Λύση ως προς x
x=\frac{\sqrt{17}+7}{16}\approx 0,695194102
x=\frac{7-\sqrt{17}}{16}\approx 0,179805898
Γράφημα
Κοινοποίηση
Αντιγράφηκε στο πρόχειρο
8x^{2}-7x+1=0
Όλες οι εξισώσεις της μορφής ax^{2}+bx+c=0 μπορούν να λυθούν με χρήση του τετραγωνικού τύπου: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Ο τετραγωνικός τύπος παρέχει δύο λύσεις, μία όταν το ± είναι συν και μία όταν είναι πλην.
x=\frac{-\left(-7\right)±\sqrt{\left(-7\right)^{2}-4\times 8}}{2\times 8}
Αυτή η εξίσωση είναι στην τυπική μορφή: ax^{2}+bx+c=0. Αντικαταστήστε το a με 8, το b με -7 και το c με 1 στον τετραγωνικό τύπο, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-7\right)±\sqrt{49-4\times 8}}{2\times 8}
Υψώστε το -7 στο τετράγωνο.
x=\frac{-\left(-7\right)±\sqrt{49-32}}{2\times 8}
Πολλαπλασιάστε το -4 επί 8.
x=\frac{-\left(-7\right)±\sqrt{17}}{2\times 8}
Προσθέστε το 49 και το -32.
x=\frac{7±\sqrt{17}}{2\times 8}
Το αντίθετο ενός αριθμού -7 είναι 7.
x=\frac{7±\sqrt{17}}{16}
Πολλαπλασιάστε το 2 επί 8.
x=\frac{\sqrt{17}+7}{16}
Λύστε τώρα την εξίσωση x=\frac{7±\sqrt{17}}{16} όταν το ± είναι συν. Προσθέστε το 7 και το \sqrt{17}.
x=\frac{7-\sqrt{17}}{16}
Λύστε τώρα την εξίσωση x=\frac{7±\sqrt{17}}{16} όταν το ± είναι μείον. Αφαιρέστε \sqrt{17} από 7.
x=\frac{\sqrt{17}+7}{16} x=\frac{7-\sqrt{17}}{16}
Η εξίσωση έχει πλέον λυθεί.
8x^{2}-7x+1=0
Οι δευτεροβάθμιες εξισώσεις όπως αυτή είναι δυνατό να λυθούν συμπληρώνοντας το τετράγωνο. Για να συμπληρώσετε το τετράγωνο, η εξίσωση πρώτα πρέπει να είναι στη μορφή x^{2}+bx=c.
8x^{2}-7x+1-1=-1
Αφαιρέστε 1 και από τις δύο πλευρές της εξίσωσης.
8x^{2}-7x=-1
Η αφαίρεση του 1 από τον εαυτό έχει ως αποτέλεσμα 0.
\frac{8x^{2}-7x}{8}=-\frac{1}{8}
Διαιρέστε και τις δύο πλευρές με 8.
x^{2}-\frac{7}{8}x=-\frac{1}{8}
Η διαίρεση με το 8 αναιρεί τον πολλαπλασιασμό με το 8.
x^{2}-\frac{7}{8}x+\left(-\frac{7}{16}\right)^{2}=-\frac{1}{8}+\left(-\frac{7}{16}\right)^{2}
Διαιρέστε το -\frac{7}{8}, τον συντελεστή του όρου x, με το 2 για να λάβετε -\frac{7}{16}. Στη συνέχεια, προσθέστε το τετράγωνο του -\frac{7}{16} και στις δύο πλευρές της εξίσωσης. Αυτό το βήμα διευκολύνει στο να κάνετε την αριστερή πλευρά της εξίσωσης ένα τέλειο τετράγωνο.
x^{2}-\frac{7}{8}x+\frac{49}{256}=-\frac{1}{8}+\frac{49}{256}
Υψώστε το -\frac{7}{16} στο τετράγωνο υψώνοντας στο τετράγωνο τον αριθμητή και τον παρονομαστή του κλάσματος.
x^{2}-\frac{7}{8}x+\frac{49}{256}=\frac{17}{256}
Προσθέστε το -\frac{1}{8} και το \frac{49}{256} βρίσκοντας έναν κοινό παρονομαστή και προσθέτοντας τους αριθμητές. Στη συνέχεια, απλοποιήστε το κλάσμα στους μικρότερους δυνατούς όρους, εάν αυτό είναι δυνατό.
\left(x-\frac{7}{16}\right)^{2}=\frac{17}{256}
Παραγον x^{2}-\frac{7}{8}x+\frac{49}{256}. Γενικά, όταν το x^{2}+bx+c είναι ένα τέλειο τετράγωνο, μπορεί πάντα να παραγοντοποηθεί ως \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{7}{16}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{17}{256}}
Λάβετε την τετραγωνική ρίζα και των δύο πλευρών της εξίσωσης.
x-\frac{7}{16}=\frac{\sqrt{17}}{16} x-\frac{7}{16}=-\frac{\sqrt{17}}{16}
Απλοποιήστε.
x=\frac{\sqrt{17}+7}{16} x=\frac{7-\sqrt{17}}{16}
Προσθέστε \frac{7}{16} και στις δύο πλευρές της εξίσωσης.
Παραδείγματα
Δευτεροβάθμια εξίσωση
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Τριγωνομετρία
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Γραμμική εξίσωση
y = 3x + 4
Αριθμητική
699 * 533
Πίνακας
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Σύστημα εξισώσεων
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Παραγώγιση
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Ολοκλήρωση
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Όρια
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}