Λύση ως προς x
x\neq 0
y\neq 0
Λύση ως προς y
y\neq 0
x\neq 0
Γράφημα
Κοινοποίηση
Αντιγράφηκε στο πρόχειρο
y\times 8-\left(3x+8y\right)=8y-\left(3x+8y\right)
Η μεταβλητή x δεν μπορεί να είναι ίση με 0 επειδή δεν μπορεί να οριστεί η διαίρεση με το μηδέν. Πολλαπλασιάστε και τις δύο πλευρές της εξίσωσης με το xy, δηλαδή τον ελάχιστο κοινό πολλαπλάσιο των x,xy.
y\times 8-3x-8y=8y-\left(3x+8y\right)
Για να βρείτε τον αντίθετο του 3x+8y, βρείτε τον αντίθετο κάθε όρου.
-3x=8y-\left(3x+8y\right)
Συνδυάστε το y\times 8 και το -8y για να λάβετε 0.
-3x=8y-3x-8y
Για να βρείτε τον αντίθετο του 3x+8y, βρείτε τον αντίθετο κάθε όρου.
-3x=-3x
Συνδυάστε το 8y και το -8y για να λάβετε 0.
-3x+3x=0
Προσθήκη 3x και στις δύο πλευρές.
0=0
Συνδυάστε το -3x και το 3x για να λάβετε 0.
\text{true}
Σύγκριση με:0 και 0.
x\in \mathrm{R}
Αυτό είναι αληθές για οποιοδήποτε x.
x\in \mathrm{R}\setminus 0
Η μεταβλητή x δεν μπορεί να είναι ίση με 0.
y\times 8-\left(3x+8y\right)=8y-\left(3x+8y\right)
Η μεταβλητή y δεν μπορεί να είναι ίση με 0 επειδή δεν μπορεί να οριστεί η διαίρεση με το μηδέν. Πολλαπλασιάστε και τις δύο πλευρές της εξίσωσης με το xy, δηλαδή τον ελάχιστο κοινό πολλαπλάσιο των x,xy.
y\times 8-3x-8y=8y-\left(3x+8y\right)
Για να βρείτε τον αντίθετο του 3x+8y, βρείτε τον αντίθετο κάθε όρου.
-3x=8y-\left(3x+8y\right)
Συνδυάστε το y\times 8 και το -8y για να λάβετε 0.
-3x=8y-3x-8y
Για να βρείτε τον αντίθετο του 3x+8y, βρείτε τον αντίθετο κάθε όρου.
-3x=-3x
Συνδυάστε το 8y και το -8y για να λάβετε 0.
x=x
Απαλείψτε το -3 και στις δύο πλευρές.
\text{true}
Αναδιατάξτε τους όρους.
y\in \mathrm{R}
Αυτό είναι αληθές για οποιοδήποτε y.
y\in \mathrm{R}\setminus 0
Η μεταβλητή y δεν μπορεί να είναι ίση με 0.
Παραδείγματα
Δευτεροβάθμια εξίσωση
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Τριγωνομετρία
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Γραμμική εξίσωση
y = 3x + 4
Αριθμητική
699 * 533
Πίνακας
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Σύστημα εξισώσεων
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Παραγώγιση
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Ολοκλήρωση
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Όρια
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}