\left\{ \begin{array} { c } { \frac { 3 - 2 y } { 4 } - \frac { 1 } { 4 } = \frac { 1 - 2 x } { 6 } } \\ { \frac { 25 } { 8 } - 1 = \frac { x + 3 } { 2 } - \frac { 3 ( 1 + y ) } { 8 } } \end{array} \right.
Ebatzi: y, x
x=5
y=4
Grafikoa
Partekatu
Kopiatu portapapeletan
3\left(3-2y\right)-3=2\left(1-2x\right)
Probatu lehenengo ekuazioa sinplifikatuta. Biderkatu ekuazioaren bi aldeak 12 balioarekin (4,6 balioaren multiplo komunetan txikiena).
9-6y-3=2\left(1-2x\right)
Erabili banaketa-propietatea 3 eta 3-2y biderkatzeko.
6-6y=2\left(1-2x\right)
6 lortzeko, 9 balioari kendu 3.
6-6y=2-4x
Erabili banaketa-propietatea 2 eta 1-2x biderkatzeko.
6-6y+4x=2
Gehitu 4x bi aldeetan.
-6y+4x=2-6
Kendu 6 bi aldeetatik.
-6y+4x=-4
-4 lortzeko, 2 balioari kendu 6.
25-8=4\left(x+3\right)-3\left(1+y\right)
Probatu bigarren ekuazioa sinplifikatuta. Biderkatu ekuazioaren bi aldeak 8 balioarekin (8,2 balioaren multiplo komunetan txikiena).
17=4\left(x+3\right)-3\left(1+y\right)
17 lortzeko, 25 balioari kendu 8.
17=4x+12-3\left(1+y\right)
Erabili banaketa-propietatea 4 eta x+3 biderkatzeko.
17=4x+12-3-3y
Erabili banaketa-propietatea -3 eta 1+y biderkatzeko.
17=4x+9-3y
9 lortzeko, 12 balioari kendu 3.
4x+9-3y=17
Trukatu aldeak, aldagaiak ezkerraldean egon daitezen.
4x-3y=17-9
Kendu 9 bi aldeetatik.
4x-3y=8
8 lortzeko, 17 balioari kendu 9.
-6y+4x=-4,-3y+4x=8
Ekuazio pare bat ordezkapen bidez ebazteko, lehenengo, ebatzi aldagaietako baten ekuazioa. Gero, beste ekuazioan, ordeztu aldagai horren balioa ekuazioaren emaitzarekin.
-6y+4x=-4
Aukeratu ekuazio bat eta ebatzi y. Horretarako, isolatu y berdin ikurraren ezkerraldean.
-6y=-4x-4
Egin ken 4x ekuazioaren bi aldeetan.
y=-\frac{1}{6}\left(-4x-4\right)
Zatitu ekuazioaren bi aldeak -6 balioarekin.
y=\frac{2}{3}x+\frac{2}{3}
Egin -\frac{1}{6} bider -4x-4.
-3\left(\frac{2}{3}x+\frac{2}{3}\right)+4x=8
Ordeztu \frac{2+2x}{3} balioa y balioarekin beste ekuazioan (-3y+4x=8).
-2x-2+4x=8
Egin -3 bider \frac{2+2x}{3}.
2x-2=8
Gehitu -2x eta 4x.
2x=10
Gehitu 2 ekuazioaren bi aldeetan.
x=5
Zatitu ekuazioaren bi aldeak 2 balioarekin.
y=\frac{2}{3}\times 5+\frac{2}{3}
Ordeztu 5 x balioarekin y=\frac{2}{3}x+\frac{2}{3} ekuazioan. Emaitzak aldagai bakarra duenez, y ebatz dezakezu zuzenean.
y=\frac{10+2}{3}
Egin \frac{2}{3} bider 5.
y=4
Gehitu \frac{2}{3} eta \frac{10}{3} izendatzaile komun bat aurkituz eta zenbakitzaileak gehituz. Gero, ahal dela, sinplifikatu frakzioa, ahalik eta gai gutxien izan ditzan.
y=4,x=5
Ebatzi da sistema.
3\left(3-2y\right)-3=2\left(1-2x\right)
Probatu lehenengo ekuazioa sinplifikatuta. Biderkatu ekuazioaren bi aldeak 12 balioarekin (4,6 balioaren multiplo komunetan txikiena).
9-6y-3=2\left(1-2x\right)
Erabili banaketa-propietatea 3 eta 3-2y biderkatzeko.
6-6y=2\left(1-2x\right)
6 lortzeko, 9 balioari kendu 3.
6-6y=2-4x
Erabili banaketa-propietatea 2 eta 1-2x biderkatzeko.
6-6y+4x=2
Gehitu 4x bi aldeetan.
-6y+4x=2-6
Kendu 6 bi aldeetatik.
-6y+4x=-4
-4 lortzeko, 2 balioari kendu 6.
25-8=4\left(x+3\right)-3\left(1+y\right)
Probatu bigarren ekuazioa sinplifikatuta. Biderkatu ekuazioaren bi aldeak 8 balioarekin (8,2 balioaren multiplo komunetan txikiena).
17=4\left(x+3\right)-3\left(1+y\right)
17 lortzeko, 25 balioari kendu 8.
17=4x+12-3\left(1+y\right)
Erabili banaketa-propietatea 4 eta x+3 biderkatzeko.
17=4x+12-3-3y
Erabili banaketa-propietatea -3 eta 1+y biderkatzeko.
17=4x+9-3y
9 lortzeko, 12 balioari kendu 3.
4x+9-3y=17
Trukatu aldeak, aldagaiak ezkerraldean egon daitezen.
4x-3y=17-9
Kendu 9 bi aldeetatik.
4x-3y=8
8 lortzeko, 17 balioari kendu 9.
-6y+4x=-4,-3y+4x=8
Jarri ekuazioak ohiko eran eta erabili matrizeak ekuazio-sistema ebazteko.
\left(\begin{matrix}-6&4\\-3&4\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-4\\8\end{matrix}\right)
Idatzi ekuazioak matrize forman.
inverse(\left(\begin{matrix}-6&4\\-3&4\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-6&4\\-3&4\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}-6&4\\-3&4\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-4\\8\end{matrix}\right)
Biderkatu ezkerretik \left(\begin{matrix}-6&4\\-3&4\end{matrix}\right) matrizearen alderantzizkoa ekuazioarekin.
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}-6&4\\-3&4\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-4\\8\end{matrix}\right)
Matrize baten biderkadura eta haren alderantzizkoa da identitate-matrizea.
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}-6&4\\-3&4\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-4\\8\end{matrix}\right)
Biderkatu berdin ikurraren ezkerraldeko matrizeak.
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{4}{-6\times 4-4\left(-3\right)}&-\frac{4}{-6\times 4-4\left(-3\right)}\\-\frac{-3}{-6\times 4-4\left(-3\right)}&-\frac{6}{-6\times 4-4\left(-3\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}-4\\8\end{matrix}\right)
\left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) 2\times 2 matrizeari dagokionez, alderantzizko matrizea \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right) da; ondorioz, matrizearen ekuazioa matrizeak biderkatzeko problema gisa idatz daiteke.
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{1}{3}&\frac{1}{3}\\-\frac{1}{4}&\frac{1}{2}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}-4\\8\end{matrix}\right)
Egin ariketa aritmetikoa.
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{1}{3}\left(-4\right)+\frac{1}{3}\times 8\\-\frac{1}{4}\left(-4\right)+\frac{1}{2}\times 8\end{matrix}\right)
Biderkatu matrizeak.
\left(\begin{matrix}y\\x\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}4\\5\end{matrix}\right)
Egin ariketa aritmetikoa.
y=4,x=5
Atera y eta x matrize-elementuak.
3\left(3-2y\right)-3=2\left(1-2x\right)
Probatu lehenengo ekuazioa sinplifikatuta. Biderkatu ekuazioaren bi aldeak 12 balioarekin (4,6 balioaren multiplo komunetan txikiena).
9-6y-3=2\left(1-2x\right)
Erabili banaketa-propietatea 3 eta 3-2y biderkatzeko.
6-6y=2\left(1-2x\right)
6 lortzeko, 9 balioari kendu 3.
6-6y=2-4x
Erabili banaketa-propietatea 2 eta 1-2x biderkatzeko.
6-6y+4x=2
Gehitu 4x bi aldeetan.
-6y+4x=2-6
Kendu 6 bi aldeetatik.
-6y+4x=-4
-4 lortzeko, 2 balioari kendu 6.
25-8=4\left(x+3\right)-3\left(1+y\right)
Probatu bigarren ekuazioa sinplifikatuta. Biderkatu ekuazioaren bi aldeak 8 balioarekin (8,2 balioaren multiplo komunetan txikiena).
17=4\left(x+3\right)-3\left(1+y\right)
17 lortzeko, 25 balioari kendu 8.
17=4x+12-3\left(1+y\right)
Erabili banaketa-propietatea 4 eta x+3 biderkatzeko.
17=4x+12-3-3y
Erabili banaketa-propietatea -3 eta 1+y biderkatzeko.
17=4x+9-3y
9 lortzeko, 12 balioari kendu 3.
4x+9-3y=17
Trukatu aldeak, aldagaiak ezkerraldean egon daitezen.
4x-3y=17-9
Kendu 9 bi aldeetatik.
4x-3y=8
8 lortzeko, 17 balioari kendu 9.
-6y+4x=-4,-3y+4x=8
Ezabapen bidez ebazteko, aldagaietako baten koefizienteak berdinak izan behar dira bi ekuazioetan. Horrela, sinplifikatu egingo da aldagaia ekuazio bat bestetik ateratzen denean.
-6y+3y+4x-4x=-4-8
Egin -3y+4x=8 ken -6y+4x=-4 berdin ikurraren bi aldeetako antzeko gaien arteko kenketa eginez.
-6y+3y=-4-8
Gehitu 4x eta -4x. Sinplifikatu egiten dira 4x eta -4x. Beraz, ebatzi beharreko aldagai bakarra duen ekuazioa geratzen da.
-3y=-4-8
Gehitu -6y eta 3y.
-3y=-12
Gehitu -4 eta -8.
y=4
Zatitu ekuazioaren bi aldeak -3 balioarekin.
-3\times 4+4x=8
Ordeztu 4 y balioarekin -3y+4x=8 ekuazioan. Emaitzak aldagai bakarra duenez, x ebatz dezakezu zuzenean.
-12+4x=8
Egin -3 bider 4.
4x=20
Gehitu 12 ekuazioaren bi aldeetan.
x=5
Zatitu ekuazioaren bi aldeak 4 balioarekin.
y=4,x=5
Ebatzi da sistema.
Adibideak
Ekuazio koadratikoa
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ekuazio lineala
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matrizea
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Aldibereko ekuazioa
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferentziazioa
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrazioa
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Mugak
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}