Resoleu r
r=-\frac{3}{4}=-0,75
r = \frac{5}{3} = 1\frac{2}{3} \approx 1,666666667
Compartir
Copiat al porta-retalls
a+b=-11 ab=12\left(-15\right)=-180
Per resoldre l'equació, el factor de l'esquerra l'ha agrupat. Primer, cal tornar a escriure el costat esquerre de la mà a 12r^{2}+ar+br-15. Per cercar a i b, configureu un sistema per resoldre.
1,-180 2,-90 3,-60 4,-45 5,-36 6,-30 9,-20 10,-18 12,-15
Com que ab és negatiu, a i b tenen els signes oposats. Com que a+b és negatiu, el número negatiu té un valor més absolut que el positiu. Llista de totes les parelles d'enters que donen -180 de producte.
1-180=-179 2-90=-88 3-60=-57 4-45=-41 5-36=-31 6-30=-24 9-20=-11 10-18=-8 12-15=-3
Calculeu la suma de cada parell.
a=-20 b=9
La solució és la parella que atorga -11 de suma.
\left(12r^{2}-20r\right)+\left(9r-15\right)
Reescriviu 12r^{2}-11r-15 com a \left(12r^{2}-20r\right)+\left(9r-15\right).
4r\left(3r-5\right)+3\left(3r-5\right)
4r al primer grup i 3 al segon grup.
\left(3r-5\right)\left(4r+3\right)
Simplifiqueu el terme comú 3r-5 mitjançant la propietat distributiva.
r=\frac{5}{3} r=-\frac{3}{4}
Per trobar solucions d'equació, resoleu 3r-5=0 i 4r+3=0.
12r^{2}-11r-15=0
Totes les equacions amb la fórmula ax^{2}+bx+c=0 es poden resoldre utilitzant la fórmula quadràtica següent: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. La fórmula quadràtica ofereix dues solucions: una quan ± és una suma i una altra quan és una resta.
r=\frac{-\left(-11\right)±\sqrt{\left(-11\right)^{2}-4\times 12\left(-15\right)}}{2\times 12}
Aquesta equació es troba en una fórmula estàndard: ax^{2}+bx+c=0. Substituïu 12 per a, -11 per b i -15 per c a la fórmula quadràtica \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
r=\frac{-\left(-11\right)±\sqrt{121-4\times 12\left(-15\right)}}{2\times 12}
Eleveu -11 al quadrat.
r=\frac{-\left(-11\right)±\sqrt{121-48\left(-15\right)}}{2\times 12}
Multipliqueu -4 per 12.
r=\frac{-\left(-11\right)±\sqrt{121+720}}{2\times 12}
Multipliqueu -48 per -15.
r=\frac{-\left(-11\right)±\sqrt{841}}{2\times 12}
Sumeu 121 i 720.
r=\frac{-\left(-11\right)±29}{2\times 12}
Calculeu l'arrel quadrada de 841.
r=\frac{11±29}{2\times 12}
El contrari de -11 és 11.
r=\frac{11±29}{24}
Multipliqueu 2 per 12.
r=\frac{40}{24}
Ara resoleu l'equació r=\frac{11±29}{24} quan ± és més. Sumeu 11 i 29.
r=\frac{5}{3}
Redueix la fracció \frac{40}{24} al màxim extraient i anul·lant 8.
r=-\frac{18}{24}
Ara resoleu l'equació r=\frac{11±29}{24} quan ± és menys. Resteu 29 de 11.
r=-\frac{3}{4}
Redueix la fracció \frac{-18}{24} al màxim extraient i anul·lant 6.
r=\frac{5}{3} r=-\frac{3}{4}
L'equació ja s'ha resolt.
12r^{2}-11r-15=0
Les equacions quadràtiques com aquesta es poden resoldre calculant-ne el quadrat. Per fer-ho, primer l'equació ha de tenir la forma x^{2}+bx=c.
12r^{2}-11r-15-\left(-15\right)=-\left(-15\right)
Sumeu 15 als dos costats de l'equació.
12r^{2}-11r=-\left(-15\right)
En restar -15 a si mateix s'obté 0.
12r^{2}-11r=15
Resteu -15 de 0.
\frac{12r^{2}-11r}{12}=\frac{15}{12}
Dividiu els dos costats per 12.
r^{2}-\frac{11}{12}r=\frac{15}{12}
En dividir per 12 es desfà la multiplicació per 12.
r^{2}-\frac{11}{12}r=\frac{5}{4}
Redueix la fracció \frac{15}{12} al màxim extraient i anul·lant 3.
r^{2}-\frac{11}{12}r+\left(-\frac{11}{24}\right)^{2}=\frac{5}{4}+\left(-\frac{11}{24}\right)^{2}
Dividiu -\frac{11}{12}, el coeficient del terme x, per 2 per obtenir -\frac{11}{24}. A continuació, sumeu el quadrat del nombre -\frac{11}{24} als dos costats de l'equació. Aquest pas fa que el costat esquerre de l'equació sigui un quadrat perfecte.
r^{2}-\frac{11}{12}r+\frac{121}{576}=\frac{5}{4}+\frac{121}{576}
Per elevar -\frac{11}{24} al quadrat, eleveu al quadrat el numerador i el denominador de la fracció.
r^{2}-\frac{11}{12}r+\frac{121}{576}=\frac{841}{576}
Sumeu \frac{5}{4} i \frac{121}{576} trobant un denominador comú i sumant-ne els numeradors. A continuació, reduïu la fracció al màxim sempre que sigui possible.
\left(r-\frac{11}{24}\right)^{2}=\frac{841}{576}
Factor r^{2}-\frac{11}{12}r+\frac{121}{576}. En general, quan x^{2}+bx+c és un quadrat perfecte, sempre es pot tenir en compte com \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(r-\frac{11}{24}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{841}{576}}
Calculeu l'arrel quadrada als dos costats de l'equació.
r-\frac{11}{24}=\frac{29}{24} r-\frac{11}{24}=-\frac{29}{24}
Simplifiqueu.
r=\frac{5}{3} r=-\frac{3}{4}
Sumeu \frac{11}{24} als dos costats de l'equació.
Exemples
Equació quadràtica
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Equació lineal
y = 3x + 4
Aritmètica
699 * 533
Matriu
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Equació simultània
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferenciació
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integració
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Límits
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}