Løs for x
x=3
x=-3
Graf
Aktie
Kopieret til udklipsholder
x^{2}-9=0
Multiplicer begge sider med 3.
\left(x-3\right)\left(x+3\right)=0
Overvej x^{2}-9. Omskriv x^{2}-9 som x^{2}-3^{2}. Forskellen mellem kvadraterne kan faktoriseres ved hjælp af reglen: a^{2}-b^{2}=\left(a-b\right)\left(a+b\right).
x=3 x=-3
Løs x-3=0 og x+3=0 for at finde Lignings løsninger.
\frac{1}{3}x^{2}=3
Tilføj 3 på begge sider. Ethvert tal plus nul giver tallet selv.
x^{2}=3\times 3
Multiplicer begge sider med 3, den reciprokke af \frac{1}{3}.
x^{2}=9
Multiplicer 3 og 3 for at få 9.
x=3 x=-3
Tag kvadratroden af begge sider i ligningen.
\frac{1}{3}x^{2}-3=0
Kvadratligninger som denne med et x^{2}-led, men uden x-led kan stadig løses ved hjælp af kvadratformlen \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}, når de sættes i standardformlen: ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{0±\sqrt{0^{2}-4\times \frac{1}{3}\left(-3\right)}}{2\times \frac{1}{3}}
Denne ligning er i standardform: ax^{2}+bx+c=0. Erstat \frac{1}{3} med a, 0 med b og -3 med c i den kvadratiske formel \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{0±\sqrt{-4\times \frac{1}{3}\left(-3\right)}}{2\times \frac{1}{3}}
Kvadrér 0.
x=\frac{0±\sqrt{-\frac{4}{3}\left(-3\right)}}{2\times \frac{1}{3}}
Multiplicer -4 gange \frac{1}{3}.
x=\frac{0±\sqrt{4}}{2\times \frac{1}{3}}
Multiplicer -\frac{4}{3} gange -3.
x=\frac{0±2}{2\times \frac{1}{3}}
Tag kvadratroden af 4.
x=\frac{0±2}{\frac{2}{3}}
Multiplicer 2 gange \frac{1}{3}.
x=3
Nu skal du løse ligningen, x=\frac{0±2}{\frac{2}{3}} når ± er plus. Divider 2 med \frac{2}{3} ved at multiplicere 2 med den reciprokke værdi af \frac{2}{3}.
x=-3
Nu skal du løse ligningen, x=\frac{0±2}{\frac{2}{3}} når ± er minus. Divider -2 med \frac{2}{3} ved at multiplicere -2 med den reciprokke værdi af \frac{2}{3}.
x=3 x=-3
Ligningen er nu løst.
Eksempler
Kvadratisk ligning
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineær ligning
y = 3x + 4
Aritmetik
699 * 533
Matrix
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samtidig ligning
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differentiering
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integration
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Grænser
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}