\left\{ \begin{array} { l } { 2 ( x + y ) - 3 ( x - y ) = 4 } \\ { 5 ( x + y ) - 7 ( x - y ) = 2 } \end{array} \right.
Resolver x, y
x=-19
y=-3
Gráfico
Compartir
Copiado a portapapeis
2x+2y-3\left(x-y\right)=4
Ten en conta a primeira ecuación. Usa a propiedade distributiva para multiplicar 2 por x+y.
2x+2y-3x+3y=4
Usa a propiedade distributiva para multiplicar -3 por x-y.
-x+2y+3y=4
Combina 2x e -3x para obter -x.
-x+5y=4
Combina 2y e 3y para obter 5y.
5x+5y-7\left(x-y\right)=2
Ten en conta a segunda ecuación. Usa a propiedade distributiva para multiplicar 5 por x+y.
5x+5y-7x+7y=2
Usa a propiedade distributiva para multiplicar -7 por x-y.
-2x+5y+7y=2
Combina 5x e -7x para obter -2x.
-2x+12y=2
Combina 5y e 7y para obter 12y.
-x+5y=4,-2x+12y=2
Para resolver un par de ecuacións mediante substitución, resolve primeiro unha das variables nunha das ecuacións. Despois, substitúe o resultado desa variable na outra ecuación.
-x+5y=4
Escolle unha das ecuacións e despexa a x mediante o illamento de x no lado esquerdo do signo igual.
-x=-5y+4
Resta 5y en ambos lados da ecuación.
x=-\left(-5y+4\right)
Divide ambos lados entre -1.
x=5y-4
Multiplica -1 por -5y+4.
-2\left(5y-4\right)+12y=2
Substitúe x por 5y-4 na outra ecuación, -2x+12y=2.
-10y+8+12y=2
Multiplica -2 por 5y-4.
2y+8=2
Suma -10y a 12y.
2y=-6
Resta 8 en ambos lados da ecuación.
y=-3
Divide ambos lados entre 2.
x=5\left(-3\right)-4
Substitúe y por -3 en x=5y-4. Dado que a ecuación resultante contén só unha variable, pódese despexar x directamente.
x=-15-4
Multiplica 5 por -3.
x=-19
Suma -4 a -15.
x=-19,y=-3
O sistema xa funciona correctamente.
2x+2y-3\left(x-y\right)=4
Ten en conta a primeira ecuación. Usa a propiedade distributiva para multiplicar 2 por x+y.
2x+2y-3x+3y=4
Usa a propiedade distributiva para multiplicar -3 por x-y.
-x+2y+3y=4
Combina 2x e -3x para obter -x.
-x+5y=4
Combina 2y e 3y para obter 5y.
5x+5y-7\left(x-y\right)=2
Ten en conta a segunda ecuación. Usa a propiedade distributiva para multiplicar 5 por x+y.
5x+5y-7x+7y=2
Usa a propiedade distributiva para multiplicar -7 por x-y.
-2x+5y+7y=2
Combina 5x e -7x para obter -2x.
-2x+12y=2
Combina 5y e 7y para obter 12y.
-x+5y=4,-2x+12y=2
Converte as ecuacións a forma estándar e logo usa matrices para resolver o sistema de ecuacións.
\left(\begin{matrix}-1&5\\-2&12\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}4\\2\end{matrix}\right)
Escribe as ecuacións en forma matricial.
inverse(\left(\begin{matrix}-1&5\\-2&12\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-1&5\\-2&12\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}-1&5\\-2&12\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}4\\2\end{matrix}\right)
Multiplica a ecuación pola matriz inversa de \left(\begin{matrix}-1&5\\-2&12\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}-1&5\\-2&12\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}4\\2\end{matrix}\right)
O produto dunha matriz e o seu inverso é a matriz de identidade.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}-1&5\\-2&12\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}4\\2\end{matrix}\right)
Multiplica as matrices no lado esquerdo do signo igual.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{12}{-12-5\left(-2\right)}&-\frac{5}{-12-5\left(-2\right)}\\-\frac{-2}{-12-5\left(-2\right)}&-\frac{1}{-12-5\left(-2\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}4\\2\end{matrix}\right)
A matriz inversa da matriz 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) é \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), polo que a ecuación da matriz se pode escribir como un problema de multiplicación de matrices.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-6&\frac{5}{2}\\-1&\frac{1}{2}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}4\\2\end{matrix}\right)
Fai o cálculo.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-6\times 4+\frac{5}{2}\times 2\\-4+\frac{1}{2}\times 2\end{matrix}\right)
Multiplica as matrices.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-19\\-3\end{matrix}\right)
Fai o cálculo.
x=-19,y=-3
Extrae os elementos da matriz x e y.
2x+2y-3\left(x-y\right)=4
Ten en conta a primeira ecuación. Usa a propiedade distributiva para multiplicar 2 por x+y.
2x+2y-3x+3y=4
Usa a propiedade distributiva para multiplicar -3 por x-y.
-x+2y+3y=4
Combina 2x e -3x para obter -x.
-x+5y=4
Combina 2y e 3y para obter 5y.
5x+5y-7\left(x-y\right)=2
Ten en conta a segunda ecuación. Usa a propiedade distributiva para multiplicar 5 por x+y.
5x+5y-7x+7y=2
Usa a propiedade distributiva para multiplicar -7 por x-y.
-2x+5y+7y=2
Combina 5x e -7x para obter -2x.
-2x+12y=2
Combina 5y e 7y para obter 12y.
-x+5y=4,-2x+12y=2
Para resolver por eliminación, os coeficientes dunha das variables deben ser iguais en ambas ecuacións de xeito que a variable se anule cando unha ecuación se reste da outra.
-2\left(-1\right)x-2\times 5y=-2\times 4,-\left(-2\right)x-12y=-2
Para que -x e -2x sexan iguais, multiplica todos os termos a cada lado da primeira ecuación por -2 e todos os termos a cada lado da segunda por -1.
2x-10y=-8,2x-12y=-2
Simplifica.
2x-2x-10y+12y=-8+2
Resta 2x-12y=-2 de 2x-10y=-8 mediante a resta de termos semellantes en ambos lados do signo igual.
-10y+12y=-8+2
Suma 2x a -2x. 2x e -2x anúlanse, polo que queda unha ecuación cunha única variable que se pode resolver.
2y=-8+2
Suma -10y a 12y.
2y=-6
Suma -8 a 2.
y=-3
Divide ambos lados entre 2.
-2x+12\left(-3\right)=2
Substitúe y por -3 en -2x+12y=2. Dado que a ecuación resultante contén só unha variable, pódese despexar x directamente.
-2x-36=2
Multiplica 12 por -3.
-2x=38
Suma 36 en ambos lados da ecuación.
x=-19
Divide ambos lados entre -2.
x=-19,y=-3
O sistema xa funciona correctamente.
Exemplos
Ecuación cuadrática
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometría
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ecuación linear
y = 3x + 4
Aritmética
699 * 533
Matriz
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Ecuación simultánea
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferenciación
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integración
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Límites
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}