Hyppää pääsisältöön
Ratkaise muuttujan x suhteen
Tick mark Image
Kuvaaja

Samanlaisia ongelmia verkkohausta

Jakaa

x^{2}+2x-\frac{3}{2}=0
Kaikki tyypin ax^{2}+bx+c=0 yhtälöt voidaan ratkaista toisen asteen yhtälön ratkaisukaavalla: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Toisen asteen yhtälön ratkaisukaava antaa kaksi ratkaisua: yhden, kun ± on lisäys, ja toisen sen ollessa vähennys.
x=\frac{-2±\sqrt{2^{2}-4\left(-\frac{3}{2}\right)}}{2}
Tämä yhtälö on perusmuodossa: ax^{2}+bx+c=0. Korvaa a luvulla 1, b luvulla 2 ja c luvulla -\frac{3}{2} toisen asteen yhtälön ratkaisukaavassa \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-2±\sqrt{4-4\left(-\frac{3}{2}\right)}}{2}
Korota 2 neliöön.
x=\frac{-2±\sqrt{4+6}}{2}
Kerro -4 ja -\frac{3}{2}.
x=\frac{-2±\sqrt{10}}{2}
Lisää 4 lukuun 6.
x=\frac{\sqrt{10}-2}{2}
Ratkaise nyt yhtälö x=\frac{-2±\sqrt{10}}{2}, kun ± on plusmerkkinen. Lisää -2 lukuun \sqrt{10}.
x=\frac{\sqrt{10}}{2}-1
Jaa -2+\sqrt{10} luvulla 2.
x=\frac{-\sqrt{10}-2}{2}
Ratkaise nyt yhtälö x=\frac{-2±\sqrt{10}}{2}, kun ± on miinusmerkkinen. Vähennä \sqrt{10} luvusta -2.
x=-\frac{\sqrt{10}}{2}-1
Jaa -2-\sqrt{10} luvulla 2.
x=\frac{\sqrt{10}}{2}-1 x=-\frac{\sqrt{10}}{2}-1
Yhtälö on nyt ratkaistu.
x^{2}+2x-\frac{3}{2}=0
Tällaiset toisen asteen yhtälöt voidaan ratkaista neliöksi täydentämällä. Neliöksi täydentäminen vaatii, että yhtälö on muodossa x^{2}+bx=c.
x^{2}+2x-\frac{3}{2}-\left(-\frac{3}{2}\right)=-\left(-\frac{3}{2}\right)
Lisää \frac{3}{2} yhtälön kummallekin puolelle.
x^{2}+2x=-\left(-\frac{3}{2}\right)
Kun luku -\frac{3}{2} vähennetään itsestään, tulokseksi jää 0.
x^{2}+2x=\frac{3}{2}
Vähennä -\frac{3}{2} luvusta 0.
x^{2}+2x+1^{2}=\frac{3}{2}+1^{2}
Jaa 2 (x-termin kerroin) 2:lla, jolloin saadaan 1. Lisää sitten 1:n neliö yhtälön molemmille puolille. Tällöin yhtälön vasemmalle puolelle muodostuu täydellinen neliö.
x^{2}+2x+1=\frac{3}{2}+1
Korota 1 neliöön.
x^{2}+2x+1=\frac{5}{2}
Lisää \frac{3}{2} lukuun 1.
\left(x+1\right)^{2}=\frac{5}{2}
Jaa x^{2}+2x+1 tekijöihin. Yleisesti ottaen, kun x^{2}+bx+c on täydellinen neliö, se voidaan aina tekijöihin \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+1\right)^{2}}=\sqrt{\frac{5}{2}}
Ota neliöjuuri yhtälön molemmilta puolilta.
x+1=\frac{\sqrt{10}}{2} x+1=-\frac{\sqrt{10}}{2}
Sievennä.
x=\frac{\sqrt{10}}{2}-1 x=-\frac{\sqrt{10}}{2}-1
Vähennä 1 yhtälön molemmilta puolilta.