Eduki nagusira salto egin
Ebatzi: x, y
Tick mark Image
Grafikoa

Bilaketaren antzeko arazoak webgunean

Partekatu

4x+5y=-14,-9x-9y=9
Ekuazio pare bat ordezkapen bidez ebazteko, lehenengo, ebatzi aldagaietako baten ekuazioa. Gero, beste ekuazioan, ordeztu aldagai horren balioa ekuazioaren emaitzarekin.
4x+5y=-14
Aukeratu ekuazio bat eta ebatzi x. Horretarako, isolatu x berdin ikurraren ezkerraldean.
4x=-5y-14
Egin ken 5y ekuazioaren bi aldeetan.
x=\frac{1}{4}\left(-5y-14\right)
Zatitu ekuazioaren bi aldeak 4 balioarekin.
x=-\frac{5}{4}y-\frac{7}{2}
Egin \frac{1}{4} bider -5y-14.
-9\left(-\frac{5}{4}y-\frac{7}{2}\right)-9y=9
Ordeztu -\frac{5y}{4}-\frac{7}{2} balioa x balioarekin beste ekuazioan (-9x-9y=9).
\frac{45}{4}y+\frac{63}{2}-9y=9
Egin -9 bider -\frac{5y}{4}-\frac{7}{2}.
\frac{9}{4}y+\frac{63}{2}=9
Gehitu \frac{45y}{4} eta -9y.
\frac{9}{4}y=-\frac{45}{2}
Egin ken \frac{63}{2} ekuazioaren bi aldeetan.
y=-10
Zatitu ekuazioaren bi aldeak \frac{9}{4} balioarekin. Bi aldeak frakzioaren frakzio erreziprokoarekin biderkatzearen berdina da.
x=-\frac{5}{4}\left(-10\right)-\frac{7}{2}
Ordeztu -10 y balioarekin x=-\frac{5}{4}y-\frac{7}{2} ekuazioan. Emaitzak aldagai bakarra duenez, x ebatz dezakezu zuzenean.
x=\frac{25-7}{2}
Egin -\frac{5}{4} bider -10.
x=9
Gehitu -\frac{7}{2} eta \frac{25}{2} izendatzaile komun bat aurkituz eta zenbakitzaileak gehituz. Gero, ahal dela, sinplifikatu frakzioa, ahalik eta gai gutxien izan ditzan.
x=9,y=-10
Ebatzi da sistema.
4x+5y=-14,-9x-9y=9
Jarri ekuazioak ohiko eran eta erabili matrizeak ekuazio-sistema ebazteko.
\left(\begin{matrix}4&5\\-9&-9\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-14\\9\end{matrix}\right)
Idatzi ekuazioak matrize forman.
inverse(\left(\begin{matrix}4&5\\-9&-9\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}4&5\\-9&-9\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}4&5\\-9&-9\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-14\\9\end{matrix}\right)
Biderkatu ezkerretik \left(\begin{matrix}4&5\\-9&-9\end{matrix}\right) matrizearen alderantzizkoa ekuazioarekin.
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}4&5\\-9&-9\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-14\\9\end{matrix}\right)
Matrize baten biderkadura eta haren alderantzizkoa da identitate-matrizea.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}4&5\\-9&-9\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-14\\9\end{matrix}\right)
Biderkatu berdin ikurraren ezkerraldeko matrizeak.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{9}{4\left(-9\right)-5\left(-9\right)}&-\frac{5}{4\left(-9\right)-5\left(-9\right)}\\-\frac{-9}{4\left(-9\right)-5\left(-9\right)}&\frac{4}{4\left(-9\right)-5\left(-9\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}-14\\9\end{matrix}\right)
\left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) 2\times 2 matrizeari dagokionez, alderantzizko matrizea \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right) da; ondorioz, matrizearen ekuazioa matrizeak biderkatzeko problema gisa idatz daiteke.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-1&-\frac{5}{9}\\1&\frac{4}{9}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}-14\\9\end{matrix}\right)
Egin ariketa aritmetikoa.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\left(-14\right)-\frac{5}{9}\times 9\\-14+\frac{4}{9}\times 9\end{matrix}\right)
Biderkatu matrizeak.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}9\\-10\end{matrix}\right)
Egin ariketa aritmetikoa.
x=9,y=-10
Atera x eta y matrize-elementuak.
4x+5y=-14,-9x-9y=9
Ezabapen bidez ebazteko, aldagaietako baten koefizienteak berdinak izan behar dira bi ekuazioetan. Horrela, sinplifikatu egingo da aldagaia ekuazio bat bestetik ateratzen denean.
-9\times 4x-9\times 5y=-9\left(-14\right),4\left(-9\right)x+4\left(-9\right)y=4\times 9
4x eta -9x berdintzeko, biderkatu -9 balioarekin lehenengo ekuazioaren bi aldeetan dauden gaiak, eta biderkatu 4 balioarekin bigarren ekuazioaren bi aldeetan dauden gaiak.
-36x-45y=126,-36x-36y=36
Sinplifikatu.
-36x+36x-45y+36y=126-36
Egin -36x-36y=36 ken -36x-45y=126 berdin ikurraren bi aldeetako antzeko gaien arteko kenketa eginez.
-45y+36y=126-36
Gehitu -36x eta 36x. Sinplifikatu egiten dira -36x eta 36x. Beraz, ebatzi beharreko aldagai bakarra duen ekuazioa geratzen da.
-9y=126-36
Gehitu -45y eta 36y.
-9y=90
Gehitu 126 eta -36.
y=-10
Zatitu ekuazioaren bi aldeak -9 balioarekin.
-9x-9\left(-10\right)=9
Ordeztu -10 y balioarekin -9x-9y=9 ekuazioan. Emaitzak aldagai bakarra duenez, x ebatz dezakezu zuzenean.
-9x+90=9
Egin -9 bider -10.
-9x=-81
Egin ken 90 ekuazioaren bi aldeetan.
x=9
Zatitu ekuazioaren bi aldeak -9 balioarekin.
x=9,y=-10
Ebatzi da sistema.