Hyppää pääsisältöön
Ratkaise muuttujan x suhteen
Tick mark Image
Kuvaaja

Samanlaisia ongelmia verkkohausta

Jakaa

1-3x^{2}=0
Jaa molemmat puolet luvulla 2. Nolla jaettuna millä tahansa muulla luvulla kuin nollalla on nolla.
-3x^{2}=-1
Vähennä 1 molemmilta puolilta. Nolla miinus mikä tahansa luku on luvun vastaluku.
x^{2}=\frac{-1}{-3}
Jaa molemmat puolet luvulla -3.
x^{2}=\frac{1}{3}
Murtolauseke \frac{-1}{-3} voidaan sieventää muotoon \frac{1}{3} poistamalla sekä osoittajan että nimittäjän negatiivinen etumerkki.
x=\frac{\sqrt{3}}{3} x=-\frac{\sqrt{3}}{3}
Ota neliöjuuri yhtälön molemmilta puolilta.
1-3x^{2}=0
Jaa molemmat puolet luvulla 2. Nolla jaettuna millä tahansa muulla luvulla kuin nollalla on nolla.
-3x^{2}+1=0
Tämän kaltaiset toisen asteen yhtälöt, joissa on x^{2}-termi, mutta ei x-termiä, voidaan silti ratkaista toisen asteen yhtälön ratkaisukaavalla \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}, kunhan ne on muutettu perusmuotoon ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{0±\sqrt{0^{2}-4\left(-3\right)}}{2\left(-3\right)}
Tämä yhtälö on perusmuodossa: ax^{2}+bx+c=0. Korvaa a luvulla -3, b luvulla 0 ja c luvulla 1 toisen asteen yhtälön ratkaisukaavassa \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{0±\sqrt{-4\left(-3\right)}}{2\left(-3\right)}
Korota 0 neliöön.
x=\frac{0±\sqrt{12}}{2\left(-3\right)}
Kerro -4 ja -3.
x=\frac{0±2\sqrt{3}}{2\left(-3\right)}
Ota luvun 12 neliöjuuri.
x=\frac{0±2\sqrt{3}}{-6}
Kerro 2 ja -3.
x=-\frac{\sqrt{3}}{3}
Ratkaise nyt yhtälö x=\frac{0±2\sqrt{3}}{-6}, kun ± on plusmerkkinen.
x=\frac{\sqrt{3}}{3}
Ratkaise nyt yhtälö x=\frac{0±2\sqrt{3}}{-6}, kun ± on miinusmerkkinen.
x=-\frac{\sqrt{3}}{3} x=\frac{\sqrt{3}}{3}
Yhtälö on nyt ratkaistu.