Eduki nagusira salto egin
Ebatzi: x, y
Tick mark Image
Grafikoa

Bilaketaren antzeko arazoak webgunean

Partekatu

\frac{1}{2}x+\frac{1}{3}y=1,\frac{1}{3}x+\frac{1}{2}y=1
Ekuazio pare bat ordezkapen bidez ebazteko, lehenengo, ebatzi aldagaietako baten ekuazioa. Gero, beste ekuazioan, ordeztu aldagai horren balioa ekuazioaren emaitzarekin.
\frac{1}{2}x+\frac{1}{3}y=1
Aukeratu ekuazio bat eta ebatzi x. Horretarako, isolatu x berdin ikurraren ezkerraldean.
\frac{1}{2}x=-\frac{1}{3}y+1
Egin ken \frac{y}{3} ekuazioaren bi aldeetan.
x=2\left(-\frac{1}{3}y+1\right)
Biderkatu ekuazioaren bi aldeak 2 balioarekin.
x=-\frac{2}{3}y+2
Egin 2 bider -\frac{y}{3}+1.
\frac{1}{3}\left(-\frac{2}{3}y+2\right)+\frac{1}{2}y=1
Ordeztu -\frac{2y}{3}+2 balioa x balioarekin beste ekuazioan (\frac{1}{3}x+\frac{1}{2}y=1).
-\frac{2}{9}y+\frac{2}{3}+\frac{1}{2}y=1
Egin \frac{1}{3} bider -\frac{2y}{3}+2.
\frac{5}{18}y+\frac{2}{3}=1
Gehitu -\frac{2y}{9} eta \frac{y}{2}.
\frac{5}{18}y=\frac{1}{3}
Egin ken \frac{2}{3} ekuazioaren bi aldeetan.
y=\frac{6}{5}
Zatitu ekuazioaren bi aldeak \frac{5}{18} balioarekin. Bi aldeak frakzioaren frakzio erreziprokoarekin biderkatzearen berdina da.
x=-\frac{2}{3}\times \frac{6}{5}+2
Ordeztu \frac{6}{5} y balioarekin x=-\frac{2}{3}y+2 ekuazioan. Emaitzak aldagai bakarra duenez, x ebatz dezakezu zuzenean.
x=-\frac{4}{5}+2
Egin -\frac{2}{3} bider \frac{6}{5}, zenbakitzailea zenbakitzailearekin eta izendatzailea eta izendatzailearekin biderkatuta. Gero, ahal dela, sinplifikatu zatikia, ahalik eta gai gutxien izan ditzan.
x=\frac{6}{5}
Gehitu 2 eta -\frac{4}{5}.
x=\frac{6}{5},y=\frac{6}{5}
Ebatzi da sistema.
\frac{1}{2}x+\frac{1}{3}y=1,\frac{1}{3}x+\frac{1}{2}y=1
Jarri ekuazioak ohiko eran eta erabili matrizeak ekuazio-sistema ebazteko.
\left(\begin{matrix}\frac{1}{2}&\frac{1}{3}\\\frac{1}{3}&\frac{1}{2}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}1\\1\end{matrix}\right)
Idatzi ekuazioak matrize forman.
inverse(\left(\begin{matrix}\frac{1}{2}&\frac{1}{3}\\\frac{1}{3}&\frac{1}{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}\frac{1}{2}&\frac{1}{3}\\\frac{1}{3}&\frac{1}{2}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}\frac{1}{2}&\frac{1}{3}\\\frac{1}{3}&\frac{1}{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}1\\1\end{matrix}\right)
Biderkatu ezkerretik \left(\begin{matrix}\frac{1}{2}&\frac{1}{3}\\\frac{1}{3}&\frac{1}{2}\end{matrix}\right) matrizearen alderantzizkoa ekuazioarekin.
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}\frac{1}{2}&\frac{1}{3}\\\frac{1}{3}&\frac{1}{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}1\\1\end{matrix}\right)
Matrize baten biderkadura eta haren alderantzizkoa da identitate-matrizea.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}\frac{1}{2}&\frac{1}{3}\\\frac{1}{3}&\frac{1}{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}1\\1\end{matrix}\right)
Biderkatu berdin ikurraren ezkerraldeko matrizeak.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{\frac{1}{2}}{\frac{1}{2}\times \frac{1}{2}-\frac{1}{3}\times \frac{1}{3}}&-\frac{\frac{1}{3}}{\frac{1}{2}\times \frac{1}{2}-\frac{1}{3}\times \frac{1}{3}}\\-\frac{\frac{1}{3}}{\frac{1}{2}\times \frac{1}{2}-\frac{1}{3}\times \frac{1}{3}}&\frac{\frac{1}{2}}{\frac{1}{2}\times \frac{1}{2}-\frac{1}{3}\times \frac{1}{3}}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}1\\1\end{matrix}\right)
\left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) 2\times 2 matrizeari dagokionez, alderantzizko matrizea \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right) da; ondorioz, matrizearen ekuazioa matrizeak biderkatzeko problema gisa idatz daiteke.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{18}{5}&-\frac{12}{5}\\-\frac{12}{5}&\frac{18}{5}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}1\\1\end{matrix}\right)
Egin ariketa aritmetikoa.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{18-12}{5}\\\frac{-12+18}{5}\end{matrix}\right)
Biderkatu matrizeak.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{6}{5}\\\frac{6}{5}\end{matrix}\right)
Egin ariketa aritmetikoa.
x=\frac{6}{5},y=\frac{6}{5}
Atera x eta y matrize-elementuak.
\frac{1}{2}x+\frac{1}{3}y=1,\frac{1}{3}x+\frac{1}{2}y=1
Ezabapen bidez ebazteko, aldagaietako baten koefizienteak berdinak izan behar dira bi ekuazioetan. Horrela, sinplifikatu egingo da aldagaia ekuazio bat bestetik ateratzen denean.
\frac{1}{3}\times \frac{1}{2}x+\frac{1}{3}\times \frac{1}{3}y=\frac{1}{3},\frac{1}{2}\times \frac{1}{3}x+\frac{1}{2}\times \frac{1}{2}y=\frac{1}{2}
\frac{x}{2} eta \frac{x}{3} berdintzeko, biderkatu \frac{1}{3} balioarekin lehenengo ekuazioaren bi aldeetan dauden gaiak, eta biderkatu \frac{1}{2} balioarekin bigarren ekuazioaren bi aldeetan dauden gaiak.
\frac{1}{6}x+\frac{1}{9}y=\frac{1}{3},\frac{1}{6}x+\frac{1}{4}y=\frac{1}{2}
Sinplifikatu.
\frac{1}{6}x-\frac{1}{6}x+\frac{1}{9}y-\frac{1}{4}y=\frac{1}{3}-\frac{1}{2}
Egin \frac{1}{6}x+\frac{1}{4}y=\frac{1}{2} ken \frac{1}{6}x+\frac{1}{9}y=\frac{1}{3} berdin ikurraren bi aldeetako antzeko gaien arteko kenketa eginez.
\frac{1}{9}y-\frac{1}{4}y=\frac{1}{3}-\frac{1}{2}
Gehitu \frac{x}{6} eta -\frac{x}{6}. Sinplifikatu egiten dira \frac{x}{6} eta -\frac{x}{6}. Beraz, ebatzi beharreko aldagai bakarra duen ekuazioa geratzen da.
-\frac{5}{36}y=\frac{1}{3}-\frac{1}{2}
Gehitu \frac{y}{9} eta -\frac{y}{4}.
-\frac{5}{36}y=-\frac{1}{6}
Gehitu \frac{1}{3} eta -\frac{1}{2} izendatzaile komun bat aurkituz eta zenbakitzaileak gehituz. Gero, ahal dela, sinplifikatu frakzioa, ahalik eta gai gutxien izan ditzan.
y=\frac{6}{5}
Zatitu ekuazioaren bi aldeak -\frac{5}{36} balioarekin. Bi aldeak frakzioaren frakzio erreziprokoarekin biderkatzearen berdina da.
\frac{1}{3}x+\frac{1}{2}\times \frac{6}{5}=1
Ordeztu \frac{6}{5} y balioarekin \frac{1}{3}x+\frac{1}{2}y=1 ekuazioan. Emaitzak aldagai bakarra duenez, x ebatz dezakezu zuzenean.
\frac{1}{3}x+\frac{3}{5}=1
Egin \frac{1}{2} bider \frac{6}{5}, zenbakitzailea zenbakitzailearekin eta izendatzailea eta izendatzailearekin biderkatuta. Gero, ahal dela, sinplifikatu zatikia, ahalik eta gai gutxien izan ditzan.
\frac{1}{3}x=\frac{2}{5}
Egin ken \frac{3}{5} ekuazioaren bi aldeetan.
x=\frac{6}{5}
Biderkatu ekuazioaren bi aldeak 3 balioarekin.
x=\frac{6}{5},y=\frac{6}{5}
Ebatzi da sistema.