Factoritzar
4\left(7-y\right)\left(4y-9\right)
Calcula
-16y^{2}+148y-252
Gràfic
Compartir
Copiat al porta-retalls
4\left(-4y^{2}+37y-63\right)
Simplifiqueu 4.
a+b=37 ab=-4\left(-63\right)=252
Considereu -4y^{2}+37y-63. Factoritzeu l'expressió per agrupació. En primer lloc, cal reescriure l'expressió com a -4y^{2}+ay+by-63. Per cercar a i b, configureu un sistema per resoldre.
1,252 2,126 3,84 4,63 6,42 7,36 9,28 12,21 14,18
Com que ab és positiu, a i b tenen el mateix inici de sessió. Atès que a+b és positiu, a i b són positius. Llista de totes les parelles d'enters que donen 252 de producte.
1+252=253 2+126=128 3+84=87 4+63=67 6+42=48 7+36=43 9+28=37 12+21=33 14+18=32
Calculeu la suma de cada parell.
a=28 b=9
La solució és la parella que atorga 37 de suma.
\left(-4y^{2}+28y\right)+\left(9y-63\right)
Reescriviu -4y^{2}+37y-63 com a \left(-4y^{2}+28y\right)+\left(9y-63\right).
4y\left(-y+7\right)-9\left(-y+7\right)
4y al primer grup i -9 al segon grup.
\left(-y+7\right)\left(4y-9\right)
Simplifiqueu el terme comú -y+7 mitjançant la propietat distributiva.
4\left(-y+7\right)\left(4y-9\right)
Reescriviu l'expressió factoritzada completa.
-16y^{2}+148y-252=0
El polinomi quadràtic es pot factoritzar amb la transformació ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), on x_{1} i x_{2} són les solucions de l'equació quadràtica ax^{2}+bx+c=0.
y=\frac{-148±\sqrt{148^{2}-4\left(-16\right)\left(-252\right)}}{2\left(-16\right)}
Totes les equacions amb la fórmula ax^{2}+bx+c=0 es poden resoldre utilitzant la fórmula quadràtica següent: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. La fórmula quadràtica ofereix dues solucions: una quan ± és una suma i una altra quan és una resta.
y=\frac{-148±\sqrt{21904-4\left(-16\right)\left(-252\right)}}{2\left(-16\right)}
Eleveu 148 al quadrat.
y=\frac{-148±\sqrt{21904+64\left(-252\right)}}{2\left(-16\right)}
Multipliqueu -4 per -16.
y=\frac{-148±\sqrt{21904-16128}}{2\left(-16\right)}
Multipliqueu 64 per -252.
y=\frac{-148±\sqrt{5776}}{2\left(-16\right)}
Sumeu 21904 i -16128.
y=\frac{-148±76}{2\left(-16\right)}
Calculeu l'arrel quadrada de 5776.
y=\frac{-148±76}{-32}
Multipliqueu 2 per -16.
y=-\frac{72}{-32}
Ara resoleu l'equació y=\frac{-148±76}{-32} quan ± és més. Sumeu -148 i 76.
y=\frac{9}{4}
Redueix la fracció \frac{-72}{-32} al màxim extraient i anul·lant 8.
y=-\frac{224}{-32}
Ara resoleu l'equació y=\frac{-148±76}{-32} quan ± és menys. Resteu 76 de -148.
y=7
Dividiu -224 per -32.
-16y^{2}+148y-252=-16\left(y-\frac{9}{4}\right)\left(y-7\right)
Factoritzeu l'expressió original mitjançant ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Substituïu \frac{9}{4} per x_{1} i 7 per x_{2}.
-16y^{2}+148y-252=-16\times \frac{-4y+9}{-4}\left(y-7\right)
Per restar \frac{9}{4} de y, trobeu un denominador comú i resteu-ne els numeradors. A continuació, reduïu la fracció als termes més baixos sempre que sigui possible.
-16y^{2}+148y-252=4\left(-4y+9\right)\left(y-7\right)
Cancel·leu el factor comú més gran 4 a -16 i 4.
Exemples
Equació quadràtica
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Equació lineal
y = 3x + 4
Aritmètica
699 * 533
Matriu
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Equació simultània
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferenciació
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integració
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Límits
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}