Ebatzi: x
x\neq 0
y\neq 0
Ebatzi: y
y\neq 0
x\neq 0
Grafikoa
Azterketa
Algebra
\frac { 8 } { x } - \frac { 3 x + 8 y } { x y } = \frac { 8 y - ( 3 x + 8 y ) } { x y } =
Partekatu
Kopiatu portapapeletan
y\times 8-\left(3x+8y\right)=8y-\left(3x+8y\right)
x aldagaia eta 0 ezin dira izan berdinak, zerorekin zatitzea ez dagoelako definituta. Biderkatu ekuazioaren bi aldeak xy balioarekin (x,xy balioaren multiplo komunetan txikiena).
y\times 8-3x-8y=8y-\left(3x+8y\right)
3x+8y funtzioaren aurkakoa aurkitzeko, bilatu gai bakoitzaren aurkakoa.
-3x=8y-\left(3x+8y\right)
0 lortzeko, konbinatu y\times 8 eta -8y.
-3x=8y-3x-8y
3x+8y funtzioaren aurkakoa aurkitzeko, bilatu gai bakoitzaren aurkakoa.
-3x=-3x
0 lortzeko, konbinatu 8y eta -8y.
-3x+3x=0
Gehitu 3x bi aldeetan.
0=0
0 lortzeko, konbinatu -3x eta 3x.
\text{true}
Konparatu0 eta 0.
x\in \mathrm{R}
Hori beti egia da x guztien kasuan.
x\in \mathrm{R}\setminus 0
x aldagaia eta 0 ezin dira izan berdinak.
y\times 8-\left(3x+8y\right)=8y-\left(3x+8y\right)
y aldagaia eta 0 ezin dira izan berdinak, zerorekin zatitzea ez dagoelako definituta. Biderkatu ekuazioaren bi aldeak xy balioarekin (x,xy balioaren multiplo komunetan txikiena).
y\times 8-3x-8y=8y-\left(3x+8y\right)
3x+8y funtzioaren aurkakoa aurkitzeko, bilatu gai bakoitzaren aurkakoa.
-3x=8y-\left(3x+8y\right)
0 lortzeko, konbinatu y\times 8 eta -8y.
-3x=8y-3x-8y
3x+8y funtzioaren aurkakoa aurkitzeko, bilatu gai bakoitzaren aurkakoa.
-3x=-3x
0 lortzeko, konbinatu 8y eta -8y.
x=x
Sinplifikatu -3 bi aldeetan.
\text{true}
Berrantolatu gaiak.
y\in \mathrm{R}
Hori beti egia da y guztien kasuan.
y\in \mathrm{R}\setminus 0
y aldagaia eta 0 ezin dira izan berdinak.
Adibideak
Ekuazio koadratikoa
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ekuazio lineala
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matrizea
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Aldibereko ekuazioa
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferentziazioa
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrazioa
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Mugak
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}