Resoleu x
x=-21
x=1
Gràfic
Compartir
Copiat al porta-retalls
x^{2}+20x-18-3=0
Resteu 3 en tots dos costats.
x^{2}+20x-21=0
Resteu -18 de 3 per obtenir -21.
a+b=20 ab=-21
Per resoldre l'equació, el factor x^{2}+20x-21 amb la fórmula x^{2}+\left(a+b\right)x+ab=\left(x+a\right)\left(x+b\right). Per cercar a i b, configureu un sistema per resoldre.
-1,21 -3,7
Com que ab és negatiu, a i b tenen els signes oposats. Com que a+b és positiu, el número positiu té més valor absolut que el negatiu. Llista de totes les parelles d'enters que donen -21 de producte.
-1+21=20 -3+7=4
Calculeu la suma de cada parell.
a=-1 b=21
La solució és la parella que atorga 20 de suma.
\left(x-1\right)\left(x+21\right)
Torna a escriure l'expressió factoritada \left(x+a\right)\left(x+b\right) fent servir els valors obtinguts.
x=1 x=-21
Per trobar solucions d'equació, resoleu x-1=0 i x+21=0.
x^{2}+20x-18-3=0
Resteu 3 en tots dos costats.
x^{2}+20x-21=0
Resteu -18 de 3 per obtenir -21.
a+b=20 ab=1\left(-21\right)=-21
Per resoldre l'equació, el factor de l'esquerra l'ha agrupat. Primer, cal tornar a escriure el costat esquerre de la mà a x^{2}+ax+bx-21. Per cercar a i b, configureu un sistema per resoldre.
-1,21 -3,7
Com que ab és negatiu, a i b tenen els signes oposats. Com que a+b és positiu, el número positiu té més valor absolut que el negatiu. Llista de totes les parelles d'enters que donen -21 de producte.
-1+21=20 -3+7=4
Calculeu la suma de cada parell.
a=-1 b=21
La solució és la parella que atorga 20 de suma.
\left(x^{2}-x\right)+\left(21x-21\right)
Reescriviu x^{2}+20x-21 com a \left(x^{2}-x\right)+\left(21x-21\right).
x\left(x-1\right)+21\left(x-1\right)
x al primer grup i 21 al segon grup.
\left(x-1\right)\left(x+21\right)
Simplifiqueu el terme comú x-1 mitjançant la propietat distributiva.
x=1 x=-21
Per trobar solucions d'equació, resoleu x-1=0 i x+21=0.
x^{2}+20x-18=3
Totes les equacions amb la fórmula ax^{2}+bx+c=0 es poden resoldre utilitzant la fórmula quadràtica següent: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. La fórmula quadràtica ofereix dues solucions: una quan ± és una suma i una altra quan és una resta.
x^{2}+20x-18-3=3-3
Resteu 3 als dos costats de l'equació.
x^{2}+20x-18-3=0
En restar 3 a si mateix s'obté 0.
x^{2}+20x-21=0
Resteu 3 de -18.
x=\frac{-20±\sqrt{20^{2}-4\left(-21\right)}}{2}
Aquesta equació es troba en una fórmula estàndard: ax^{2}+bx+c=0. Substituïu 1 per a, 20 per b i -21 per c a la fórmula quadràtica \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-20±\sqrt{400-4\left(-21\right)}}{2}
Eleveu 20 al quadrat.
x=\frac{-20±\sqrt{400+84}}{2}
Multipliqueu -4 per -21.
x=\frac{-20±\sqrt{484}}{2}
Sumeu 400 i 84.
x=\frac{-20±22}{2}
Calculeu l'arrel quadrada de 484.
x=\frac{2}{2}
Ara resoleu l'equació x=\frac{-20±22}{2} quan ± és més. Sumeu -20 i 22.
x=1
Dividiu 2 per 2.
x=-\frac{42}{2}
Ara resoleu l'equació x=\frac{-20±22}{2} quan ± és menys. Resteu 22 de -20.
x=-21
Dividiu -42 per 2.
x=1 x=-21
L'equació ja s'ha resolt.
x^{2}+20x-18=3
Les equacions quadràtiques com aquesta es poden resoldre calculant-ne el quadrat. Per fer-ho, primer l'equació ha de tenir la forma x^{2}+bx=c.
x^{2}+20x-18-\left(-18\right)=3-\left(-18\right)
Sumeu 18 als dos costats de l'equació.
x^{2}+20x=3-\left(-18\right)
En restar -18 a si mateix s'obté 0.
x^{2}+20x=21
Resteu -18 de 3.
x^{2}+20x+10^{2}=21+10^{2}
Dividiu 20, el coeficient del terme x, per 2 per obtenir 10. A continuació, sumeu el quadrat del nombre 10 als dos costats de l'equació. Aquest pas fa que el costat esquerre de l'equació sigui un quadrat perfecte.
x^{2}+20x+100=21+100
Eleveu 10 al quadrat.
x^{2}+20x+100=121
Sumeu 21 i 100.
\left(x+10\right)^{2}=121
Factor x^{2}+20x+100. En general, quan x^{2}+bx+c és un quadrat perfecte, sempre es pot tenir en compte com \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+10\right)^{2}}=\sqrt{121}
Calculeu l'arrel quadrada als dos costats de l'equació.
x+10=11 x+10=-11
Simplifiqueu.
x=1 x=-21
Resteu 10 als dos costats de l'equació.
Exemples
Equació quadràtica
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Equació lineal
y = 3x + 4
Aritmètica
699 * 533
Matriu
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Equació simultània
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferenciació
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integració
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Límits
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}