Eduki nagusira salto egin
Ebatzi: x
Tick mark Image
Grafikoa

Bilaketaren antzeko arazoak webgunean

Partekatu

3x^{2}-3x=x-1
Erabili banaketa-propietatea 3x eta x-1 biderkatzeko.
3x^{2}-3x-x=-1
Kendu x bi aldeetatik.
3x^{2}-4x=-1
-4x lortzeko, konbinatu -3x eta -x.
3x^{2}-4x+1=0
Gehitu 1 bi aldeetan.
x=\frac{-\left(-4\right)±\sqrt{\left(-4\right)^{2}-4\times 3}}{2\times 3}
Estandarra da ekuazioaren forma: ax^{2}+bx+c=0. Ordeztu 3 balioa a balioarekin, -4 balioa b balioarekin, eta 1 balioa c balioarekin formula koadratikoan (\frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}).
x=\frac{-\left(-4\right)±\sqrt{16-4\times 3}}{2\times 3}
Egin -4 ber bi.
x=\frac{-\left(-4\right)±\sqrt{16-12}}{2\times 3}
Egin -4 bider 3.
x=\frac{-\left(-4\right)±\sqrt{4}}{2\times 3}
Gehitu 16 eta -12.
x=\frac{-\left(-4\right)±2}{2\times 3}
Atera 4 balioaren erro karratua.
x=\frac{4±2}{2\times 3}
-4 zenbakiaren aurkakoa 4 da.
x=\frac{4±2}{6}
Egin 2 bider 3.
x=\frac{6}{6}
Orain, ebatzi x=\frac{4±2}{6} ekuazioa ± plus denean. Gehitu 4 eta 2.
x=1
Zatitu 6 balioa 6 balioarekin.
x=\frac{2}{6}
Orain, ebatzi x=\frac{4±2}{6} ekuazioa ± minus denean. Egin 2 ken 4.
x=\frac{1}{3}
Murriztu \frac{2}{6} zatikia gai txikienera, 2 bakanduta eta ezeztatuta.
x=1 x=\frac{1}{3}
Ebatzi da ekuazioa.
3x^{2}-3x=x-1
Erabili banaketa-propietatea 3x eta x-1 biderkatzeko.
3x^{2}-3x-x=-1
Kendu x bi aldeetatik.
3x^{2}-4x=-1
-4x lortzeko, konbinatu -3x eta -x.
\frac{3x^{2}-4x}{3}=-\frac{1}{3}
Zatitu ekuazioaren bi aldeak 3 balioarekin.
x^{2}-\frac{4}{3}x=-\frac{1}{3}
3 balioarekin zatituz gero, 3 balioarekiko biderketa desegiten da.
x^{2}-\frac{4}{3}x+\left(-\frac{2}{3}\right)^{2}=-\frac{1}{3}+\left(-\frac{2}{3}\right)^{2}
Zatitu -\frac{4}{3} (x gaiaren koefizientea) 2 balioarekin, eta -\frac{2}{3} lortuko duzu. Ondoren, gehitu -\frac{2}{3} balioaren karratua ekuazioaren bi aldeetan. Horrela, ekuazioaren ezkerreko zatia karratu perfektua izango da.
x^{2}-\frac{4}{3}x+\frac{4}{9}=-\frac{1}{3}+\frac{4}{9}
Egin -\frac{2}{3} ber bi, frakzioaren zenbakitzailea eta izendatzailea ber bi eginez.
x^{2}-\frac{4}{3}x+\frac{4}{9}=\frac{1}{9}
Gehitu -\frac{1}{3} eta \frac{4}{9} izendatzaile komun bat aurkituz eta zenbakitzaileak gehituz. Gero, ahal dela, sinplifikatu frakzioa, ahalik eta gai gutxien izan ditzan.
\left(x-\frac{2}{3}\right)^{2}=\frac{1}{9}
Atera x^{2}-\frac{4}{3}x+\frac{4}{9} balioaren biderkagaiak. Orokorrean, x^{2}+bx+c karratu perfektua bada, \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} gisa ateratzen dira biderkagaiak.
\sqrt{\left(x-\frac{2}{3}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{1}{9}}
Atera ekuazioaren bi aldeen erro karratua.
x-\frac{2}{3}=\frac{1}{3} x-\frac{2}{3}=-\frac{1}{3}
Sinplifikatu.
x=1 x=\frac{1}{3}
Gehitu \frac{2}{3} ekuazioaren bi aldeetan.