Ebatzi: x, y
x=\frac{5}{6}\approx 0.833333333
y = \frac{13}{6} = 2\frac{1}{6} \approx 2.166666667
Grafikoa
Partekatu
Kopiatu portapapeletan
2x+2y=6,-5x+7y=11
Ekuazio pare bat ordezkapen bidez ebazteko, lehenengo, ebatzi aldagaietako baten ekuazioa. Gero, beste ekuazioan, ordeztu aldagai horren balioa ekuazioaren emaitzarekin.
2x+2y=6
Aukeratu ekuazio bat eta ebatzi x. Horretarako, isolatu x berdin ikurraren ezkerraldean.
2x=-2y+6
Egin ken 2y ekuazioaren bi aldeetan.
x=\frac{1}{2}\left(-2y+6\right)
Zatitu ekuazioaren bi aldeak 2 balioarekin.
x=-y+3
Egin \frac{1}{2} bider -2y+6.
-5\left(-y+3\right)+7y=11
Ordeztu -y+3 balioa x balioarekin beste ekuazioan (-5x+7y=11).
5y-15+7y=11
Egin -5 bider -y+3.
12y-15=11
Gehitu 5y eta 7y.
12y=26
Gehitu 15 ekuazioaren bi aldeetan.
y=\frac{13}{6}
Zatitu ekuazioaren bi aldeak 12 balioarekin.
x=-\frac{13}{6}+3
Ordeztu \frac{13}{6} y balioarekin x=-y+3 ekuazioan. Emaitzak aldagai bakarra duenez, x ebatz dezakezu zuzenean.
x=\frac{5}{6}
Gehitu 3 eta -\frac{13}{6}.
x=\frac{5}{6},y=\frac{13}{6}
Ebatzi da sistema.
2x+2y=6,-5x+7y=11
Jarri ekuazioak ohiko eran eta erabili matrizeak ekuazio-sistema ebazteko.
\left(\begin{matrix}2&2\\-5&7\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}6\\11\end{matrix}\right)
Idatzi ekuazioak matrize forman.
inverse(\left(\begin{matrix}2&2\\-5&7\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}2&2\\-5&7\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}2&2\\-5&7\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}6\\11\end{matrix}\right)
Biderkatu ezkerretik \left(\begin{matrix}2&2\\-5&7\end{matrix}\right) matrizearen alderantzizkoa ekuazioarekin.
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}2&2\\-5&7\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}6\\11\end{matrix}\right)
Matrize baten biderkadura eta haren alderantzizkoa da identitate-matrizea.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}2&2\\-5&7\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}6\\11\end{matrix}\right)
Biderkatu berdin ikurraren ezkerraldeko matrizeak.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{7}{2\times 7-2\left(-5\right)}&-\frac{2}{2\times 7-2\left(-5\right)}\\-\frac{-5}{2\times 7-2\left(-5\right)}&\frac{2}{2\times 7-2\left(-5\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}6\\11\end{matrix}\right)
\left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) 2\times 2 matrizeari dagokionez, alderantzizko matrizea \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right) da; ondorioz, matrizearen ekuazioa matrizeak biderkatzeko problema gisa idatz daiteke.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{7}{24}&-\frac{1}{12}\\\frac{5}{24}&\frac{1}{12}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}6\\11\end{matrix}\right)
Egin ariketa aritmetikoa.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{7}{24}\times 6-\frac{1}{12}\times 11\\\frac{5}{24}\times 6+\frac{1}{12}\times 11\end{matrix}\right)
Biderkatu matrizeak.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{5}{6}\\\frac{13}{6}\end{matrix}\right)
Egin ariketa aritmetikoa.
x=\frac{5}{6},y=\frac{13}{6}
Atera x eta y matrize-elementuak.
2x+2y=6,-5x+7y=11
Ezabapen bidez ebazteko, aldagaietako baten koefizienteak berdinak izan behar dira bi ekuazioetan. Horrela, sinplifikatu egingo da aldagaia ekuazio bat bestetik ateratzen denean.
-5\times 2x-5\times 2y=-5\times 6,2\left(-5\right)x+2\times 7y=2\times 11
2x eta -5x berdintzeko, biderkatu -5 balioarekin lehenengo ekuazioaren bi aldeetan dauden gaiak, eta biderkatu 2 balioarekin bigarren ekuazioaren bi aldeetan dauden gaiak.
-10x-10y=-30,-10x+14y=22
Sinplifikatu.
-10x+10x-10y-14y=-30-22
Egin -10x+14y=22 ken -10x-10y=-30 berdin ikurraren bi aldeetako antzeko gaien arteko kenketa eginez.
-10y-14y=-30-22
Gehitu -10x eta 10x. Sinplifikatu egiten dira -10x eta 10x. Beraz, ebatzi beharreko aldagai bakarra duen ekuazioa geratzen da.
-24y=-30-22
Gehitu -10y eta -14y.
-24y=-52
Gehitu -30 eta -22.
y=\frac{13}{6}
Zatitu ekuazioaren bi aldeak -24 balioarekin.
-5x+7\times \frac{13}{6}=11
Ordeztu \frac{13}{6} y balioarekin -5x+7y=11 ekuazioan. Emaitzak aldagai bakarra duenez, x ebatz dezakezu zuzenean.
-5x+\frac{91}{6}=11
Egin 7 bider \frac{13}{6}.
-5x=-\frac{25}{6}
Egin ken \frac{91}{6} ekuazioaren bi aldeetan.
x=\frac{5}{6}
Zatitu ekuazioaren bi aldeak -5 balioarekin.
x=\frac{5}{6},y=\frac{13}{6}
Ebatzi da sistema.
Adibideak
Ekuazio koadratikoa
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ekuazio lineala
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matrizea
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Aldibereko ekuazioa
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferentziazioa
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrazioa
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Mugak
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}