Vyřešte pro: x
x=\frac{\sqrt{3}}{3}\approx 0,577350269
x=-\frac{\sqrt{3}}{3}\approx -0,577350269
Graf
Sdílet
Zkopírováno do schránky
1-3x^{2}=0
Vydělte obě strany hodnotou 2. Při dělení nuly libovolným nenulovým číslem dostaneme nulu.
-3x^{2}=-1
Odečtěte 1 od obou stran. Po odečtení hodnoty od nuly dostaneme stejnou zápornou hodnotu.
x^{2}=\frac{-1}{-3}
Vydělte obě strany hodnotou -3.
x^{2}=\frac{1}{3}
Zlomek \frac{-1}{-3} se dá zjednodušit na \frac{1}{3} odstraněním záporného znaménka z čitatele i jmenovatele.
x=\frac{\sqrt{3}}{3} x=-\frac{\sqrt{3}}{3}
Vypočítejte druhou odmocninu obou stran rovnice.
1-3x^{2}=0
Vydělte obě strany hodnotou 2. Při dělení nuly libovolným nenulovým číslem dostaneme nulu.
-3x^{2}+1=0
Podobné kvadratické rovnice se členem x^{2} ale bez členu x se dají vyřešit pomocí vzorce kvadratické funkce, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}, když se zapíší ve standardním tvaru: ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{0±\sqrt{0^{2}-4\left(-3\right)}}{2\left(-3\right)}
Tato rovnice má standardní tvar: ax^{2}+bx+c=0. Do kvadratického vzorce, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}, dosaďte -3 za a, 0 za b a 1 za c.
x=\frac{0±\sqrt{-4\left(-3\right)}}{2\left(-3\right)}
Umocněte číslo 0 na druhou.
x=\frac{0±\sqrt{12}}{2\left(-3\right)}
Vynásobte číslo -4 číslem -3.
x=\frac{0±2\sqrt{3}}{2\left(-3\right)}
Vypočítejte druhou odmocninu čísla 12.
x=\frac{0±2\sqrt{3}}{-6}
Vynásobte číslo 2 číslem -3.
x=-\frac{\sqrt{3}}{3}
Teď vyřešte rovnici x=\frac{0±2\sqrt{3}}{-6}, když ± je plus.
x=\frac{\sqrt{3}}{3}
Teď vyřešte rovnici x=\frac{0±2\sqrt{3}}{-6}, když ± je minus.
x=-\frac{\sqrt{3}}{3} x=\frac{\sqrt{3}}{3}
Rovnice je teď vyřešená.
Příklady
Kvadratická rovnice
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometrie
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineární rovnice
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matice
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Soustava rovnic
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Derivace
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrace
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limity
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}