiplicación de matrices.
\left(\begin{matrix}u\\v\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{2}{5}&\frac{1}{5}\\\frac{3}{5}&-\frac{1}{5}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}10\\5\end{matrix}\right)
Fai o cálculo.
\left(\begin{matrix}u\\v\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{2}{5}\times 10+\frac{1}{5}\times 5\\\frac{3}{5}\times 10-\frac{1}{5}\times 5\end{matrix}\right)
Multiplica as matrices.
\left(\begin{matrix}u\\v\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}5\\5\end{matrix}\right)
Fai o cálculo.
u=5,v=5
Extrae os elementos da matriz u e v.
u+v=10,3u-2v=5
Para resolver por eliminación, os coeficientes dunha das variables deben ser iguais en ambas ecuacións de xeito que a variable se anule cando unha ecuación se reste da outra.
3u+3v=3\times 10,3u-2v=5
Para que u e 3u sexan iguais, multiplica todos os termos a cada lado da primeira ecuación por 3 e todos os termos a cada lado da segunda por 1.
3u+3v=30,3u-2v=5
Simplifica.
3u-3u+3v+2v=30-5
Resta 3u-2v=5 de 3u+3v=30 mediante a resta de termos semellantes en ambos lados do signo igual.
3v+2v=30-5
Suma 3u a -3u. 3u e -3u anúlanse, polo que queda unha ecuación cunha única variable que se pode resolver.
5v=30-5
Suma 3v a 2v.
5v=25
Suma 30 a -5.
v=5
Divide ambos lados entre 5.
3u-2\times 5=5
Substitúe v por 5 en 3u-2v=5. Dado que a ecuación resultante contén só unha variable, pódese despexar u directamente.
3u-10=5
Multiplica -2 por 5.
3u=15
Suma 10 en ambos lados da ecuación.
u=5
Divide ambos lados entre 3.
u=5,v=5
O sistema xa funciona correctamente.