\left\{ \begin{array} { l } { 2 x + 3 y = 6 } \\ { 3 x + 6 y = 9 } \end{array} \right.
Ebatzi: x, y
x=3
y=0
Grafikoa
Partekatu
Kopiatu portapapeletan
2x+3y=6,3x+6y=9
Ekuazio pare bat ordezkapen bidez ebazteko, lehenengo, ebatzi aldagaietako baten ekuazioa. Gero, beste ekuazioan, ordeztu aldagai horren balioa ekuazioaren emaitzarekin.
2x+3y=6
Aukeratu ekuazio bat eta ebatzi x. Horretarako, isolatu x berdin ikurraren ezkerraldean.
2x=-3y+6
Egin ken 3y ekuazioaren bi aldeetan.
x=\frac{1}{2}\left(-3y+6\right)
Zatitu ekuazioaren bi aldeak 2 balioarekin.
x=-\frac{3}{2}y+3
Egin \frac{1}{2} bider -3y+6.
3\left(-\frac{3}{2}y+3\right)+6y=9
Ordeztu -\frac{3y}{2}+3 balioa x balioarekin beste ekuazioan (3x+6y=9).
-\frac{9}{2}y+9+6y=9
Egin 3 bider -\frac{3y}{2}+3.
\frac{3}{2}y+9=9
Gehitu -\frac{9y}{2} eta 6y.
\frac{3}{2}y=0
Egin ken 9 ekuazioaren bi aldeetan.
y=0
Zatitu ekuazioaren bi aldeak \frac{3}{2} balioarekin. Bi aldeak frakzioaren frakzio erreziprokoarekin biderkatzearen berdina da.
x=3
Ordeztu 0 y balioarekin x=-\frac{3}{2}y+3 ekuazioan. Emaitzak aldagai bakarra duenez, x ebatz dezakezu zuzenean.
x=3,y=0
Ebatzi da sistema.
2x+3y=6,3x+6y=9
Jarri ekuazioak ohiko eran eta erabili matrizeak ekuazio-sistema ebazteko.
\left(\begin{matrix}2&3\\3&6\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}6\\9\end{matrix}\right)
Idatzi ekuazioak matrize forman.
inverse(\left(\begin{matrix}2&3\\3&6\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}2&3\\3&6\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}2&3\\3&6\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}6\\9\end{matrix}\right)
Biderkatu ezkerretik \left(\begin{matrix}2&3\\3&6\end{matrix}\right) matrizearen alderantzizkoa ekuazioarekin.
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}2&3\\3&6\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}6\\9\end{matrix}\right)
Matrize baten biderkadura eta haren alderantzizkoa da identitate-matrizea.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}2&3\\3&6\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}6\\9\end{matrix}\right)
Biderkatu berdin ikurraren ezkerraldeko matrizeak.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{6}{2\times 6-3\times 3}&-\frac{3}{2\times 6-3\times 3}\\-\frac{3}{2\times 6-3\times 3}&\frac{2}{2\times 6-3\times 3}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}6\\9\end{matrix}\right)
\left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) 2\times 2 matrizeari dagokionez, alderantzizko matrizea \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right) da; ondorioz, matrizearen ekuazioa matrizeak biderkatzeko problema gisa idatz daiteke.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}2&-1\\-1&\frac{2}{3}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}6\\9\end{matrix}\right)
Egin ariketa aritmetikoa.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}2\times 6-9\\-6+\frac{2}{3}\times 9\end{matrix}\right)
Biderkatu matrizeak.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}3\\0\end{matrix}\right)
Egin ariketa aritmetikoa.
x=3,y=0
Atera x eta y matrize-elementuak.
2x+3y=6,3x+6y=9
Ezabapen bidez ebazteko, aldagaietako baten koefizienteak berdinak izan behar dira bi ekuazioetan. Horrela, sinplifikatu egingo da aldagaia ekuazio bat bestetik ateratzen denean.
3\times 2x+3\times 3y=3\times 6,2\times 3x+2\times 6y=2\times 9
2x eta 3x berdintzeko, biderkatu 3 balioarekin lehenengo ekuazioaren bi aldeetan dauden gaiak, eta biderkatu 2 balioarekin bigarren ekuazioaren bi aldeetan dauden gaiak.
6x+9y=18,6x+12y=18
Sinplifikatu.
6x-6x+9y-12y=18-18
Egin 6x+12y=18 ken 6x+9y=18 berdin ikurraren bi aldeetako antzeko gaien arteko kenketa eginez.
9y-12y=18-18
Gehitu 6x eta -6x. Sinplifikatu egiten dira 6x eta -6x. Beraz, ebatzi beharreko aldagai bakarra duen ekuazioa geratzen da.
-3y=18-18
Gehitu 9y eta -12y.
-3y=0
Gehitu 18 eta -18.
y=0
Zatitu ekuazioaren bi aldeak -3 balioarekin.
3x=9
Ordeztu 0 y balioarekin 3x+6y=9 ekuazioan. Emaitzak aldagai bakarra duenez, x ebatz dezakezu zuzenean.
x=3
Zatitu ekuazioaren bi aldeak 3 balioarekin.
x=3,y=0
Ebatzi da sistema.
Adibideak
Ekuazio koadratikoa
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ekuazio lineala
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matrizea
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Aldibereko ekuazioa
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferentziazioa
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrazioa
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Mugak
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}