Υπολογισμός
-\frac{36}{149}\approx -0,241610738
Παράγοντας
-\frac{36}{149} = -0,24161073825503357
Κοινοποίηση
Αντιγράφηκε στο πρόχειρο
\frac{-4}{12\times \frac{4}{3}+\frac{5}{12}\times \frac{4}{3}}
Διαιρέστε το 12 με το \frac{3}{4}, πολλαπλασιάζοντας το 12 με τον αντίστροφο του \frac{3}{4}.
\frac{-4}{\frac{12\times 4}{3}+\frac{5}{12}\times \frac{4}{3}}
Έκφραση του 12\times \frac{4}{3} ως ενιαίου κλάσματος.
\frac{-4}{\frac{48}{3}+\frac{5}{12}\times \frac{4}{3}}
Πολλαπλασιάστε 12 και 4 για να λάβετε 48.
\frac{-4}{16+\frac{5}{12}\times \frac{4}{3}}
Διαιρέστε το 48 με το 3 για να λάβετε 16.
\frac{-4}{16+\frac{5\times 4}{12\times 3}}
Πολλαπλασιάστε το \frac{5}{12} επί \frac{4}{3} πολλαπλασιάζοντας τον αριθμητή επί τον αριθμητή και τον παρονομαστή επί τον παρονομαστή.
\frac{-4}{16+\frac{20}{36}}
Κάντε τους πολλαπλασιασμούς στο κλάσμα \frac{5\times 4}{12\times 3}.
\frac{-4}{16+\frac{5}{9}}
Μειώστε το κλάσμα \frac{20}{36} σε χαμηλότερους όρους με την εξαγωγή και την ακύρωση του 4.
\frac{-4}{\frac{144}{9}+\frac{5}{9}}
Μετατροπή του αριθμού 16 στο κλάσμα \frac{144}{9}.
\frac{-4}{\frac{144+5}{9}}
Από τη στιγμή που οι αριθμοί \frac{144}{9} και \frac{5}{9} έχουν τον ίδιο παρονομαστή, μπορείτε να τους προσθέσετε προσθέτοντας τους αριθμητές τους.
\frac{-4}{\frac{149}{9}}
Προσθέστε 144 και 5 για να λάβετε 149.
-4\times \frac{9}{149}
Διαιρέστε το -4 με το \frac{149}{9}, πολλαπλασιάζοντας το -4 με τον αντίστροφο του \frac{149}{9}.
\frac{-4\times 9}{149}
Έκφραση του -4\times \frac{9}{149} ως ενιαίου κλάσματος.
\frac{-36}{149}
Πολλαπλασιάστε -4 και 9 για να λάβετε -36.
-\frac{36}{149}
Το κλάσμα \frac{-36}{149} μπορεί να γραφεί ξανά ως -\frac{36}{149}, αφαιρώντας το αρνητικό πρόσημο.
Παραδείγματα
Δευτεροβάθμια εξίσωση
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Τριγωνομετρία
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Γραμμική εξίσωση
y = 3x + 4
Αριθμητική
699 * 533
Πίνακας
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Σύστημα εξισώσεων
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Παραγώγιση
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Ολοκλήρωση
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Όρια
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}