Λύση ως προς x
x=\frac{13}{40}=0,325
x = -\frac{43}{40} = -1\frac{3}{40} = -1,075
Γράφημα
Κοινοποίηση
Αντιγράφηκε στο πρόχειρο
2x+\frac{3}{4}=\frac{7}{5} 2x+\frac{3}{4}=-\frac{7}{5}
Λάβετε την τετραγωνική ρίζα και των δύο πλευρών της εξίσωσης.
2x+\frac{3}{4}-\frac{3}{4}=\frac{7}{5}-\frac{3}{4} 2x+\frac{3}{4}-\frac{3}{4}=-\frac{7}{5}-\frac{3}{4}
Αφαιρέστε \frac{3}{4} και από τις δύο πλευρές της εξίσωσης.
2x=\frac{7}{5}-\frac{3}{4} 2x=-\frac{7}{5}-\frac{3}{4}
Η αφαίρεση του \frac{3}{4} από τον εαυτό έχει ως αποτέλεσμα 0.
2x=\frac{13}{20}
Αφαιρέστε \frac{7}{5} από \frac{3}{4} βρίσκοντας έναν κοινό παρονομαστή και αφαιρώντας τους αριθμητές. Στη συνέχεια, απλοποιήστε το κλάσμα στους μικρότερους δυνατούς όρους, εάν αυτό είναι δυνατό.
2x=-\frac{43}{20}
Αφαιρέστε -\frac{7}{5} από \frac{3}{4} βρίσκοντας έναν κοινό παρονομαστή και αφαιρώντας τους αριθμητές. Στη συνέχεια, απλοποιήστε το κλάσμα στους μικρότερους δυνατούς όρους, εάν αυτό είναι δυνατό.
\frac{2x}{2}=\frac{\frac{13}{20}}{2} \frac{2x}{2}=-\frac{\frac{43}{20}}{2}
Διαιρέστε και τις δύο πλευρές με 2.
x=\frac{\frac{13}{20}}{2} x=-\frac{\frac{43}{20}}{2}
Η διαίρεση με το 2 αναιρεί τον πολλαπλασιασμό με το 2.
x=\frac{13}{40}
Διαιρέστε το \frac{13}{20} με το 2.
x=-\frac{43}{40}
Διαιρέστε το -\frac{43}{20} με το 2.
x=\frac{13}{40} x=-\frac{43}{40}
Η εξίσωση έχει πλέον λυθεί.
Παραδείγματα
Δευτεροβάθμια εξίσωση
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Τριγωνομετρία
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Γραμμική εξίσωση
y = 3x + 4
Αριθμητική
699 * 533
Πίνακας
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Σύστημα εξισώσεων
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Παραγώγιση
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Ολοκλήρωση
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Όρια
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}