Factoritzar
\left(3x-5\right)\left(3x+2\right)
Calcula
\left(3x-5\right)\left(3x+2\right)
Gràfic
Compartir
Copiat al porta-retalls
a+b=-9 ab=9\left(-10\right)=-90
Factoritzeu l'expressió per agrupació. En primer lloc, cal reescriure l'expressió com a 9x^{2}+ax+bx-10. Per cercar a i b, configureu un sistema per resoldre.
1,-90 2,-45 3,-30 5,-18 6,-15 9,-10
Com que ab és negatiu, a i b tenen els signes oposats. Com que a+b és negatiu, el número negatiu té un valor més absolut que el positiu. Llista de totes les parelles d'enters que donen -90 de producte.
1-90=-89 2-45=-43 3-30=-27 5-18=-13 6-15=-9 9-10=-1
Calculeu la suma de cada parell.
a=-15 b=6
La solució és la parella que atorga -9 de suma.
\left(9x^{2}-15x\right)+\left(6x-10\right)
Reescriviu 9x^{2}-9x-10 com a \left(9x^{2}-15x\right)+\left(6x-10\right).
3x\left(3x-5\right)+2\left(3x-5\right)
3x al primer grup i 2 al segon grup.
\left(3x-5\right)\left(3x+2\right)
Simplifiqueu el terme comú 3x-5 mitjançant la propietat distributiva.
9x^{2}-9x-10=0
El polinomi quadràtic es pot factoritzar amb la transformació ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), on x_{1} i x_{2} són les solucions de l'equació quadràtica ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{-\left(-9\right)±\sqrt{\left(-9\right)^{2}-4\times 9\left(-10\right)}}{2\times 9}
Totes les equacions amb la fórmula ax^{2}+bx+c=0 es poden resoldre utilitzant la fórmula quadràtica següent: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. La fórmula quadràtica ofereix dues solucions: una quan ± és una suma i una altra quan és una resta.
x=\frac{-\left(-9\right)±\sqrt{81-4\times 9\left(-10\right)}}{2\times 9}
Eleveu -9 al quadrat.
x=\frac{-\left(-9\right)±\sqrt{81-36\left(-10\right)}}{2\times 9}
Multipliqueu -4 per 9.
x=\frac{-\left(-9\right)±\sqrt{81+360}}{2\times 9}
Multipliqueu -36 per -10.
x=\frac{-\left(-9\right)±\sqrt{441}}{2\times 9}
Sumeu 81 i 360.
x=\frac{-\left(-9\right)±21}{2\times 9}
Calculeu l'arrel quadrada de 441.
x=\frac{9±21}{2\times 9}
El contrari de -9 és 9.
x=\frac{9±21}{18}
Multipliqueu 2 per 9.
x=\frac{30}{18}
Ara resoleu l'equació x=\frac{9±21}{18} quan ± és més. Sumeu 9 i 21.
x=\frac{5}{3}
Redueix la fracció \frac{30}{18} al màxim extraient i anul·lant 6.
x=-\frac{12}{18}
Ara resoleu l'equació x=\frac{9±21}{18} quan ± és menys. Resteu 21 de 9.
x=-\frac{2}{3}
Redueix la fracció \frac{-12}{18} al màxim extraient i anul·lant 6.
9x^{2}-9x-10=9\left(x-\frac{5}{3}\right)\left(x-\left(-\frac{2}{3}\right)\right)
Factoritzeu l'expressió original mitjançant ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Substituïu \frac{5}{3} per x_{1} i -\frac{2}{3} per x_{2}.
9x^{2}-9x-10=9\left(x-\frac{5}{3}\right)\left(x+\frac{2}{3}\right)
Simplifiqueu totes les expressions del formulari p-\left(-q\right) a p+q.
9x^{2}-9x-10=9\times \frac{3x-5}{3}\left(x+\frac{2}{3}\right)
Per restar \frac{5}{3} de x, trobeu un denominador comú i resteu-ne els numeradors. A continuació, reduïu la fracció als termes més baixos sempre que sigui possible.
9x^{2}-9x-10=9\times \frac{3x-5}{3}\times \frac{3x+2}{3}
Sumeu \frac{2}{3} i x trobant un denominador comú i sumant-ne els numeradors. A continuació, reduïu la fracció al màxim sempre que sigui possible.
9x^{2}-9x-10=9\times \frac{\left(3x-5\right)\left(3x+2\right)}{3\times 3}
Per multiplicar \frac{3x-5}{3} per \frac{3x+2}{3}, multipliqueu el numerador pel numerador i el denominador pel denominador. A continuació, reduïu la fracció als termes més baixos sempre que sigui possible.
9x^{2}-9x-10=9\times \frac{\left(3x-5\right)\left(3x+2\right)}{9}
Multipliqueu 3 per 3.
9x^{2}-9x-10=\left(3x-5\right)\left(3x+2\right)
Cancel·leu el factor comú més gran 9 a 9 i 9.
Exemples
Equació quadràtica
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Equació lineal
y = 3x + 4
Aritmètica
699 * 533
Matriu
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Equació simultània
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferenciació
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integració
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Límits
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}